Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Porcelán,Finomkerámia,üveg. A porcelán Agyagból készül Agyagból készül Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin, kvarchomok Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Porcelán,Finomkerámia,üveg. A porcelán Agyagból készül Agyagból készül Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin, kvarchomok Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin,"— Előadás másolata:

1 Porcelán,Finomkerámia,üveg

2 A porcelán Agyagból készül Agyagból készül Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin, kvarchomok Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin, kvarchomok Tárgyakat,edényeket,tányérokat,csempéket,váz ákat,és szigetel ő ket formáznak. Tárgyakat,edényeket,tányérokat,csempéket,váz ákat,és szigetel ő ket formáznak. A kiégetett porcelánokat mázzal vonják be A kiégetett porcelánokat mázzal vonják be Majd újra kiégetik ő ket, és készen is van az ún. fehéráru Majd újra kiégetik ő ket, és készen is van az ún. fehéráru,Festékkel is díszítik ő ket.,Festékkel is díszítik ő ket.

3 Kerámiák Mázas,égetett agyagtárgyak Mázas,égetett agyagtárgyak Alkotója: Kovács Margit (1902-1977) Alkotója: Kovács Margit (1902-1977) Különböző díszeket,edényeket,fazekat,szobrokat,csempéket készítenek belőlük Különböző díszeket,edényeket,fazekat,szobrokat,csempéket készítenek belőlük Mesterségesen el ő állított szilárd, nemfémes, Mesterségesen el ő állított szilárd, nemfémes, szervetlen anyagok. szervetlen anyagok.

4 Üveg Könnyen formálható, fokozatosan lágyuló anyag Könnyen formálható, fokozatosan lágyuló anyag Palackok,poharak,kancsók készítésére használják Palackok,poharak,kancsók készítésére használják Hengereléssel síküveget,táblaüveget is nyújtanak bel ő le Hengereléssel síküveget,táblaüveget is nyújtanak bel ő le Az üveg olvasztással elállított, kristályosodás nélkül megdermed, szilícium-dioxidot és Az üveg olvasztással elállított, kristályosodás nélkül megdermed, szilícium-dioxidot és fémoxidokat tartalmazó szervetlen anyag. fémoxidokat tartalmazó szervetlen anyag.

5 Egyéb üvegek felhasználása Az autók szélvédő üvegeként használják Az autók szélvédő üvegeként használják A kész üvegtáblát felhevítik, és hirtelen lehűtik. A kész üvegtáblát felhevítik, és hirtelen lehűtik. Ha eltörik (pl: balesetkor) porrá esik szét. Ha eltörik (pl: balesetkor) porrá esik szét. Főként hő- és hangszigetelésre használják. Főként hő- és hangszigetelésre használják. Ezenkívül műanyagokat is erősítenek üvegszállal. Ezenkívül műanyagokat is erősítenek üvegszállal. A kertészek is használnak üveget pl: üvegházakban. A kertészek is használnak üveget pl: üvegházakban.

6 Kerámiagyártás Préselési technológiával különböző alumíniumoxid tartalmú présporból gyártanak kerámia termékeket. Préselési technológiával különböző alumíniumoxid tartalmú présporból gyártanak kerámia termékeket. Kell hozzá: préselés,előégetés,retusálás,készre- égetés Kell hozzá: préselés,előégetés,retusálás,készre- égetés Az agyagai különböző összetételű szilikátok,a legterjedtebb ásványok. Az agyagai különböző összetételű szilikátok,a legterjedtebb ásványok.

7 Porcelángyártás Szükséges anyagok: kaolin,földpát,kvarc Szükséges anyagok: kaolin,földpát,kvarc A három alapanyagot vízzel elegyítik. A három alapanyagot vízzel elegyítik. Formázással és égetéssel készítik a különböző dísztárgyakat. Formázással és égetéssel készítik a különböző dísztárgyakat. Porcelángyártás: pécsi Zsolnay és a Hollókő Porcelángyártás: pécsi Zsolnay és a Hollókő

8 Készítették: Szabó Viktória ☻ Készítették: Szabó Viktória ☻ Horváth Szabina ☻ Horváth Szabina ☻


Letölteni ppt "Porcelán,Finomkerámia,üveg. A porcelán Agyagból készül Agyagból készül Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin, kvarchomok Nyersanyaga: porcelánföld, kaolin,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések