Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Mátra élővilága Kelt:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Mátra élővilága Kelt:"— Előadás másolata:

1 A Mátra élővilága Kelt: 2013.12.13.
Készítette: Kozma Enikő & Czivinger Dániel

2 A következő diákon, egy „virtuális mátrai kirándulás” részesei lehetnek! Kellemes sétát! 

3 Indulás Gyöngyösről! Gyöngyös a Mátra kapuja, ahonnan kirándulásunk kezdődik.

4 Első állomásunk... Sástó (az egyik legkedveltebb kiránduló hely, télen/nyáron!)
Mátrafüredtől néhány kilométerre található Sástó. A már távolról is látható a 40-m magas kilátó, mely eredetileg fúrótoronyként üzemelt Algyőn.

5 Sástó állat és növény világa
Vadkacsák A melegtől, a nagy páratartalomtól előtörnek a gombák. A galamb- vagy a keserűgomba, szegfűgomba, vagy az őzláb gomba.

6 Általános növényvilág
A Mátra erdős táj, változatos erdőtársulásokkal. Legjellemzőbb erdőtársulásai a cseres-tölgyes erdők. A cseres-tölgyeseket északon 550 m, délen 650 m magasság körül gyertyános-tölgyes, majd bükkös váltja fel. 900 m fölött magashegyi bükkös található Kékes, Galyatető Fürtös poloskavész Az indiánok sokféle problémát kezeltek vele a női bajoktól a csörgőkígyó harapásáig. Bérci rózsa Mint neve is mutatja igazi hegyvidéki rózsafaj, mely tüskétlen hajtásai miatt alapvetően különbözik nemzetségének hazai képviselőitől.

7 Védett madarak Egerészölyv
Európában és Ázsiában sík- és hegyvidéken egyaránt szép számban előforduló gyakori ragadozó madár. Közép-Európában a család leggyakoribb faja Császármadár Magyarországon fokozottan védett! Nedvdús bogyókkal és más erdei gyümölcsökkel, rügyekkel, friss levelekkel és néha rovarokkal táplálkozik

8 Második állomásunk... Mátraháza
Mókus Muflon Vaddisznó Gímszarvas „uhu” Bagoly Szalamandra

9 Páfrány Közös jellemzőjük, hogy nem a fejletlenebb eusporangium alakul ki náluk, mint a törzs többi osztályánál (zsurlók, ősharasztok, marattiapáfrányok), hanem egysejtrétegű leptosporangium, amelynek kialakulása eléggé egységes a csoporton belül. Csörgő patak fái A gyertyános–tölgyes Magyarországon a 400 m és 600 m közötti magasságok legjellemzőbb erdőtípusa.

10 Cseres-tölgyes Alacsonyabb hegyvidékek szegélyerdői. Mély, barna erdőtalajon élő növényzet. A lombkoronaszintet a kocsányos tölgy, s a cseretölgy alkotja.. A cserjeszintben veresgyűrűsom, kecskerágófélék, mogyoró, galagonya, fagyal is megtalálható. Fényben gazdag növénytársulás, ennek megfelelő az aljnövényzet.

11 Vadmálna Csipkebogyó Kökény Vargánya Bodza

12 A Mátra ritka és védett kétéltű és hüllő fajai az alpesi gőte, sárga hasú unka, erdei- és gyepi béka, foltos szalamandra. Találkozhatunk még erdei- és vízisiklóval. Mátra hegyvidéki és sziklai bükköseiben még előfordul a hegyi fehérlepke

13 Sárga hasú unka. Magyarországon legfőképp a magasabb hegyvidékek vizeiben él. A sárga hasú unka testhossza 4-5 centiméter; sokkal kisebb, mint a barna varangy. Teste lapos, egészen oldalt illeszkedő lábakkal. Parlagi sas. A legnagyobb európai sasok egyike a parlagi sas mely féltve őrzött fészkelő madarunk.

14 Végállomás… Kékestető
A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot. A Kékes vagy Kékes tető Magyarország legmagasabb hegycsúcsa méter magas, a Mátra hegységben található. Innen indul az ország leghosszabb sípályája. Tetején tv-torony található, amely kilátóként látogatható.


Letölteni ppt "A Mátra élővilága Kelt:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések