Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikációs és arculati KÖTELEZETTSÉGEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikációs és arculati KÖTELEZETTSÉGEK"— Előadás másolata:

1 Kommunikációs és arculati KÖTELEZETTSÉGEK
Emberi Erőforrások Minisztériuma

2 tartalom Logók Táblák

3 Gratulálunk a nyertes pályázathoz!
A Projektgazdának a Támogatási Szerződésben és jogszabályban (16/2006 Korm. Rend) előírt kötelezettsége a projekttel kapcsolatos tájékoztatási és nyilvánossági feladatok ellátása. A Támogatási Szerződés alapján: a Kedvezményezett vállalja, hogy a Támogató elektronikus és nyomtatott kiadványaiban, média-megjelenéseiben és egyéb tájékoztató jellegű rendezvényein projektjét igény esetén bemutatja, és az erre irányuló megkeresést csak alapos okkal utasítja vissza a Kedvezményezett köteles bármely, a projekttel kapcsolatban szervezett rendezvényről a Közreműködő Szervezetet értesíteni, a rendezvény napját megelőző legkésőbb 20 nappal

4 Tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségek
Uniós pályázati összeg elnyerésekor a pályázatban elkülönített összeg áll rendelkezésre a kötelező nyilvánosság biztosításához. Első sorban arról kell tájékoztatni a lakosságot, hogy Önök európai uniós pályázatot nyertek, és abból valósítanak meg egy konkrét projektet. Minden egyes magyarországi uniós pályázat ugyanazzal az arculattal valósul meg, a támogatási összeg határozza meg, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni.

5 A Közreműködő Szervezet tájékoztatása
A Kedvezményezett köteles tájékoztatni a Közreműködő Szervezetet a projektrendezvényeiről! A rendezvény előtt 20 nappal ben Ha készítenek arculati elemekkel ellátott meghívót, azt is küldjék meg Ha nem készítenek, vagy még nincs kész 20 nappal a rendezvény előtt, a tájékoztatás akkor is szükséges! A tájékoztatás és a meghívó tartalmazza a rendezvény alábbi információit: Pontos helyszínét (pl Budapest, Fő tér 1. fsz.2.) Időpontját, időtartamát (pl. 10:00 – 16:00, regisztráció 9:30-tól) Meghívottak és az előadók nevét, beosztását, szervezetének nevét (pl. Nagy Csaba polgármester, Alsókötöny; Kiss Edit jegyző, Felsőkötöny) A pályázati azonosítót (a meghívóban nem kötelező, azonban a tájékoztatás szövegében kérjük feltüntetni).

6 Segédletek – alapdokumentumok 1.
Központi tájékoztatás Általános: Minden európai uniós pályázatra vonatkozó közlemény, útmutató, felhívás itt jelenik meg. - Szakmai: Pályázati e-ügyintézés (pálytáj) felület HELP menü. A konkrét pályázatra vonatkozó segédletek, sablonok, útmutatók helye.

7 Kommunikációs és arculati kötelezettségek
Arculati változás! 2014. január 1-től új uniós programozási időszak, től új arculati kézikönyv és új Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei (KTK) útmutató lépett érvénybe. - A két dokumentum közös neve: KTK2020 Az új arculat neve: Széchenyi 2020 (kiejtve Széchenyi húsz-húsz)

8 Kommunikációs és arculati kötelezettségek
Arculati változás! Kire mi vonatkozik? Amennyiben a pályázat benyújtása vagy a támogatási szerződés megkötése megtörtént a KTK2020 hatálybalépése előtt, abban az esetben az ÚSZT KTK előírásai az irányadóak. Ettől függetlenül, valamennyi projekt esetében a Széchenyi 2020 arculati előírásait kell betartani annak megjelenésének időpontjától kezdve! Röviden: A kötelezettségek nem változtak, csak az arculat. - A KTK kötelező előírásaitól eltérően elkészített, előzetes jóváhagyás nélküli kommunikációs feladat teljesítése a projekt kommunikációs költségének keretére nem elszámolható.

9 Segédletek – alapdokumentumok 2.
ÚSZT KTK - Tartalmazza, hogy mit kell megvalósítani a projekt kommunikációja során - Leírja a kommunikáció alapjait - Tájékoztatást ad a Kommunikációs feladatok és eszközök értelmezésére, azok alkalmazására.

10 Segédletek – alapdokumentumok 3.
KTK 2020 Tartalmazza, hogy hogyan kell végrehajtani a projekt kommunikációját. Kötelező arculati elemek bemutatása, használatának szabályozása Infóblokkok és azok használata Tájékoztatási és emlékeztető táblák Kiadványok, nyomtatványok, hirdetési és reklámfelületek Elektronikus felületek Kiállítás installáció

11 Kötelező logók Széchenyi 2020 logó (normál méret)
Széchenyi 2020 logó (nagy méret) EU zászló Befektetés a jövőbe szlogen Magyar Kormány logó

12 Kedvezményezetti infóblokkok
Alsó infóblokk: (Általánosságban mindenhol, kivétel a sajtóközleményen) Felső infóblokk: (Csak kiállítási installációkon és a sajtóközleményen)

13 Kedvezményezetti infóblokkok helyes alkalmazása
Fekvő formátum esetén: A felület jobb alsó sarkában kell feltüntetni (kivéve kiállítási installációk – ott jobb felső sarok). Az infóblokk magasságának az adott felület magasságának minimum 33%-nak kell lennie. Az infóblokknak tartalmaznia kell a helyes támogatási alap megnevezését.

14 Kedvezményezetti infóblokkok helyes alkalmazása
Álló formátum esetén: A felület jobb alsó sarkában kell feltüntetni (kivéve kiállítási installációk – ott jobb felső sarok). Az infóblokk szélességének az adott felület szélességének minimum 40%-nak kell lennie. Az infóblokknak tartalmaznia kell a helyes támogatási alap megnevezését.

15 A támogatási Alapok helyes megnevezése
A kommunikáció során hivatkozni kell a finanszírozó alapra az alábbiak szerint: - ERFA támogatás esetén: „Európai Regionális Fejlesztési Alap” - ESZA támogatás esetén: „Európai Szociális Alap” - Abban az esetben, amikor a megvalósuló projektet egynél több támogatási alap finanszírozza, vagy általánosságban beszélünk európai uniós fejlesztésről, a következő hivatkozást kell feltüntetni: „Európai Strukturális és Beruházási Alapok”. - Az Európai Unió szöveges megjelenítésekor az Európai Unió elnevezés kiírása a helyes, rövidítés nem megengedett.

16 Nem használatos logók ÚSZT infóblokk NFÜ elérhetőséggel:
Régi ÚMFT logó: ESZA logó: ÚSZT logó

17 Kommunikációs csomagok és táblák
ÚSZT KTK oldal I. sz. : 500 millió forint felett II. sz.: millió forint között III. sz.: 50 millió forint alatt Tájékoztatási táblák: A típusú: 500 millió forint feletti infrastrukturális beruházások esetén B típusú: 50 millió forint feletti és infrastrukturális beruházás esetén C típusú: 50 millió forint alatti támogatási összegnél és nem infrastrukturális beruházás esetén D típusú emlékeztető tábla: mindenkinek kötelező

18 A II és III. sz. Kommunikációs csomag tartalma
Projekt szakasz Kommunikációs feladat Projekt előkészítés Internetes honlap készítése, vagy meglévő honlap esetén a projekthez kapcsolódó tájékoztató (esetleg aloldal) létrehozása és folyamatos működtetése, frissítése (csak a II. sz. csomag) A projekt megvalósítási szakasza Sajtóközlemény kiküldése a projekt indításáról és a sajtómegjelenések összegyűjtése (csak a II. sz. csomag) „C” típusú tábla elkészítése és elhelyezése a beruházás helyszínén Fotódokumentáció készítése A projekt megvalósítás utáni szakasza Sajtóközlemény kiküldése a projekt zárásáról és a sajtómegjelenések összegyűjtése TÉRKÉPTÉR feltöltése a projekthez kapcsolódó tartalommal „D” típusú tábla elkészítése és elhelyezése a beruházás helyszínén

19 Kommunikációs feladatok a projekt előkészítő szakaszában
1. Honlap A Kedvezményezett projekthez kapcsolódóan az alábbi tartalmi elemeket szükséges megjeleníteni a honlapon: - A Kedvezményezett neve - A projekt címe - A projekt azonosítószáma - A szerződött támogatás összege - Támogatás mértéke százalékban - A projekt tartalmának bemutatása - A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult akkor a tényleges befejezés dátuma)

20 Kommunikációs feladatok a projekt előkészítő szakaszában
1. Honlap Minta az infóblokk elhelyezésére webes felületen: Az infóblokkot a honlapokra minden esetben színes változatban kell kihelyezni, továbbá a digitális eszköz megjelenítő felületén anélkül is látszania kell, hogy a használónak le kellene görgetnie az oldalt.

21 A sajtóközlemény részei és helyes megjelentetésük
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában Sajtóközlemény A sajtóközlemény részei és helyes megjelentetésük Széchenyi 2020 infóblokk, hivatkozással a helyes támogatási alapra Dátum Arial 10pt normál Kedvezményezett elérhetősége Arial 10pt félkövér SAJTÓKÖZLEMÉNY - ARIAL14 PT ALL CAPS, FÉLKÖVÉR, KÉK Sajtóközlemény címe Arial 10pt félkövér - Bevezető (lead) Arial 10pt félkövér Törzsszöveg (Arial10pt)

22 A sajtóközlemény és a fizetett hirdetés
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában Sajtóközlemény A sajtóközlemény és a fizetett hirdetés Sajtóközlemény Sablon szerinti Ingyenes A sajtó nem köteles megjelentetni A sajtó nem köteles az arculati elemeket megjeleníteni Sajtóhirdetés Sablon szerinti Térítésköteles A sajtó köteles megjelentetni A sajtó köteles az arculati elemeket megjeleníteni Kinek és hogyan küldjük el? - Olyan sajtóorgánumnak, amely profilját tekintve illeszkedik a projekt témájához - Helyi újságnak - Lehet elektronikus is

23 Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 1
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában Sajtóközlemény PÉLDA A JÓ SAJTÓKÖZLEMÉNYRE Szabályos infóblokk, szerepel rajta a megfelelő támogatási alap. Az elrendezés, a betűtípus, szín és méret megfelelő. Utalás van az Európai Unió támogatására

24 Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 1
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában Sajtóközlemény PÉLDA A ROSSZ SAJTÓKÖZLEMÉNYRE Nem szerepel rajta semmilyen arculati elem. Nincs rajta elérhetőség Az elrendezés, a betűtípus, szín és méret és a támogatás kerekítése sem megfelelő. Nincs utalás az Európai Unió támogatására Sok gépelési és helyesírási hiba van benne.

25 Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 2
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 2. „C” típusú tábla Projekt megnevezése maximum 100 karakterben MINDEN CSUPA NAGYBETŰ, A MILLIÓ FORINTOT KIÍRNI BETŰKKEL Támogatási összeg: - kék színnel - millió forint esetén 2 tizedes jegyig szükséges kerekíteni a matematika kerekítési szabályai szerint. Helyes kerekítés, ha a támogatási összeg Ft: 31,79 millió forint Helyes kerekítés, ha a támogatási összeg Ft: 52 millió forint Mérete: A2 (594 x 420 mm)

26 Képzésekről, foglalkozásokról
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 4. - Fotódokumentáció Fényképek készítése Rendezvényekről Képzésekről, foglalkozásokról Anonimitás, adatvédelem Távolabbi fotókat készítsünk Csoportokról készítsünk fotókat (min. 4 ember) A portréképek készítése kerülendő, ha mégis ilyet készítünk, kérjük az alany beleegyezését!

27 Milyen a jó sajtóközlemény ?
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítás utáni szakaszában 1. Sajtóközlemény Milyen a jó sajtóközlemény ? Széchenyi 2020 infóblokk, jobb oldalon felül, hivatkozással a helyes támogatási Alapra ami az Európai Szociális Alap. Egyedül itt van fölül az infóblokk. Dátum: Igazítsuk a (várható) megjelenés dátumához, éé∣hh∣nn∣ formátumban Megtalálható rajta az elérhetőségünk, hogy az érdeklődő fel tudja venni velünk a kapcsolatot.

28 Milyen a jó sajtóközlemény ?
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítás utáni szakaszában 1. Sajtóközlemény Milyen a jó sajtóközlemény ? A címe rövid, kifejező, figyelemfelkeltő. A lead (bevezető) figyelemfelkeltő, sokan a lead elolvasása után döntik el, hogy végigolvassák-e a közleményt, vagy sem. - Legyen benne a legfontosabb információ a fejlesztésről és lehetőség szerint már itt utaljunk az európai uniós támogatásra. Szerepeljen benne a támogatási összeg, mindig kerekítve, millió forint esetén 2 tizedes jegyig, a „millió” betűkkel kiírva. Pl.: 14,43 millió forint

29 Milyen a jó sajtóközlemény ?
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítás utáni szakaszában 1. Sajtóközlemény Milyen a jó sajtóközlemény ? Kerüljük a szakszövegeket, törvényi hivatkozásokat, illetve minden, az adott szakmabelieken kívül másnak nem releváns információk megjelenítését Törzsszöveg maximum egy, de inkább fél oldal, szerepel benne a fejlesztés célja, hol valósul meg, kivel valósítjuk meg, hogyan kapcsolódik a tevékenységünkhöz, mikorra készül el a beruházás/fejeződik be a képzés, mennyi munkahelyet teremt, stb. - A pályázati azonosító megjelenítése sem szükséges, ez a nyilvánosság számára nem mond semmit. Helyette az is megfelelő, ha a projekt címét használjuk.

30 TÉRKÉPTÉR feltöltése a projekthez kapcsolódó tartalommal
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítás utáni szakaszában 2. térképtér TÉRKÉPTÉR feltöltése a projekthez kapcsolódó tartalommal Belépés a Pályázati E-ügyintézés (Pálytáj) felületen (Médiafeltöltés) A projekt során készült fotók, videók feltöltése galériákba A projekt egészét átfogó fényképeket készítsünk, ami bemutatja a teljes fejlesztést. (további információ a Fotódokumentáció c. dián) 1 helyszínhez 10 galéria hozható létre 1 galériába 100 db fotó (max. 10MB/db) tölthető fel

31 Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítás utáni szakaszában 3
Kommunikációs feladatok a projekt megvalósítás utáni szakaszában 3. „D” típusú tábla Projekt megnevezése maximum 100 karakterben MINDEN CSUPA NAGYBETŰ, A MILLIÓ FT IS! Támogatási összeg: - kék színnel - millió forint esetén 2 tizedes jegyig, szükséges kerekíteni Mérete: Minimum A3 (594 x 420 mm)

32 Táblagenerátor Online segítség a táblák elkészítésére
Csak az adatokat kell beírni, a többit elkészíti a program A kész táblakép azonnal küldhető a nyomdába Elérhetőség:

33 Kommunikációs és arculati kötelezettségek
„C” típusú tájékoztató tábla „D” típusú emlékeztető tábla Mérete: A2 (594 x 420 mm) Mérete minimum A3-as 420 x 297 mm A Széchenyi2020-as arculatú „C” típusú tábla kihelyezése esetén, a tábla a „D” típusú táblát kiváltva a fenntartási időszak végéig, azonos tartalommal kint hagyható.

34 Kommunikációs és arculati kötelezettségek
Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségek: Központi telefon: 061/ kommunikációs és arculati kérdésekben:


Letölteni ppt "Kommunikációs és arculati KÖTELEZETTSÉGEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések