Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország termál- és gyógyvizei Magyar Fürdőkultúra Napja 2014. október 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország termál- és gyógyvizei Magyar Fürdőkultúra Napja 2014. október 11."— Előadás másolata:

1 Magyarország termál- és gyógyvizei Magyar Fürdőkultúra Napja 2014. október 11.

2 Kárpát-medence Magyarország a Kárpát-medencében terül el, amely topográfiailag az európai táj egy különálló egysége. Az ország kétharmada alföld. Területének 84 %-a 200 méternél alacsonyabban fekszik, erős kontinentális befolyásoltsággal.

3 Pannon tenger A Kárpát-medence igen kedvező hidrogeológiai adottságai miatt Magyarország gyógyvíz nagyhatalom. Ennek magyarázata a néhai Pannon tenger, mely e térségben volt jelen, illetve az egykor itt működő vulkánok felszínalakító tevékenysége. A Pannon-tenger a miocén idején – tájékoztatásul a jelenlegi határok és helységnevek

4 Pannon tenger A Pannon-tenger egy ősi tenger volt, nagyjából a mai Kárpát-medence területén a miocén végén és pliocén korszakokban. Fennállása során 3-4 km vastagságú üledékrétegek halmozódtak fel a fenekén. Mintegy 9 millió éven át létezett.

5 Pannon-beltó A világtengerekről történt teljes lefűződése után fokozatosan édesvizűvé vált az óriási tó, majd kisebb tavakból álló tóvidék formáját öltötte. A Pannon-tavat a bele ömlő folyók hordalékukkal lassan feltöltötték. Utolsó maradványai kb. 600 000 évvel ezelőtt tűntek el. Pannon-beltó üledékképződését felölelő korszakot pannóniai korszaknak nevezzük. A pannon mintegy 11-12 millió évvel ezelőtt kezdődött és kb. 4-4,2 millió évvel ezelőtt ért véget. A Pannon-tó kiterjedése a pannon időszak első felében

6 Vizeink értéke A magyarországi gyógy- és ásványvizek három jelentős értékkel rendelkeznek: 1)Hőmérsékletük 2)Nagy mennyiségben állnak rendelkezésre 3)Minőségük

7 Vizeink értéke - Hőmérséklet Magyarország területének 70-80%-án vannak 30°C-nál melegebb hévíz- források és ásványvizek. Ennek oka, hogy a Kárpát-medence üledékes eredetű, víztározó porózus kőzetekből (agyag, homok) áll, melyek jó hővezető képességűek, továbbá a földkéreg itt vékonyabb mint másutt.

8 Geotermikus gradiens A Föld felszínétől annak belseje felé haladva nő a hőmérséklet. A hőmérséklet-növekedést a geotermikus gradiens fejezi ki. Ennek földi átlagértéke 100 méterenként 3°C. Magyarországon a geotermikus gradiens értéke átlagosan 5 °C/100 m; mintegy másfélszerese a világátlagnak.

9 Geotermikus gradiens A Pannon-medencében a földkéreg mindössze 24–26 km vastag, vagyis mintegy 10 km-rel vékonyabb a szomszéd területekhez képest. Az átlagosnál gyorsabban növekszik a hőmérséklet pl. Budapesten, a budai hévforrások vonalában, itt a geotermikus gradiens értéke eléri a 6-8°C/100 m-t is. Geotermikus gradiens a pannóniai képződmények feküjéig

10 Vizeink értéke – nagy mennyiség Magyarország termálvízkészletét tekintve világviszonylatban az 5. helyen áll, Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után.

11 Vizeink értéke – nagy mennyiség A Felszín alatti vizek elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre. Kimagasló az ország geotermikus vízpotenciálja: körülbelül 90 millió m³ termálvíz áll évente rendelkezésre. Ennek 44 %-át energiatermelésre vagy szabadidős célokra hasznosítják.

12 Magyarország - víznagyhatalom Magyarországon 385 településen működik termál-, illetve gyógyvizű fürdő. Az országban 1372 termálvízkút és 207 elismert gyógyvíz található.

13 Vizeink értéke - minőség A Magyarországon a védett föld alatti vízkészletek óriási mennyisége tartalmaz oldott ásványi sókat, makroelemeket vagy gázokat. Ásványvizeinkben mondhatni valamennyi ásványi anyag fellelhető; a makroelemeken túl 30-50 nyomelem is kimutatható, ez tovább növeli minőségi értéküket.

14 Milyen típusú vizeink vannak? Az ásványvizeket és gyógyvizeket leggyakrabban uralkodó ásványianyag- tartalmuk alapján csoportosítjuk, kiemelt figyelmet szentelve a vizek gyógyító hatásainak.

15 Milyen típusú vizeink vannak? Jódos vizek Szénsavas (savanyú) vizek Kalcium-magnézium- hidrogén-karbonátos vizek Alkáli-hidrogén- karbonátos vizek Szulfátos (keserűsós) vizek Kloridos (konyhasós) vizek Kénes vizek Brómos vizek Vasas vizek Radioaktív vizek Fluoridos vizek Fe 2+ K+K+ Li + Na + Mg 2+ Mn 2+ NO 3 - Ca 2+ NH 4 + NO 2 - Cl - Br - J-J- F-F- HCO 3 - S 2- PO 4 3- HBO 2 H 2 SiO 3 CO 2 O2O2

16 Hogyan kerülnek az ásványi anyagok a vízbe? A felszín alatti vizek kémiai összetételét ‒ a víz-kőzet kölcsönhatás következtében - kémiai folyamatok határozzák meg. Az olyan folyamatok, mint az oldódás, a hidratáció, savak hatása a felszín alatti vizet oldott anyagokban gazdagítják. A kémiai kiválás, ioncsere, betöményedés, membránfiltráció pedig a víz kémiai karakterét módosítják az által, hogy a víz folyamatosan új és új szilárd fázissal érintkezik.

17 Balneoterápiában alkalmazott vizek Termálvíz (hévíz): olyan ásványvíz, melynek a hőmérséklete a felszínre törés helyén meghaladja a 30°C-t. Gyógyvíz: olyan ásványvíz, amelynek tudományosan igazolt gyógyhatása van. Ásványvíz: literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot vagy ritka elemeket (jód, fluor) tartalmaz. A balneoterápia ezek kúraszerű alkalmazása.

18 Balneoterápiában alkalmazott vizek Az ásványvizek korlátozás nélkül ihatók, a gyógyvizeket viszont csak orvosi felügyelet mellett ajánlott fogyasztani. A természetes ásványvizek összes ásványianyag-tartalma Magyarországon 400–2500 mg/liter között van, a gyógyvizeké 25– 30 000 mg/liter, de előfordulhat, hogy még ennél is több.

19 Termálvizeink hasznosítása Gyógyvíz, ásványvíz palackozás Növényházak fűtése

20 Termálvizeink hasznosítása Épületek fűtése Haltenyésztés Élelmiszeripar

21 Termálvizeink hasznosítása Fürdők üzemeltetése

22 Különleges értékeink Európa egyetlen barlangfürdője Miskolctapolcán található.

23 Különleges értékeink Egerszalók szimbólumává vált, sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon ezen kívűl csak két helyen található: Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Parkban. Európában egyedülállónak számít. A föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott sódomb képződményeit a 65-68° C-os hévízből kiváló sók folyamatosan építik.

24 Különleges értékeink A Hévízi gyógytó a világ egyetlen biológiailag aktív, természetes termáltava, mely több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet és egész évben alkalmas a fürdésre. A tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, melyben a víz – bőséges vízhozamnak köszönhetően – 85 órán belül teljesen kicserélődik.

25 Különleges értékeink A Zalakaroson feltörő 96 °C-os termálvíz Magyarország legmelegebb hőforrása.

26 Különleges értékeink Budapest a világ egyetlen fővárosa, ahol 118 termálforrás van. A város gyógyvizekben való gazdagsága világviszonylatban is egyedülálló. 5 műemlék fürdő látogatható.

27 Különleges értékeink Bükfürdőn található gyógyvíz ásványi anyag tartalma Európai viszonylatban is kimagasló.

28 Különleges értékeink Hajdúszoboszlón található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Az itt található gyógyvíz a maga nemében egyedülálló. Neves kutatók véleménye szerint „a hajdúszoboszlói víz ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető és nem más, mint a triászkori tenger felidézett szelleme.”

29 Köszönjük figyelmüket! Készítette a Magyar Fürdőszövetség oktatási célokra. Magyar Fürdőszövetség, 1046 Budapest, Borostyán u. 1/b. www.furdoszovetseg.hu Köszönet a Magyar Turizmus Zrt-nek a rendelkezésre bocsátott fotókért.


Letölteni ppt "Magyarország termál- és gyógyvizei Magyar Fürdőkultúra Napja 2014. október 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések