Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál Vadászkutya Teljesítménybírói továbbképzés 2010. Május 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál Vadászkutya Teljesítménybírói továbbképzés 2010. Május 15."— Előadás másolata:

1 Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál Vadászkutya Teljesítménybírói továbbképzés 2010. Május 15.

2 Téma fontossága ez a kutyák számunkra legfontosabb tulajdonsága. Különösen fontos a kereső feladatot ellátó vadászkutyáknál. Ennek minősége a tenyésztés alapvető feltétele kéne, hogy legyen. Ehhez a teljesítménybíró tud segítséget nyújtani szakmai munkájával.

3 Mi a szag? - kémiai anyagok, amelyeket a szaglóhám nedves-zsíros közegében oldott állapotban érez a kutya. Orrjóság: Veleszületett képesség a szagok felismerésére. milyen (kicsi) szaganyag koncentráció mellett képes felismerni milyen hosszú ideig képes adott szagot azonosítani (szaglóhám / idegek / agy kifáradása) Alapvetően nem befolyásolható képzéssel, tapasztalatszerzés útján finomodik.

4 Orrhasználat: Céltudatos tevékenység Veleszületett orrjóságának céltudatos alkalmazása a kívánt cél minél hatékonyabb elérése érdekében. Tapasztalatszerzés útján alakul ki, képzéssel befolyásolható.

5 Szimattípusok Légszimat: A jelen lévő – vagy rövid ideje jelen volt - élőlények / tárgyak egyedi kipárolgása, szaga a levegőben Vonszalék, frissen menekülő sebzett vad keresése is nagyobb részt ez („alagút a levegőben”).

6 Szimattípusok Talajszimat A talajon, növényzeten, tereptárgyakon lévő szaganyagok párolgás útján a levegőbe kerülnek – ezt érzékeli / keresi a kutya. Lényegesen kevesebb szaganyag van jelen, mint a „légszimat” esetében. Ez is légszimat!

7 Orrhasználatot befolyásoló környezeti tényezők Belső környezet = kutya pillanatnyi állapota - száraz orr betegség! Külső környezet = levegő, terep levegő: - hőmérséklet, légnyomás, légmozgás iránya erőssége, RELATÍV PÁRATARTALMA terep: tárgyak alakja, mérete, levegő általi átjárhatósága felszín jellege kisebb gödrök / buckák

8 Orr bírálata: Elvi probléma: nem magát a tulajdonságot tudjuk bírálni, hanem a kutya ebből következő cselekedeteit. Tehát kérdéses, hogy mi az oka a cselekedet hiányának: -a szaginger nem megfelelő kezelése (vagyis gyenge az orra) -vagy nem ismeri fel a szagot (nem jelzi az ismeretlen vadat vagy csapát ), nem érdekli eléggé (fiatal, kezdő kutyák bírálata!!!) Tapasztalat, óvatosság, odafigyelés!

9 Gyakorlati kérdések Erdélyi Kopó Képességvizsga Orrjóságot bírálunk - Vaddisznóhajtó fázisban kertek nem megfelelőek erre! -Vonszalékmunkánál Túl könnyű feladat Munkavizsga Nem bírálunk orrjóságot és orrhasználatot. Vadászati használatban viszont van jelentősége!

10 Beagle és Basset hound Képességvizsga Orrjóságot bírálunk a Vonszalékmunkánál - Túl könnyű feladat Munkavizsga Nem bírálunk orrjóságot és orrhasználatot.

11 Spánielek Képességvizsga Kajtatásnál – orrhasználatot bírálunk Munkavizsga Keresés ritka, bokros területen feladatnál.

12 Retrieverek Labrador Légszimatos elhozásnál ??? Golden Légszimatos elhozásnál ???

13 Angol vizslák Tenyészvizsgánál Mezei keresés közben bíráljuk - legalább a 2. vagy 3. vaddal való találkozáskor mutasson jó orrot Mezei versenyeken Az orrjóság és orrhasználat értékelése alapvető szempont! távolság, ahonnan a vadat észleli magabiztosság a jelzésekben és a vadmegállásban. Bizonytalan, vagy gyenge orrot mutató kutya nem kaphat kitűnő vagy nagyon jó minősítést.

14 Kontinentális vizslák A jó orr legbiztosabb jele: a vad észlelési távolság magabiztosság a jelzésekben és a vadmegállásban milyen fejtartással fut Jó orrhasználat esetén a vizsla mindig a szél felé tartja az orrát A jó orrhasználat kifejezésre jut: hogyan használja ki a szelet hogyan választja meg a keresés módját és a fordulókat tempóját a szimatvételi lehetőségekhez, az adott terepszakaszhoz igazítja Fejét keresés közben vízszintesen tartó vizslának mindig jobb az orra, mint az állandóan talajt szimatoló vizslának. Azt a távolságot, ahonnan a kutya a vadat állja, itt nem kell figyelembe venni.

15 Miért? Észlelés - lokalizálás – megközelítés: ráhúzás - fixálás:állás Állás: ideálisan olyan távolságból, ahol még nem riasztja fel a vadat, de az már észleli a ragadozót, így figyel, helyben lapul. Ha túl messziről áll, nem lesz produktív! lokalizálás: vad lapulási helyének pontos meghatározása. Pl. pointer ebben kiváló.

16 Specialitások a vizimunkánál Levegő mozgása: általában meredek partfal vagy nádas veszi körül Víz mozgása (ellentétes lehet a kettő) Kajtatás élőkacsa után / vizispúr követése levegőben „szagalagút” vízen szétterül, a víz mozgása irányába terjed. Kettő ellentétes irányú lehet, ilyen esetben a kacsa mozgásvonala mellett mindkét oldalon mehet nyomon a kutya! Legjobban a kutya viselkedéséből látszik, hogy a szagot követi-e vagy csak irányba úszik.

17 Kontinentális vizslák KV, AV: orrjóság, mezei keresés közben Vízi mezei vizsga: 3 osztályzat átlaga adja a minősítést. - OJ – mezei keresés és légszimatos elhozás - OH – mezei keresés ŐTV, Vízi-mezei verseny, Mindenes vizsla vizsga – OJ+OH mezei keresés közben Gyakorlati kérdés: „A végső értékelés megállapításánál figyelembe kell venni az „elveszett vad keresése légszimattal” feladatnál tett, orrjóságra vonatkozó megjegyzést. Ritkán működik!!! Javaslat: Vízi-mezei vizsga bírálati módszere


Letölteni ppt "Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál Vadászkutya Teljesítménybírói továbbképzés 2010. Május 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések