Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális fényképezőgépek. Canon Power Shot G6 A gépet kézbe véve (és az árát ismerve) érezhető, hogy nem kezdőknek, kis pénzű hétvégi fotósoknak szánt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális fényképezőgépek. Canon Power Shot G6 A gépet kézbe véve (és az árát ismerve) érezhető, hogy nem kezdőknek, kis pénzű hétvégi fotósoknak szánt."— Előadás másolata:

1 Digitális fényképezőgépek

2 Canon Power Shot G6 A gépet kézbe véve (és az árát ismerve) érezhető, hogy nem kezdőknek, kis pénzű hétvégi fotósoknak szánt kompakt fényképezőről van szó. A váz nagy részben tartalmaz fém borítást, ezzel is hangsúlyozva a gép komolyabb mivoltát. Mégis jó pár furcsaság akad rajta ami megkérdőjelezi a komolyabb felhasználást. A G6 bizony ezüst színben pompázik. Ez az első olyan tulajdonsága, ami egyből feltűnik a vásárlónak, és akiknek fontos, hogy a gépük "komoly" fekete színben pompázzon, az egyből valamelyik vetélytárs felé fordul. Pedig a G6 megérdemel egy második kört is! A markolata igazán kényelmes, vastag, megmarkolva a gép stabilan tartható. Az exponáló gomb méretes, és szintén kényelmes helyen van, akár a köré épített zoomkapcsoló. Találunk a markolaton egy multifunkciós tárcsát (control dial), ami kétfunkciós kezelést tesz lehetővé, hiszen nyomógombként is funkcionál, így választhatjuk ki például M (manuális) módban, hogy a záridőt vagy a rekszértéket szeretnék változtatni. A váz tetején egy háttérvilágítású LCD kijelző is helyet kapott, ami fotózás közben hasznos információkkal látja el használóját és szép narancssárga színben világíthat, ha úgy szeretnénk.

3 A módtárcsa - a G5-től eltérően - leköltözött a váz hátoldalára, az átnézeti kereső mellé. Ez kinek pozitív, kinek negatív, mindenesetre tényleg könnyen tudjuk a hüvelykujjunkkal forgatni. Mint írtam, a dioptriakorrekciós kereső átnézeti, ezt a megoldást az elődöktől örökölte a gép. Sajnos funkcionalitása egy ilyen komolyabb gépen kérdéses, hiszen csupán a képmező 84%-át mutatja, és semmiféle mellékinformációt nem vetít. Csak erős fényben érdemes használni, mikor az LCD kijelző képét nem látni. Mikor már az egyszerűbb kompakt masinák is elektronikus keresővel rendelkeznek, képtelen vagyok megérteni, miért erőlteti a Canon ezt a megoldást. De legalább nem takarja ki az objektív a keresőkép 20%-át, mint a korábbi G modelleknél tapasztaltuk. A négyirányú menüvezérlő kapcsoló elég kicsi, ráadásul a SET/OK gomb nem középen, hanem alatta található. A vakupapucstól balra találjuk a vaku működését, a felvétel típusát (sorozatfelvétel, 2 vagy 10 másodperces késleltetés, infra vezérlés) illetve a fénymérést beállító kapcsolókat. Ezek alatt a hátlapon a makro ki-be kapcsoló gomb és a manuális fókusz kapcsolója kapott helyet. A kihajtható és elforgatható LCD kijelző mérete elégséges, felbontása lehetne egy kicsivel nagyobb.

4 Képminőség Az objektív egy igen jó képességekkel megáldott szerkezet, fényereje wide állásban F2.0 míg tele állásban F3.0, sok panasz nem lehet rá. A kontrasztos részeknél csak a széleken láthatunk némi lila elszíneződést, de ez felettébb elhanyagolható. A beépített zajszűrő program kiválóan redukálja a zajt még ISO100-nál is, de szokás szerint 200-as érzékenységnél már ne számítsunk kiemelkedő képminőségre.

5 Összegzés A Canon Power Shot G6 a kezembe fogott masinák közül külsőleg nem a legszebb, legpraktikusabb kompakt fényképezőgép. A használhatatlan átnézeti kereső, a gép lassú működése és magas ára nem teszi a legvonzóbb választássá a G6-ot, ellenben képminősége kárpótolhat bárkit, aki ezt a gépet választja. Nyugodt, meggondolt, haladó természetfotósok hű társa lehet, de a hétvégi fotósoknak nem kimondottan ez a gép való. Előnyök: + jó minőségű objektív + jó képminőség + távirányító + jó markolat + RAW Hátrányok: - átnézeti kereső - lassú AF és menü - gyenge videó képesség - drága

6 Ricoh ultrakompakt, meglepetésekkel A mindössze 26 mm vastag, zsebben is észrevétlenül hordható szerkezetet kategóriájában elsőként 28-200 mm ekvivalens zoomoptikával látták el, mely 7,1x-es zoomátfogást és az átlagtól nagyobb látószöget jelent. Emellett a gépben stabilizátort is találunk, mely a képérzékelőt mozgatja a bemozdulással ellentétesen, ily módon csökkentve vagy megakadályozva a kézremegés okozta életlenséget hosszabb záridőknél. Az optika egyébiránt kategóriájában a legnagyobb és elég megdöbbentő látvány nyújt az alig több mint 2,5 centi vázból többször ilyen hosszan kitolt objektívtubus. Kikapcsolt állapotban tökéletesen visszahúzódik a géptestbe, így a fényképezőgép könnyen hordható marad. A Caplio R3 hátlapján 2,5"-os LCD kijelzőt találunk. Az optika mögött egy 5 megapixeles képérzékelő kapott helyet, így a készíthető maximális képméret 2592x1944 képpont, de választható 3:2 oldalarányú 2592x1728 pixeles képmód is. Formátumok terén a gép a JPEG és a tömörítetlen TIFF formátumot támogatja. Makró felvételeket akár 1 cm-ről is készíthetünk, videókat pedig maximálisan 320x240 pixel méretben 30 fps sebességgel vesz fel a gép, és nem maradt ki a hangrögzítés funkció sem. Az autofókusz működését segédfény teszi könnyebbé sötétebb fényviszonyok között.

7

8 Az expozíciós alapértékek a gép automatikájára vannak bízva, de a felhasználó szabadon választhat a háromféle fénymérési mód, az ISO 64- 800 érzékenység, vagy a hat fehéregyensúly program közül, melyet manuális beszabályozás is kiegészít. A fotószituációkban nyolc témaprogram közül választhatunk, melyek közül a Skew Correction jelenthet újdonságot. Az egyedülálló programmód ferde trapézformákat keres a képen és ezeket korrigálja téglalap alakra. Ez például egy papírra írt szöveg oldalról való fényképezésénél segít, amikor a lap fényképen trapéztorzítsásos formáját a szoftver utólagosan téglalappá alakítja. A gyártó rendkívül gyors működést ígér; a zárolt fókusz utáni expozíciós késleltetés átlagosan mindössze 0,007 másodperc, a képek elkészülte között pedig csupán 0,5 másodpercnek kell eltelnie, és a bekapcsolás utáni készenléti idő is 1 másodperc körüli. A fényképezőgép lítium-ion akkumulátorról üzemel, a mentett képek és videók pedig SD ésvagy MMC-kártyákra, vagy a beépített 26 MB memóriába kerülnek. A Ricoh Caplio R3 megjelenési időpontjáról és bevezető áráról még nincsenek információink.

9 Canon Digital Ixus 50 ismertető Felbontás: 5 megapixel (2592x1944) Optikai zoom: 3x-os (35-105 mm) Videó rögzítés: : 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal LCD kijelző: 2", 118 000 pixel Memóriakártya: SD Energiaellátás: Li-ion akku (760 mAh, gyárilag mellékelve)

10 Kezelés, használat Összesen nyolc kezelőgomb áll rendelkezésünkre a menükben való barangoláshoz. Az Ixus 50 menürendszere átgondolt, használata könnyen elsajátítható. 21 nyelvből válogathatunk, a hazai közönség legnagyobb örömére magyar nyelv is választható. A szokásos automata mód mellett (amikor minden felvételi értéket a gép állít be) manuális felvételi mód is választható, de a rekesztértéket és a zársebességet ilyenkor is az automatika állítja be. Ebben a módban lehetőség van expozíció-korrekcióra +/-2 fényértékig, 1/3-ad lépésenként. Az automata fehéregyensúly mellett további öt gyári és egy saját magunk által beállított használható. A fényérzékenységet ISO 50 és 400 között változtathatjuk. Hat motívumprogram segíti a kezdő fotósokat: digitális makró, portré, éjszakai felvétel, belső tér és vízalatti felvétel - a géphez természetesen vízalatti tok is kapható. Hasznos motívumprogram lehet gyorsmozgású témák megörökítésére a Kids & Pets, azaz gyerekek és állatok. Ilyenkor az élességet valóban gyorsabban állítja be az automatika. Mivel a gép mérete igen kicsi, így a vaku az optika középtengelyétől alig 3 centiméterre kapott helyett. A vörösszemhatás elkerülésére elővillanthatunk, de lehetőségünk van külső vaku (Canon HF-DC1) csatlakoztatására is, ami az ultrakompakt kategóriában ritka lehetőségnek számít. A maga kategóriájában az Ixus 50 makrófelvételi képessége átlagosnak mondható. Wide állásban makrózva a gép villámgyorsan állítja be az élességet, tele állásban azonban ez a folyamat akár 1-2 másodpercet is igénybe vehet, és ekkor sem biztos, hogy valóban éles képet kapunk. Kevés fénynél, tele állásban gyakran előfordult, hogy négy vagy ötödszöri kísérletre sikerült csak élességet állítani. További, maximum 4x-es nagyítás érhető el a digiális makró funkció bekapcsolásával, ez a mód azonban jelentős minőségromlást eredményez.

11 Készítette: Pelyhe László MF06MF3 2006.10.5

12


Letölteni ppt "Digitális fényképezőgépek. Canon Power Shot G6 A gépet kézbe véve (és az árát ismerve) érezhető, hogy nem kezdőknek, kis pénzű hétvégi fotósoknak szánt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések