Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17."— Előadás másolata:

1 Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.

2 Maslow emberi szükségletek piramisa

3 Szociális hátrányokkal küzdők lakókörnyezete Az épületek többségében a települések nehezebben megközelíthető helyein vannak, Az épületek állaga leromlott, Fürdőszoba kevés helyen van, Angol WC csak a jobb módúaknál található Sokszor víz sincs a házakban, csak a közeli kutakon, Bútorzat szegényes, többségében „lomiból” származó, Zsúfolt lakásokban élnek, játszóterület a gyermekeknek az utca!

4 Iskolai végzettsége, munkahelye Kevés a szakmával rendelkező, Többségében 8 általános, vagy az alatti a végzettség, Előfordul funkcionális analfabéta ma is! Munkahely a többségnél közmunka program, Kereső tevékenység: lomtalanításkor vasgyűjtés, gyógynövények szedése, csete szedése.

5 Gyermekek száma a családokban Általában 3 vagy több gyermeket nevelnek, Ritka az 1, vagy 2 gyermekes család. Tradicionálisan korán szülnek a nők, Többségük 18 éves kora előtt, vagy kicsivel utána gyermeket szül, Fogamzó képessége idején nem vagy alig védekeznek.

6 Generációk együtt élése Csökken a több generáció együtt élése, így a több gyermekes családoknál általában az anya nevel, A szülők azt a mintát közvetítik, amit a saját családjukból hoztak, Gyermeknevelésben a nagyobb gyermekeket vonják be, Nevelő hatása van még az „utcának” is.

7 Megélhetési források Családi pótlék GYES, GYET, Bérpótló juttatás, Közmunka programok, Eseti segélyek: pénzbeli és természetbeli Alkalmi munkák: lomtalanítás, csete, vasazás. Munkabér

8 Gyermekek helyzete Minőségileg nem megfelelő ételeket kapnak pár hónapos kortól a gyerekek (abból főznek az anyák, ami van!) Kisgyermekkorban a felnőtteknek főzött ételt kapják a gyerekek is, Sokszor mennyiségi kifogás is felmerül egyes családoknál, esetenként éheznek a gyerekek.

9 Gyermekek helyzete Ruházatuk sok esetben nem az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, Otthoni játékok alig találhatóak, szórakozási lehetőség elsősorban tévé nézés, Mese olvasás, szülővel közös játékok alig figyelhetők meg, Személyi higiénia több családnál eszköz, és igény hiányában okoz gondot.

10 A problémák kezelésének kiaknázatlan lehetőségei Az anyagi javak pótlásának eddigi módja a segélyezés. Helyette: „Hálót adj, ne halat!” Nehéz és lassú feladat ez: csak a gyors és sok pénzt eredményező pénzkereseti forrásokat szeretik. Pénzbeosztás nincs, vagy alig tapasztalható, azonnal vásárolnak, tartozást egyenlítenek ki.

11 A problémák kezelésének kiaknázatlan lehetőségei Lakáskörülmények változására alig van lehetőség, esetleg pályázat a telepek felszámolására, szocpol megszűnt. A szülők „szülővé nevelése”, a kamasz lányok korai oktatásával, Ez egyúttal változást hozhat a higiénés körülmények alakulásában is, igények változhatnak. Munkahelyteremtés, a munkavállalás ösztönzése.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17."

Hasonló előadás


Google Hirdetések