Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Sport az Innovációban – Innováció a Sportban” Újraalkotás Györfi János MSTT SportInnovációs Szakbizottságának elnöke „Sport az Innovációban – Innováció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Sport az Innovációban – Innováció a Sportban” Újraalkotás Györfi János MSTT SportInnovációs Szakbizottságának elnöke „Sport az Innovációban – Innováció."— Előadás másolata:

1

2 „Sport az Innovációban – Innováció a Sportban” Újraalkotás Györfi János MSTT SportInnovációs Szakbizottságának elnöke „Sport az Innovációban – Innováció a Sportban” Újraalkotás Györfi János MSTT SportInnovációs Szakbizottságának elnöke Magyar Sport Háza Budapest, 2009. április 23. 10.00

3 MSTT SportInnovációs Szakbizottság www.sportinnovation.hu Megalakulás: Megalakulás: –2008. december 3.  20 fő fölötti tenni akaró, sportot szerető, gondolkodó ember –Cél:  Sport az Innovatív folyamatokban –Társadalom problémái  Életminőség –Kapcsolatfejlesztés –Tudástársadalom - IT  Innováció a sport –Új eszközök –Új módszerek –Közvetítés: szükségletek és az üzleti szféra összekapcsolása 2009 Kreativitás és Innováció éve 2009 Kreativitás és Innováció éve 2009. május 28. MSTT kongresszus keretében – TF atlétikai csarnok Sportinnovációs kiállítás 2009. május 28. MSTT kongresszus keretében – TF atlétikai csarnok Sportinnovációs kiállítás

4 „A fiatal elménél nincs újítóbb. A fiatalságnál senki nincs senki jobban ráhangolva a környezetre.” „A fiatal elménél nincs újítóbb. A fiatalságnál senki nincs senki jobban ráhangolva a környezetre.”

5 Intelligens Sportszervezet Olivier Zara: Collective Intelligence management Kollektív intelligencia Tudás - menedzsment Információ technológia Intelligens sportszerveze t Az intelligens sportszervezet 3 pillére: Kollektív intelligencia (a szellemi együttműködés mennyisége és minősége) Kollektív intelligencia (a szellemi együttműködés mennyisége és minősége) Tudásmenedzsment (a tudás mennyisége és minősége) Tudásmenedzsment (a tudás mennyisége és minősége) Információs és együttműködési technológiák (hálózatok mennyisége és minősége, amelyek elősegítik a kapcsolati és információs folyamatokat) Információs és együttműködési technológiák (hálózatok mennyisége és minősége, amelyek elősegítik a kapcsolati és információs folyamatokat)

6 Újraalkotás Kultúra – Oktatás - Sport Vertikálisan szervezett miniszteriális logika – a szabályzásoknak megfeleltetett működés Beszámolók, ellenőrzések logikája u. a. Életminőség – horizontális elemek (kultúra, sport, művészet, tudomány, turisztika, stb.) Szervezet színtű elköteleződés?

7 Egész életen át tartó tanulás és testedzés… A sport és tanulás folyamatai között távolodás zajlik… A sport és tanulás folyamatai között távolodás zajlik… A sportolói létformának megfelelő tanulási mechanizmusok még nem alakultak ki! A sportolói létformának megfelelő tanulási mechanizmusok még nem alakultak ki! Mesterek körül nem alakulnak ki Tanítványi műhelyek! Mesterek körül nem alakulnak ki Tanítványi műhelyek! Tudásmegosztás útjai nincsenek kialakítva, tudásdemokratizálás nem jellemző! Tudásmegosztás útjai nincsenek kialakítva, tudásdemokratizálás nem jellemző! Sport és tanulás összekapcsolásában jelentős hiányosságok vannak! Sport és tanulás összekapcsolásában jelentős hiányosságok vannak! SportHR - Sportolói, edzői életút követés nem jellemző! Sportértelmiség „kinevelésének”, nem megfelelő a gyakorlata! SportHR - Sportolói, edzői életút követés nem jellemző! Sportértelmiség „kinevelésének”, nem megfelelő a gyakorlata!

8 Innovatív Út - Sportgazdaság Bizonytalan léthelyzetben Bizonytalan léthelyzetben –Forráshiányon túl… –Források megteremtése érdekében… –Hiányterületek pontosítása… Milyen szükségletek léteznek? Milyen szükségletek léteznek? –Eszközökben –Módszerekben Milyen meglévő kínálat létezik? Milyen meglévő kínálat létezik? Új elemek?!!! Új elemek?!!! Hazai vállalkozói szférában van érdeklődő? Hazai vállalkozói szférában van érdeklődő? Mi segítheti a szükségletek és a lehetőségek egymásra találását? Mi segítheti a szükségletek és a lehetőségek egymásra találását?

9 Újratervezés - Sport és szabadidőeltöltés ÖM támogatással ÖM támogatással –2008 - 13 kistérségi sport és szabadidő stratégia elkészítése –2009 – 5 kistérségi stratégia Globalizáció világában – a lokális világ értékeinek felértékelődése zajlik Globalizáció világában – a lokális világ értékeinek felértékelődése zajlik –Védekezési reakciók? –Látens és potencionális Kistérség, mint ismert átlátható, beutazható, ismert emberi tér Kistérség, mint ismert átlátható, beutazható, ismert emberi tér Kooperációfejlesztés Kooperációfejlesztés

10 Érték… – a problémák a „limesen” belül vannak… „A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak ki­csinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.” „A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak ki­csinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.” –Szent – Györgyi Albert (Szeged 1930)

11 Civilizációs válasz…? Sport, mint alkalmas eszköz…

12 Innováció a sportban Új eszközök – új módszerek bevitele a sportba Abban az esetben, ha hosszútávra akarunk tervezni a fizikai képességek terén, és az életminőségünket a társadalmi elvárásoknak megfelelő szintre kívánjuk emelni, akkor olyan módszereket, felméréseket kell bevezetni, amelyekkel segíteni, minősíteni lehet hosszú távra azt, hogy hogyan őrizhető meg az egészség, hogyan fejleszthetők az edzettség és a minőségi élethez szükséges képességek. Abban az esetben, ha hosszútávra akarunk tervezni a fizikai képességek terén, és az életminőségünket a társadalmi elvárásoknak megfelelő szintre kívánjuk emelni, akkor olyan módszereket, felméréseket kell bevezetni, amelyekkel segíteni, minősíteni lehet hosszú távra azt, hogy hogyan őrizhető meg az egészség, hogyan fejleszthetők az edzettség és a minőségi élethez szükséges képességek.

13 Sporttudományi IT stratégia Tudásdemokratizálás – Tudásmegosztás útjai „infokommunikációs eszközök mindegyike azt a célt szolgálja, hogy általuk az életünk jobb legyen, fejlődjön a gazdaság, minél nagyobb tudás birtokába jussunk, és nem utolsó sorban mindenki számára elérhető közelségbe kerüljön a kultúra” ( Varga Csaba, Ficsor József) INFORMATIKAI STRATÉGIA INFORMATIKAI STRATÉGIA –Telekommunikáció, Internet, Számítástechnikai ellátottság – eszközök javítása –E – sport, E – munka, E – üzlet, E – oktatás, E – egészség, E – demokrácia, E – esély kialakítása INFORMÁCIÓS STRATÉGIA INFORMÁCIÓS STRATÉGIA –Infrastruktúra + Feladat + Önfejlesztés lehetősége (fejlődés orientált stratégia) INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM STRATÉGIÁJA INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM STRATÉGIÁJA –Információ és tudás megszerzésének programja  Lakosság életminőségének javítása  Tudás alapú társadalom építése  Fenntartható fejlődés folyamatosságának biztosítása  A foglalkoztatás növelése  Gazdasági versenyképesség javítása  Sport és Területiség ismételt összekapcsolása  Intelligens Sport Szervezet megalkotása

14 TF – digitális könyvtár http://digitaliskonyvtar.tf.hu TF Digitális Könyvtár Szolgáltatásunk elsődleges célja, hogy az interneten keresztül az ország legapróbb településeire is eljuttassa a testnevelési és sportszakirodalmat. A folyamatosan bővülő állományban szakkönyvek, folyóiratcikkek és diplomamunkák találhatók. Az írásművek teljes szövege hozzáférhető TERVEK: Az adatbázis folyamatos fejlesztése mellett olyan kapcsolódó szolgáltatások kialakítása is célunk, melyek hozzásegíthetnek az életen át tartó tanulás megvalósításához, vagyis a folyamatos szakmai fejlődéshez (kapcsolat más gyűjteményekhez, adatbázisokhoz) Az adatbázis folyamatos fejlesztése mellett olyan kapcsolódó szolgáltatások kialakítása is célunk, melyek hozzásegíthetnek az életen át tartó tanulás megvalósításához, vagyis a folyamatos szakmai fejlődéshez (kapcsolat más gyűjteményekhez, adatbázisokhoz) Olyan internetcímek folyamatos gyűjtése, melyek a sportszakemberek és a sport után érdeklődők számára egyaránt biztosíthatják a naprakész információkhoz való hozzájutást. Olyan internetcímek folyamatos gyűjtése, melyek a sportszakemberek és a sport után érdeklődők számára egyaránt biztosíthatják a naprakész információkhoz való hozzájutást. Rangos magyar folyóiratok, mint a Sporttudományi Szemle vagy a Magyar Edző cikkeinek felvétele a gyűjteménybe. Rangos magyar folyóiratok, mint a Sporttudományi Szemle vagy a Magyar Edző cikkeinek felvétele a gyűjteménybe. Multimédiás anyagok (hanganyagok, álló- és mozgóképek) körének bővítése. Multimédiás anyagok (hanganyagok, álló- és mozgóképek) körének bővítése. Sporttal kapcsolatos doktori disszertációk közzététele. Sporttal kapcsolatos doktori disszertációk közzététele.

15 - van létező szellemi hagyomány - van létező szellemi hagyomány „Valójában az erkölcsi erők megedzése, a testi erő helyreállítása és a gazdasági termelőképesség biztosítása az, ami koncentrikusan együttműködve lényegesen hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk súlyos helyzetéből kiemelkedhessék.” „Valójában az erkölcsi erők megedzése, a testi erő helyreállítása és a gazdasági termelőképesség biztosítása az, ami koncentrikusan együttműködve lényegesen hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk súlyos helyzetéből kiemelkedhessék.” –1928. Küzdelmek könyve 289. o.

16 „Új” innovatív irányok bevonása Mentális fejlesztés Mentális fejlesztés Meditáció Meditáció Jóga Jóga Agykutatás eredményei – tanulási technikák Agykutatás eredményei – tanulási technikák Budo hagyomány Budo hagyomány

17 Kutatók Európai Chartája Az Európai Közösségek Bizottsága 2005. március 11-én tett közzé (2005/251/EK) a nálunk kevésbé ismert Kutatók Európai Chartáját. (elérhető a Nemzeti Kutatási és Technológiai honlapján www.nkth.gov.hu.) Az Európai Közösségek Bizottsága 2005. március 11-én tett közzé (2005/251/EK) a nálunk kevésbé ismert Kutatók Európai Chartáját. (elérhető a Nemzeti Kutatási és Technológiai honlapján www.nkth.gov.hu.) A rendkívül tanulságos, dokumentum kimondja: „A köz iránti elkötelezettség A kutatók biztosítják, hogy kutatási tevékenységük a társadalom széles rétegei számára ismertté váljon a nem szakmabeliek számára is érthető módon, javítva ezáltal a tudománynak a nagyközönség által történő megértését.” A rendkívül tanulságos, dokumentum kimondja: „A köz iránti elkötelezettség A kutatók biztosítják, hogy kutatási tevékenységük a társadalom széles rétegei számára ismertté váljon a nem szakmabeliek számára is érthető módon, javítva ezáltal a tudománynak a nagyközönség által történő megértését.”

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Györfi János Jan Matejko, Polish, 1838 -1893, Stanczyk

19 Felhasznált szakirodalom Edzők Etikai Kódexe Készítette: Dr. Cserháti László - Magyar Edzők Társasága 2007 Edzők Etikai Kódexe Készítette: Dr. Cserháti László - Magyar Edzők Társasága 2007 Európai Sport Charta és a sport etikai kódexe Európai Sport Charta és a sport etikai kódexe Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által elfogadott ajánlások, 2001.V. 16. Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által elfogadott ajánlások, 2001.V. 16. Fehér Könyv a sportról (Brüsszel 11.07.2007.) Fehér Könyv a sportról (Brüsszel 11.07.2007.) Földesiné – Gál – Dóczi: Társadalmi riport a sportról Budapest 2008. Földesiné – Gál – Dóczi: Társadalmi riport a sportról Budapest 2008. Hajnóczi Gábor: Az ideális város a reneszánszban. Akadémiai Kiadó, Budapest 1994 Hajnóczi Gábor: Az ideális város a reneszánszban. Akadémiai Kiadó, Budapest 1994 HKM – NSIR projekt – Budo Kulturális Fórum Közhasznú Egyesület 2008 HKM – NSIR projekt – Budo Kulturális Fórum Közhasznú Egyesület 2008 Ifjúság 2004 Gyorsjelentés 2005 Szerkesztette: Bauer Béla, Szabó Andrea Ifjúság 2004 Gyorsjelentés 2005 Szerkesztette: Bauer Béla, Szabó Andrea Kistérségi sport és szabadidős stratégia ÖTM Sport Szakállamtitkárság 2008 Kistérségi sport és szabadidős stratégia ÖTM Sport Szakállamtitkárság 2008 Kulturális alapú városfejlesztés 2006 Összefoglaló értékelő tanulmány Budapest, 2006 Kulturális alapú városfejlesztés 2006 Összefoglaló értékelő tanulmány Budapest, 2006 Mumford Lewis: A város a történelemben, Gondolat, Budapest, 1985. Mumford Lewis: A város a történelemben, Gondolat, Budapest, 1985. Olivier Zara: Collective Intelligence management Olivier Zara: Collective Intelligence management „Párbeszéd a médiáról” konferencia-sorozat A kiskorúak védelme a médiaszolgáltatásokban Budapest, 2007 „Párbeszéd a médiáról” konferencia-sorozat A kiskorúak védelme a médiaszolgáltatásokban Budapest, 2007 Sport XXI Nemzeti Sportstratégia (65/2007 (VII. 27.) OGY. Határozat) Sport XXI Nemzeti Sportstratégia (65/2007 (VII. 27.) OGY. Határozat) Sportolási Szokások „Évszakok” kutatássorozat 2006. I. hullám Kutatási jelentés Sportolási Szokások „Évszakok” kutatássorozat 2006. I. hullám Kutatási jelentés Szabadidő és sport az EU tagállamokban, BruxInfo Európai Elemző Iroda 2007 Szabadidő és sport az EU tagállamokban, BruxInfo Európai Elemző Iroda 2007 Vitányi Iván: A magyar kultúra esélyei MTA Társadalomkutató központ, Budapest 2006 Vitányi Iván: A magyar kultúra esélyei MTA Társadalomkutató központ, Budapest 2006


Letölteni ppt "„Sport az Innovációban – Innováció a Sportban” Újraalkotás Györfi János MSTT SportInnovációs Szakbizottságának elnöke „Sport az Innovációban – Innováció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések