Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK ÉS AZ ORVOSI LABORATÓRIUM FELADATAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK ÉS AZ ORVOSI LABORATÓRIUM FELADATAI"— Előadás másolata:

1 AKUT ÉS KRÓNIKUS ALKOHOLFOGYASZTÁS EGZAKT LABORATÓRIUMI MÉRÉSI LEHETŐSÉGEI
TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK ÉS AZ ORVOSI LABORATÓRIUM FELADATAI tudományos-szakmai konferencia Dr. Mátyus Mária PhD, Wolf Veronika, Halász Zsolt, Kocsis György 2014. április Budapest

2 Pszichotróp anyagok Különleges hajtóerővel („drive”) rendelkeznek, amely az általuk okozott eufória, kábulat, bódulat utáni vágy miatt a használót rákényszerítik a nem orvosi előírásra történő alkalmazásra - „kémiai vakációra”. A kőkorszaki ember ismerte és használta a természetben ma is megtalálható növényi eredetű szedatívumokat, narkotikumokat, hallucinogéneket, eufórikumokat, stimulánsokat. Az ember már a tudatra ébredés hajnalán időszakosan igyekszik elveszíteni azt.

3 Miért fogyasztják? (reward elmélet)
A pszichoaktív szerek valamilyen jutalom, ajándék, eufória élményt váltanak ki, ezáltal megerősítik, sőt önadagolóvá teszik a használatot. Hatásukat a neurotranszmitter rendszereken keresztül fejtik ki, katecholaminok felszabadításával dopamin, adrenalin noradrenalin, GABA és az indolvázas szerotonin. Az addiktív szerek elsődleges támadáspontja a mezolimbikus dopamin rendszer. A táplálék a szerelem a boldogság is dopamin felszabadulást okoz.

4 Alkoholfogyasztás kultúrtörténete
Az eufóriát okozó italokat évezredek óta használja az emberiség, (és a gerinces állatvilág) A részegség, mint tudatmódosult állapot a vallási extázist segítette elő, (varázslók, gyógyítók) Sumérok ismerték a sör előállításának módszerét, a sörkészítés istennőjét tisztelték, Karthágóban a hadjárat alatt tilos volt alkoholt inni az állami vezetőket megbüntették, ha hivataluk gyakorlása közben alkoholt fogyasztottak, Hammurabi törvényei szerint nők és gyerekek nem dolgozhattak kocsmákban, részeg embert és 24 év alattiakat nem szolgálhattak ki.

5 Államügyek gyakorlásakor az alkohol fogyasztása tilos !
Időszámításunk előtt A görögök a méz-sör készítését ismerték mielőtt Dionüszosztól a bor istenétől megtanulták szőlő termesztést és a borkészítést, Róma Bachus néven ismerte a bor készítés és szőlőtermesztés istenét, Athénban, Spártában az állami feladatokat ellátó polgárok részére a hivatali időben tilos volt az alkoholfogyasztás, Platón mértékletességi felhívásai: év alatt tilos, 30 éves korig mértékletesen, 40 év fölött ajánlott a bor fogyasztása, Államügyek gyakorlásakor az alkohol fogyasztása tilos !

6 Időszámításunk után A Biblia az Ó és Újtestamentumban foglalkozik a borfogyasztással és büntetni ajánlja a részegséget, alkoholizmust, Absztinens életvitelt javasol, Magyarországon a XI. sz.-tól a szabolcsi, az esztergomi, nyitrai, nagyszombati zsinatban próbálták szabályozni –eredménytelenül- az alkoholkereskedelmet, alkoholizálást.

7 Magyarországon jelenleg
Drogfüggő: ezer (becsült) ebből kezelt (KSH 2010) Alkalmi fogyasztó: ezer (becsült) Az első kipróbálók száma a középiskolás korosztályban folyamatosan nő Egyre fiatalabb korban próbálják ki először A vezető „drog” az alkohol – nyilvántartott alkoholbetegek száma Közép európai sajátosság az alkohol és gyógyszerek együttes használata. A legális szerekkel (szedatívumok) történő visszaélések miatt bekövetkező halálesetek száma 160 míg az egyértelműen drogfogyasztás miatt 38 haláleset volt 2007-ben.

8 Túlzott alkoholfogyasztás miatti halálozás Közép-, és Dél-európában 100 ezer főre vonatkoztatva ( )

9 Az alkoholisták becsült száma Magyarországon az elmúlt tizenkét évben

10 Alkoholbetegek gondozása és májbetegségben történő halálozása

11 Nyilvántartott alkoholisták megoszlása korcsoportonként

12 Mit nevezünk krónikus, kóros mértékű alkoholfogyasztásnak?
A hetente elfogyasztott alkoholmennyiség (tiszta szeszre értve) meghaladja: férfinél a 280 g-ot nőnél a 190 g-ot. Az egy-egy alkalommal elfogyasztott alkohol mennyisége (tiszta szeszre értve) meghaladja férfinél a 80 g-ot, nőnél a 60 g-ot.

13 Az etilalkohol felszívódása
Vízben és zsírokban is jól oldódik, a biológiai membránokon könnyen átjut, felszívódása passzív folyamat, a koncentráció gradiensnek megfelelően diffúzió útján történik. A fogyasztott szeszes ital mintegy 5-l5%-a már a szájüregből felszívódik, tehát kikerülve a májat közvetlenül a nagyvérkörbe jut, és a máj elsődleges méregtelenítő hatásával nem lehet számolni. A fogyasztás után a szájüregben 8-15 percig mutatható ki. (légalkohol vizsgálata) A gyomorból való felszívódás lassú, a felszívódás sebessége függ a gyomornyálkahártya állapotától, vérbőségétől, a gyomor aktuális motilitásától, teltségétől, stb.

14 Az etilalkohol felszívódása 2.
A vékonybelekből történő felszívódás gyors , azonban az italfogyasztással egy időben elfogyasztott zsírtartalmú ételből az alkohol a zsírsavakkal észtereket képez, amelyek már nem szívódnak fel és természetes úton kiürülnek. Ez a jelenség eredményezi az ún. felszívódási veszteséget, amely üres gyomor esetén elhanyagolható ugyan, de az irodalmi adatok szerint kivételes esetben akár 56%-ig terjedhet. Általában 10%-os felszívódási veszteséget veszünk figyelembe. Egyszeri rövid idő alatt történt alkoholfogyasztás esetén a felszívódás mintegy percig tart. A véralkohol görbe csúcsát azonban hamarabb eléri, mintegy 60 perc után már a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba. Telt gyomor esetén a felszívódási idő ennek többszöröse is lehet.

15 Az etilalkohol metabolizmusa
A felszívódott alkohol 5-10 %-a változatlan formában a légzéssel, izzadtsággal, vizelettel, széklettel kiürül. A többi enzimatikus folyamat eredményeként széndioxidra és vízre bomlik le, miközben grammonként 7,1 kalória keletkezik. A lebontás túlnyomó részét (mintegy 80%-át) a gyomor-bélhuzam nyálkahártyájában és a májban lévő alkohol dehidrogenaze (ADH) enzim végzi. A lebontás eredményeként acetaldehid keletkezik, melyet az aldehid-dehidrogenáze (ALDH) bont tovább. Mindkét enzimnek számos izoenzimje van, melyek alkoholbontó sebessége nem azonos. Ezek felelősek azért, hogy a különböző populációk egymástól eltérő módon bírják az alkoholfogyasztást.

16 Az etilalkohol metabolizmusa 2.
Az ADH bár legnagyobb affinitással az etilalkoholhoz kötődik, ezen enzim felelős a metilalkohol és a hosszabb szénláncú alkoholok bontásáért is. Szubsztrát túlkínálatnál (véralkohol koncentráció a>0,2-0,4 ‰), az enzim csaknem kizárólag az etilalkoholt bontja, így a metilalkohol és hosszabb szénláncú alkoholok felszaporodhatnak, melynek egyrészt az idült alkoholizmus laboratóriumi diagnosztikájában, másrészt az ún. posztalkoholos állapot kialakulásában van szerepe. Valódi felszívódási veszteség is kialakul mivel az alkohol ugyan felszívódik, de a gyomor-bélhuzam nyálkahártyájában és a májban jelen lévő enzimek (kataláz)egy elenyésző részét még azelőtt lebontják, hogy az a nagy vérkörbe kerülve központi idegrendszeri hatását ki tudná fejteni. (10-15%) Az etanol metabolizmusa során a szervezetben keletkező biomarkerek segítségével követhetjük az alkoholfogyasztást.

17 Alkoholfogyasztás szankcionálása
Már az ókortól vannak írásos emlékek az alkoholfogyasztás szabályozásáról, tiltásáról. Az elfogyasztott alkohol mennyisége az egyéni varianciák miatt különböző hatásokat váltott ki, így a befolyásoltság mértékéről szubjektív megítélés alapján hoztak döntéseket. Valójában csak azóta lehet büntetni mióta vannak pontos , jól ellenőrizhető, akkreditált, laboratóriumi vizsgálómódszerek, amelyeket Toxikológiai Laboratóriumokban alkalmaznak és az eredményeket igazságügyi szakértők értékelnek. Hazánkban Zéró tolerancia van!

18 Akut alkoholfogyasztás vizsgálati módszerei
Légalkohol Véralkohol

19 Légalkohol vizsgálatok élettana
Az alkohol mint minden biológiai membránon, a tüdő léghólyagocskák falán keresztül is átdiffundál. A tüdő kapillárisokban lévő artériás vér alkoholkoncentrációja magasabb, mint a tüdőléghólyagokban lévő levegő alkohol koncentrációja, a diffúzió a léghólyag belseje felé történik. A megoszlási hányados 1 : , ami ezt jelenti, hogy ml kilégzett levegőben van annyi alkohol, mint egy ml vérben. Az alkohol felszívódásának szakaszában a kilégzett levegő alkoholkoncentrációja mindig magasabb, mint a véralkohol koncentráció, a lebomlási szakaszban ez megfordul. elméletileg 0,38 mg/liter levegőalkohol koncentráció felel meg 0,8 ezrelék véralkohol koncentrációnak,

20 Légalkohol vizsgálati eljárások
Widmark-féle véralkohol meghatározás módszerén alapulnak, tehát színreakcióval a kilégzett levegő redukáló anyag tartalmát jelzik. Nem specifikus, ma már nem használjuk. A fuel-cell típusú elektromos alkoholszondák működésének elve, hogy elektrolittal elválasztott melegített platina lemezek esetében a két vezető közötti áram erősségét az elektróddal érintkező etilalkohol molekulák koncentrációja befolyásolja. (Lion) Az etilalkohol specifikus infravörös spektrográfiás elnyelési görbét ad, ennek alapján mind a vegyület jelenléte, mind annak koncentrációja meghatározható. (Seres)

21 Véralkohol vizsgálati módszerek
körül Widmark - jodometriás titráláson alapuló módszere, (évtizedekig világszerte a vezető metodika volt). A meghatározás az alkohol redukáló tulajdonságán alapul és nem magát az etilalkoholt, hanem a vér (vizelet, egyéb testnedvek) redukáló anyag tartalmát mutatja ki. Mivel ez az etilalkohol koncentrációval arányos, súlyos anyagcserebántalmak (pl. cukorbajos coma) kivételével megfelelő információt ad a véralkohol koncentrációjára. Nem specifikus, 0,5 ‰ alatti koncentrációk esetén nem bizonyítja az alkoholos befolyásoltságot, és a kimutathatóságot a rothadásos folyamatok alkalmával keletkező bomlástermékek is jelentősen befolyásolják,

22 Véralkohol vizsgálati eljárások 2.
Hazai és nemzetközi laboratóriumokban a legelterjedtebb a gázkromatográfiás gőztér analízis alkalmazása tömegspektrometriával, A retentios idő a vizsgálandó anyag kémiai természetére jellemző, míg az így detektált anyag mennyisége az eredeti koncentrációval arányos, a molekula kémiai struktúrája jellemző. A Klinikai Laboratóriumokban alkalmazott enzimatikus eljárások (pl.: Roche) alapján a mintában levő etanollal arányos abszorpció-változást mérünk. NAD+ etanol + ADH→acetaldehid +NADH + H+

23 Szempontok az alkohol fogyasztást bizonyító biomarkerek kiválasztásához
Érzékenység: az a tulajdonság, hogy a vizsgált paraméter lehető legkisebb alkoholszintet is mutassa ki. Specifikusság:a teszt csak alkoholfogyasztás esetében jelezzen. Objektív legyen (vizsgálttól és a vizsgálótól) Kimutathatósági idő a vizsgált biomarker minél hosszabb ideig kimutatható legyen.

24 Alkoholfogyasztás biomarkerei
A biomarkereknek az alkoholfogyasztással kapcsolatos elváltozások diagnózisa és terápiája során van jelentősége. A jelenleg használatos hagyományos biomarkereket számos korlátozó tényező befolyásolja Indirekt biomarkerek Direkt biomarkerek

25 BAC: blood alcohol concentration
5-HTOL: 5-hydroxytryptophol FAEE: zsírsav etil észter EtS: Ethylen szulfát EtG: Ethylen glicol Free acetal dehyd: szabad acetaldehid Serum BetaH: szerum beta hydroxibutirate ALT: alanin aminotranszferáz APO J:apolipoprotein Sialic Acid: sziálsav PEth: phosphatidyl aethanol AST: aszparain aminotranszferáz CDT: szénhidrát deficiens transzferrin Urine BetaH ex: vizelet betahydroxi butirate MCV: main cell volume GGT: gamma glutamil transferase

26 Alkohol fogyasztást igazoló vegyületek 1. Direkt biomarkerek
Etilalkohol, Metilalkohol (alkoholistáknál: mg/l) Az etilalkohol metabolizmusa során keletkező lebontási termékek: Acetaldehid Etil-szulfát (EtS): alkohol+szulfo-tanszferáz Etil-glukuronid (EtG): alkohol+UDP-glukuronil-transzferáz Zsírsavetilészter (FAEE): alkohol+zsírsav+FAEE szintáz Foszfatidil etanol (PEth): alkohol+foszfatidilkolin+foszfolipáz D

27 Direkt etanol biomarkerek kimutatási lehetőségei
Etanol metabolit neve Minta fajtája Kimutathatós ág időtartama Vizsgáló eljárás Szenzitivitás % Specificitás % EtG, EtS szérumból néhány óráig LC-MS 80 90 vizeletből 3-5 napig LC-MS, GC-MS 76 EtG 80 óráig EMIT PEth alvadásban gátolt teljes vérből 2-3 hétig 98 99 FAEES és EtG hajból hónapokig EI-MS 100

28 Etil-Glukuronid (EtG)
Az EtG a májsejtekben alkohol és UDP-glukuronil transzferáz hatására képződik. Még akkor is kimutatható a vizeletből, amikor maga az alkohol már teljesen eliminálódott a szervezetből. (80 óra) A vizeletből kimutatható EtG azt bizonyítja, hogy a páciens ki volt téve alkohol expozíciónak, de nem határozza meg az alkohol forrását. A cut-off helyes megválasztásával az alkoholfogyasztást lehet bizonyítani. (500 ng/ml) Immunoasay (EMIT) és GC-MS módszerrel is mérhető!

29 A szájvízben, kézfertőtlenítőben, belélegzett alkoholgőz hatására kimutatható az EtG a vizeletben, de 350 ng/mL -t meghaladó koncentráció nem magyarázható a fentiek használatával. A vizeletben spontán keletkezhet alkohol a vizeletben jelenlévő cukrok (diabetes) és élesztő, vagy bakteriális fermentáció miatt, de mivel ezt a máj nem metabolizálja, EtG nem keletkezik. Több, alkoholt tartalmazó gyógyszer adhat pozitív EtG eredményt. Nincs olyan, alkoholt NEM tartalmazó gyógyszer, amely ál-pozitív EtG eredményt adna. Szenzitivitása 76%, specificitása 92% Az EtG a vizeletben +8 ˚C –on tárolva 4 napig stabil A méréshez megfelelően koncentrált vizelet szükséges. (vizelet kreatinin). A vizelet mintákat hűtőben vagy fagyasztva kell tárolni. Fluoridos mintavevő cső is alkalmazható a fermentáció gátlására.

30 Foszfatidiletanol (PEth)
Alkohol hatására szervezetünk összes sejtmembránjában keletkezik kóros foszfolipid, amely legjobban a vörösvértestek membránján vizsgálható. Fél-életideje T 1/2 ~ 4-6 nap. A vvt-k átlagos élettartama 120 nap, ezért az eredmény az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és a fogyasztás időtartamától függően a vizsgálatot megelőző két-három hét alkohol expozíciójának mértékét bizonyítja. etanol Foszfatidil-kolin → foszfatidil-etanol foszfolipázD LOQ (limit of quantification) 0,7 µmol/l, ez a választható cut-off érték is. Mérésére a GC-MS light scateringgel vagy az LC-MS módszerrel történhet. Az egyszerű mintavételezés, az eredmény 98%-os specificitása, 99%-os szenzitivitása és a három hetes időablak miatt a PEth a legjobb biomarker a krónikus, kóros mértékű alkoholfogyasztás diagnosztizálására.

31 Zsírsavetilészter (FAEE)
Az etanol metabolizációjának reduktív (nonoxidatív) folyamata eredményeként zsírsavból FAEE szintetáz hatására zsírsavetil-észter (FAEE) keletkezik. 1981-ben írták le először, krónikus alkoholfogyasztás hatására keletkezik, minden testszövetben kimutatható. A serumban mért érték nem stabil mivel a vérvétel után az enzimatikus folyamat nem áll le. Az FAEE inkorporálódik a hajba, ami nagyműszeres analitikával (GC-MS, EI-MS) lehetőséget teremt a vizsgált időszak jelentős megnyújtására. Az eljárás szenzitivitása 94%, specificitása 90%.

32 Alkohol fogyasztást igazoló vegyületek 2. Indirekt biomarkerek
A szövetekben, sejtekben, enzimekben kimutatható változások, amiket az alkohol krónikus fogyasztása okoz. Az indirekt biomarkerek értékei azonban más okból is (pl. fertőző és hematológiai betegségek) változhatnak, ezért a direkt biomarkerek érzékenyebbek és specifikusabbak az alkoholra. Gamma-glutamil-transzferáz (GGT) Alanin-amino-transzferáz (ALT) Aszparain-amino-transzferáz (AST) Vörös vérsejt átlagos térfogat (MCV) Szénhidrát-deficiens transzferrin (CDT) 5-hidroxi-triptofán

33 Alkoholfogyasztás indirekt biokémiai markerei
Szenzitivitás% Specificitás % Kimutatható (nap) Vizsgálat módja AST 55 20-40% 21 Klin .lab . eljárással ALT 50 MCV 70 60 GGT 75 CDT% LC-MS

34 Szénhidrát deficiens transferrin CDT%
A transzferrin egy a vashoz kötődő, és két N-kapcsolódású poliszacharid láncot tartalmazó glikoprotein. A láncok különböző mennyiségű, negatív töltésű, véghelyzetű szialilsav-maradék segítségével képeznek oldalláncot. A vassal telített transzferrin legalább hat izoformára szeparálható: a-, mono-, di-, tri-, tetra-valamint pentaszialo-származékok. Az uralkodó izoforma a tetraszialol, amely mintegy 80%-ot tesz ki a vassal történő telítés után. A diszialo izoforma általában 1% körüli. Korábban az a-, mono-illetve diszialo izoformák összegét takarta a CDT megnevezés. Egy vagy több héten át tartó túlzott italfogyasztást (50-80 g etanol/nap) követően a diszialo izoforma viszonylagos mennyisége megnő (normál érték: 1,5%).

35 CDT mérése A transzferrin izoformákat anioncserélő oszloppal ellátott, gradienses HPLC-rendszeren választjuk el, és UV-érzékeléssel 460 nm-en detektáljuk. A 460 nm-en történő mérés nagymértékben specifikus, mivel szelektív módon csak a vassal telített transzferrinek érzékelhetők. Mérést zavaró tényezők: icterus, haemolísis, lipaemia CDT + GGT együttesen 94% szenzitivitású, amelyet az emelkedett MCV érték még megnövel.

36 A Magyar Honvédség saját, alkoholfogyasztást vizsgáló gyakorlata
Az MH EK Alkalmasság Vizsgáló Osztálya a személyi állomány egészségi állapotának ellenőrzése, megőrzése érdekében az éves szűrővizsgálatokat a 13/2009. HM rendelet alapján kiterjesztette a drogvizsgálatokon kívül a krónikus alkoholfogyasztás tesztelésével is. A feladat végrehajtására a Toxikológiai Kutató Osztály által kidolgozott és javasolt eljárások szerint kerülhet sor. Az akut alkoholfogyasztás bizonyítására a véralkohol vizsgálat kidolgozása, akkreditálása, bevezetése volt a cél. A krónikus, kóros mértékű alkoholfogyasztás bizonyítására egy háromlépcsős rendszert fejlesztettünk ki.

37 A háromlépcsős vizsgálati rendszer
Az alkalmasság vizsgálat során mért emelkedett májenzim értékek alapján történik a vizsgált személyek kiválasztása. A levett vizeletmintákból direkt biomarker (EtG) segítségével kiszűrjük azokat akik a vizsgálat előtt 80 órán belül alkoholt fogyasztottak. Indirekt (CDT) és direkt (PEth) biomarkerek segítségével a vizsgáltak szérumából meghatározzuk a kóros mértékű (>70g/nap) és krónikus (2-3 hétig tartó) alkoholfogyasztást. (tervezett)

38 vérből GC-MS technikával
Varian 3800 GC 1200 MS, Combi Pal Headspace Meghatározás: teljes vérből, gőztérből történő injektálással. Etanol meghatározás vérből GC-MS technikával A meghatározás teljes vérből történik, normál propanol belső standard segítségével. A műszer: Varian 3800 GC, 1200 MS és Combi Pal Headspace, a Combi Pal Headspace segítségével gőztérből történik az injektálás. A tipikus mérési tartomány: 0,2 - 3,0 mg/ml (vagyis 0,25 – 3,75 ‰), a módszer kimutatási határa: 0,11 mg/ml (vagyis 0,14 ‰). A képen egy kalibrációs egyenes látható. Mérési tartomány: 0,2 - 3,0 mg/ml (0,25 – 3,75 ‰) Kimutatási határa: 0,11 mg/ml (0,14 ‰)

39 Etanol meghatározás GC-MS technikával
A dián egy éles minta kromatogramja látható, ahol: m1 (fekete): a minta kromatogramja, k5 (piros): az 1,5 mg/ml-es (1,9 ‰) koncentrációjú kalibrációs pont kromatogramja. A minta etanol tartalma: 3,3 mg/ml (4,1 ‰).

40 Etil-glükuronid meghatározás vizeletből GC-MS technikával
Varian 3800 GC 1200 MS, Combi Pal Headspace Meghatározás: vizeletből SPE és származék képzés negatív kémiai ionizáció Etil-glükuronid meghatározás vizeletből GC-MS technikával Mérési tartomány: ng/ml Kimutatási határa: 109,7 ng/ml A műszer: Varian 3800 GC, 1200 MS és Combi Pal Headspace. A meghatározás vizeletből történik, jelölt belső standard segítségével. A mintaelőkészítés: szilárd fázisú extrakció (SPE), majd származék képzés (HFBA származék). A meghatározás negatív kémiai ionizációval történik, SIM üzemmódban. A tipikus mérési tartomány: 250 – 2000 ng/ml, a módszer kimutatási határa: 109,7 ng/ml. A képen egy kalibrációs egyenes látható.

41 Etil-glükuronid meghatározás GC-MS technikával
Negatív minta Etil-glükuronid meghatározás GC-MS technikával A dián két éles minta kromatogramja látható. A felső kép: egy negatív minta kromatogramja, összehasonlítva a legalacsonyabb koncentrációjú (250 ng/ml) kalibrációs ponttal, ahol k1 (fekete): a 250 ng/ml-es koncentrációjú kalibrációs pont kromatogramja, 2ozs1 (piros) negatív minta kromatogramja. Az alsó kép: egy pozitív minta kromatogramja, összehasonlítva a legmagasabb koncentrációjú (2000 ng/ml) kalibrációs ponttal, ahol k5 (fekete): a 2000 ng/ml-es koncentrációjú kalibrációs pont kromatogramja, 1da1 (piros) pozitív minta kromatogramja. Pozitív minta

42 Eljárás Az alkalmasság-vizsgálat kapcsán felmerülő gyanú esetén (magas AST, ALT, GGT, MCV, EtG, fizikális és pszichológiai eltérések) specifikus adatokat nyerhetünk a vizsgálatot megelőző időszak krónikus és kóros alkoholfogyasztásáról (>70 g/die). Az éves szűrések és a felvételi alapvizsgálatok kapcsán levett vizelet és vérminta rendelkezésre áll, vagyis nem kell új lépést beiktatni a rendszerbe. Azokat a mintákat, amelyeket tovább kell elemezni az osztályunkon rendelkezésre álló képzett személyzet segítségével meg tudjuk vizsgálni, mivel a kiegészítő beszerzések segítségével sikerült a metodikát beállítanunk. Szükség esetén az érintett, állományban lévő katonákon alkalmunk nyílik segíteni, még a nagyobb bajok kialakulása előtt (pszichológus, egészségnevelő), valamint a felvételi szűrőn fennakadnak az alkoholproblémákkal küzdő jelentkezők.

43

44 Összegzés Az alkoholfogyasztás egyéni, pszichológiai, társadalmi hatásain kívül népegészségügyi szempontból is kockázati tényező. Az idült alkoholfüggőség miatt testi, pszichés, szociális hanyatlás következik be. Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fokozott mértékű, krónikus alkohol fogyasztás hatására törvényszerű, hogy lerövidül a születéskor várható élettartam, az egészséges munkaképes életkor, Az egészségbiztosítás szempontjából is fontos szerepe van az alkoholvizsgálatok kiterjesztésének a krónikus, kóros mértékű alkoholfogyasztás kiszűrésében

45 Összefoglalás MH szempontjából
Szenvedélybetegségek közül a legveszélyesebb az egyénre és társadalomra az alkohol- és a drogfogyasztás. Az éves alkalmasság vizsgálatok során fontos volt az alkoholvizsgálatok bevezetése, mivel ezzel megelőzhető a súlyos alkoholos állapotok kialakulása. Fejlett laboratóriumi technikák segítségével a krónikus fogyasztás biztonsággal kiszűrhető. Ezek az eljárások a prevenció újabb perspektíváit nyitják meg, interdiszciplináris együttműködésre adva lehetőséget az alkoholfogyasztással kapcsolatos diagnózis és terápia során. 

46 Az alkoholfogyasztás hatása az összhalálozás kockázatára férfiakban
Ital/nap

47 KÖSZÖNÖM A figyelmet


Letölteni ppt "TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK ÉS AZ ORVOSI LABORATÓRIUM FELADATAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések