Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2118/2006 (VI. 30.) Korm. hat. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről A Szénbányászati.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2118/2006 (VI. 30.) Korm. hat. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről A Szénbányászati."— Előadás másolata:

1 Bányászati és földtani hatósági jogkörök egyesítésének szakmai hatásai a gyakorlatban

2 2118/2006 (VI. 30.) Korm. hat. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről A Szénbányászati Szerkezetátalakítási Központ és az Magyar Geológiai Szolgálat integrálása a Magyar Bányászati Hivatalba. Határidő: január 1.

3 267/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalról A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal központi hivatal, amelynek irányítását a bányászati ügyekért felelős miniszter látja el. A Hivatal önállóan gazdálkodó, az előirányzatok felett teljes jogkörrel rendelkező költségvetési szerv. A Hivatal központi szerv. A Hivatal területi szervei a bányakapitányságok. Bányafelügyeletként és az állami földtani feladatokat ellátó szervként a Kormány a Hivatalt jelöli ki.

4 A Kormány a Magyar Bányászati Hivatal nevét Magyar Bányászati és Földtani Hivatalra (Hivatal) változtatja. A Kormány a Magyar Geológiai Szolgálat és a Szénbányászati Szerkezetátalakítási Központ megnevezésű szerveket megszünteti. A Hivatal a Magyar Geológiai Szolgálat, valamint a Szénbányászati Szerkezetátalakítási Központ jogutódja. A Hivatal állami földtani feladatai ellátásában a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) és a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) közreműködnek. E rendelet január 1-jén lép hatályba.

5 részben a korábbi Magyar Bányászati Hivatal feladatai:
Az MBFH feladatai részben a korábbi Magyar Bányászati Hivatal feladatai: a felügyelete alá tartozó tevékenységek végzése során védje a dolgozók életét, testi épségét és egészségét; ellenőrizze az ásványvagyon gazdálkodásra, a környezet-, a táj- és a természetvédelemre, valamint a műszaki biztonságra és a tűzvédelemre vonatkozó szabályok megtartását.

6 Hatósági hatáskörök: az ásványi nyersanyagok bányászata,
a bányászati és földtani kutatási célt szolgáló föld alatti létesítmények valamint az e cél érdekében végzett mélyfúrás, a megszűnt föld alatti bányák nyitva maradó térségeinek fenntartása és felhagyása,

7 a geotermikus energia kutatása, energetikai célra történő kinyerése és hasznosítása,
szénhidrogén-termelésben, előkészítésben és az elsődleges feldolgozásban használt technológiai létesítmény, csővezeték, a szénhidrogén-szállító-, a földgázelosztó- és célvezeték, valamint az egyéb gázok és ezek termékei szállítóvezetékei, szénhidrogén tárolására alkalmas földtani szerkezetek kutatása, tárolásra történő hasznosítása,

8 a cseppfolyós propán-, butángázok és ezek elegyeinek töltő és tároló, a töltőüzemben lévő nyomáspróbázó és javító létesítményei, azok berendezései, valamint elosztóvezetékei építése, használatbavétele, üzemeltetése és elbontása,

9 a polgári célú robbantóanyag raktárainak építése, használatbavétele és üzemeltetése,
a gyutaccsal nem indítható polgári célú robbanóanyagoknak a felhasználás és a forgalmazás helyszínén vagy telephelyén keveréssel történő előállítása, a polgári robbantási tevékenység,

10 egyes nem bányászati célt szolgáló, bányászati módszerekkel végzett föld alatti tevékenységek (aknamélyítés, mélyfúrás, alagút- és vágathajtás) a mélyépítés kivételével,

11 e tevékenységekhez és létesítményekhez alkalmazott nyomástartó berendezések és rendszerek építése, használatbavétele, üzemeltetése és elbontása.

12 részben a korábbi Magyar Geológiai Szolgálat feladatai:
Földtani hatósági, szakhatósági és szakvéleményező feladatok a földtani közeg és az ásványi nyersanyagok megkutatottsági szintjének növeléséhez és az adatok nyilvántartásához fűződő állami érdek, valamint a földtani közeg veszélyei és káros folyamatai elleni védelem szempontjainak érvényesítése, a földtani közeg hasznosítási lehetőségeinek számbavétele, értékelése és a hasznosítás földtani feltételeinek meghatározása.

13 A Magyar Állami Földtani, Geofizikai és Bányászati Adattár,
az Állami Ásványvagyon Nyilvántartás, az Építési Geotechnikai Adattár működtetése

14 a Földtani és Bányászati Információs rendszer működtetése.

15 az országos ásványi nyersanyag és geotermikus energiavagyon nyilvántartás vezetése, ebből adatszolgáltatás és igazolás kibocsátása

16 a földtani szakértői engedélyek kiadása, a földtani szakértők nyilvántartása.

17 Magyar Bányászati és Földtani Hivatal

18 Magyar Bányászati Hivatal
1045 Budapest Columbus utca

19 Budapesti Bányakapitányság Budapest főváros és Pest megye
Columbus utca 17-23 Illetékessége: Budapest főváros és Pest megye

20 Miskolci Bányakapitányság
Soltész N. Kálmán út 5. Illetékessége: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

21 Szolnoki Bányakapitányság
Templom utca 5. Illetékessége: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye

22 Pécsi Bányakapitányság Baranya, Tolna, Somogy és Zala megye
József Attila u. 5. Illetékessége: Baranya, Tolna, Somogy és Zala megye

23 Veszprémi Bányakapitányság
Budapest út 2. Illetékessége: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye

24 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Jó szerencsét!


Letölteni ppt "2118/2006 (VI. 30.) Korm. hat. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről A Szénbányászati."

Hasonló előadás


Google Hirdetések