Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Növények országa. Moszatok törzsei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Növények országa. Moszatok törzsei."— Előadás másolata:

1 Növények országa. Moszatok törzsei.

2 Növények országa Fotoszintézis: növények színtesteiben végbemenő összetett biokémiai folyamat, melynek során a levegő CO2-jából, vízből és a benne oldott ásványi anyagokból a napfény energiájának felhasználásával előállítják a szervezetüket felépítő szerves anyagokat. (Első lépésként szőlőcukrot.) Mellékterméke a felszabaduló O2.

3 A fotoszintézis folyamata

4 Moszatok törzsei Ősi ostoros moszatokból alakultak ki. Több törzs.
Tengerekben, tavakban, folyókban, talajon és a talajban. Anyagcsere a teljes testfelületen keresztül. Testfelépítésük szerint lehet: Sejttársulás: sejtek alakja és működése egyforma. Telepes: kezdetleges többsejtű forma. Sejtek működése hasonló. A telep lehet: Fonál alakú Elágazó fonál Lemezes Teleptest.

5

6 Zöldmoszatok törzse Színtestük színanyaga ua., mint a szárazföldi zöld növényeké (klorofil) Őseikből fejlődtek ki az első szárazföldi növények (ősi mohák, harasztok) Tengerekben édesvizekben, talajon élnek. Egyes fajok sziklákon, fakérgen bevonatot képeznek. Pl. békanyálmoszatok, csillárkamoszat.

7 Érdes békanyál (Cladophora sp.)

8 Csillárkamoszat (Chara fragilis)

9 Harmónikamoszat fajok (Scenedesmus sp.)

10 Sárgásmoszatok törzse Barnamoszatok osztálya
Hideg tengerek, óceánok lakói. A Föld legnagyobb növényei. Telepeik több száz méteresek is lehetnek.

11 Vörösmoszatok törzse Meleg tengerekben m-es mélységéig hatoló telepes növényei.

12

13 Algák jelentősége Fontos termelő szervezetek. Táplálékláncok alapjai.
Föld O2 mennyiségének 80%-át termelik. A különböző fajok jelzik álló és folyó édesvizeink vízminőségét. Vízvirágzás: Tápanyag feldúsulás (főleg N és P vegyületek) következtében a moszatok túlszaporodnak. Felszíni moszatok elzárják a fényt, és az oxigént . A mélyebb vízrétegekben pusztuló nagytömegű moszat bomlani kezd, ami elvonja a vízből az oxigént. Oxigén hiányában folytatódó bomlás mérgező gázokat termel (kén-dioxid, metán). Ezek következtében a tó eredeti élővilága kipusztul

14

15

16


Letölteni ppt "Növények országa. Moszatok törzsei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések