Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál"— Előadás másolata:

1 Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál
Vadászkutya Teljesítménybírói továbbképzés 2010. Május 15.

2 Téma fontossága ez a kutyák számunkra legfontosabb tulajdonsága.
Különösen fontos a kereső feladatot ellátó vadászkutyáknál. Ennek minősége a tenyésztés alapvető feltétele kéne, hogy legyen. Ehhez a teljesítménybíró tud segítséget nyújtani szakmai munkájával.

3 Mi a szag? - kémiai anyagok, amelyeket a szaglóhám nedves-zsíros közegében oldott állapotban érez a kutya. Orrjóság: Veleszületett képesség a szagok felismerésére. milyen (kicsi) szaganyag koncentráció mellett képes felismerni milyen hosszú ideig képes adott szagot azonosítani (szaglóhám / idegek / agy kifáradása) Alapvetően nem befolyásolható képzéssel, tapasztalatszerzés útján finomodik.

4 Tapasztalatszerzés útján alakul ki, képzéssel befolyásolható.
Orrhasználat: Céltudatos tevékenység Veleszületett orrjóságának céltudatos alkalmazása a kívánt cél minél hatékonyabb elérése érdekében. Tapasztalatszerzés útján alakul ki, képzéssel befolyásolható.

5 Szimattípusok Légszimat:
A jelen lévő – vagy rövid ideje jelen volt - élőlények / tárgyak egyedi kipárolgása, szaga a levegőben Vonszalék, frissen menekülő sebzett vad keresése is nagyobb részt ez („alagút a levegőben”).

6 Szimattípusok Talajszimat
A talajon, növényzeten, tereptárgyakon lévő szaganyagok párolgás útján a levegőbe kerülnek – ezt érzékeli / keresi a kutya. Lényegesen kevesebb szaganyag van jelen, mint a „légszimat” esetében. Ez is légszimat!

7 Orrhasználatot befolyásoló környezeti tényezők
Belső környezet = kutya pillanatnyi állapota - száraz orr betegség! Külső környezet = levegő, terep levegő: - hőmérséklet, légnyomás, légmozgás iránya erőssége, RELATÍV PÁRATARTALMA terep: tárgyak alakja, mérete, levegő általi átjárhatósága felszín jellege kisebb gödrök / buckák

8 Orr bírálata: óvatosság, odafigyelés!
Elvi probléma: nem magát a tulajdonságot tudjuk bírálni, hanem a kutya ebből következő cselekedeteit. Tehát kérdéses, hogy mi az oka a cselekedet hiányának: a szaginger nem megfelelő kezelése (vagyis gyenge az orra) vagy nem ismeri fel a szagot (nem jelzi az ismeretlen vadat vagy csapát ), nem érdekli eléggé (fiatal, kezdő kutyák bírálata!!!) Tapasztalat, óvatosság, odafigyelés!

9 Gyakorlati kérdések Erdélyi Kopó
Képességvizsga Orrjóságot bírálunk - Vaddisznóhajtó fázisban kertek nem megfelelőek erre! Vonszalékmunkánál Túl könnyű feladat Munkavizsga Nem bírálunk orrjóságot és orrhasználatot. Vadászati használatban viszont van jelentősége!

10 Nem bírálunk orrjóságot és orrhasználatot.
Beagle és Basset hound Képességvizsga Orrjóságot bírálunk a Vonszalékmunkánál - Túl könnyű feladat Munkavizsga Nem bírálunk orrjóságot és orrhasználatot.

11 Keresés ritka, bokros területen feladatnál.
Spánielek Képességvizsga Kajtatásnál – orrhasználatot bírálunk Munkavizsga Keresés ritka, bokros területen feladatnál.

12 Retrieverek Labrador Golden Légszimatos elhozásnál
??? Golden Légszimatos elhozásnál ???

13 Angol vizslák Mezei versenyeken Tenyészvizsgánál
Az orrjóság és orrhasználat értékelése alapvető szempont! távolság, ahonnan a vadat észleli magabiztosság a jelzésekben és a vadmegállásban. Bizonytalan, vagy gyenge orrot mutató kutya nem kaphat kitűnő vagy nagyon jó minősítést. Tenyészvizsgánál Mezei keresés közben bíráljuk - legalább a 2. vagy 3. vaddal való találkozáskor mutasson jó orrot

14 Kontinentális vizslák
A jó orr legbiztosabb jele: a vad észlelési távolság magabiztosság a jelzésekben és a vadmegállásban milyen fejtartással fut Jó orrhasználat esetén a vizsla mindig a szél felé tartja az orrát A jó orrhasználat kifejezésre jut: hogyan használja ki a szelet hogyan választja meg a keresés módját és a fordulókat tempóját a szimatvételi lehetőségekhez, az adott terepszakaszhoz igazítja Fejét keresés közben vízszintesen tartó vizslának mindig jobb az orra, mint az állandóan talajt szimatoló vizslának. Azt a távolságot, ahonnan a kutya a vadat állja, itt nem kell figyelembe venni.

15 Azt a távolságot, ahonnan a kutya a vadat állja, itt nem kell figyelembe venni.
Miért? Észlelés - lokalizálás – megközelítés: ráhúzás - fixálás:állás Állás: ideálisan olyan távolságból, ahol még nem riasztja fel a vadat, de az már észleli a ragadozót, így figyel, helyben lapul. Ha túl messziről áll, nem lesz produktív! lokalizálás: vad lapulási helyének pontos meghatározása. Pl. pointer ebben kiváló.

16 Specialitások a vizimunkánál
Levegő mozgása: általában meredek partfal vagy nádas veszi körül Víz mozgása (ellentétes lehet a kettő) Kajtatás élőkacsa után / vizispúr követése levegőben „szagalagút” vízen szétterül, a víz mozgása irányába terjed. Kettő ellentétes irányú lehet, ilyen esetben a kacsa mozgásvonala mellett mindkét oldalon mehet nyomon a kutya! Legjobban a kutya viselkedéséből látszik, hogy a szagot követi-e vagy csak irányba úszik.

17 Kontinentális vizslák
KV, AV: orrjóság, mezei keresés közben Vízi mezei vizsga: 3 osztályzat átlaga adja a minősítést. - OJ – mezei keresés és légszimatos elhozás - OH – mezei keresés ŐTV, Vízi-mezei verseny, Mindenes vizsla vizsga – OJ+OH mezei keresés közben Gyakorlati kérdés: „A végső értékelés megállapításánál figyelembe kell venni az „elveszett vad keresése légszimattal” feladatnál tett, orrjóságra vonatkozó megjegyzést. Ritkán működik!!! Javaslat: Vízi-mezei vizsga bírálati módszere


Letölteni ppt "Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál"

Hasonló előadás


Google Hirdetések