Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: 2014. május 5-26. –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: 2014. május 5-26. –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják."— Előadás másolata:

1 Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév

2 Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják. Az érettségi vizsgákon a megjelenés alkalomhoz illően és a vizsga kezdése előtt min. 30 perccel korábban történik! A szóbeli időszak: –Középszinten: június –Emelt szinten: június 5-13.

3 Érettségi időpontok magyar nyelv és irodalom matematika történelem angol nyelv német nyelv biológia földrajz informatika szakmai tantárgy Középszintű és emelt szintű dolgozatok megtekintése: június

4 Szóbeli érettségi időpontok Az érettségi vizsgákon a megjelenés alkalomhoz illően és a vizsga kezdése előtt min. 30 perccel korábban történik! Szóbeli vizsgák beosztásai az első napon az elnök fogja véglegesíteni. Első napokon (nyitó) érkezés 7.30-ra. 12/A /B /C Előrehozott

5 Vizsgatárgyak Öt tárgyból kell érettségi vizsgát tenni, és az öt közül négy kötelezően előírt: –Magyar nyelv és irodalom –Matematika –Történelem –Idegen nyelv Az ötödik vizsgatárgyat az érettségire jelentkező választhatja meg, ez lehet például a biológia, informatika, testnevelés, földrajz stb. –Azon tantárgyak közül lehet választani, amelyekből az iskola helyi tanterve szerinti kötelezettségeknek eleget tett a jelentkező. –A tanterv szerinti tanulmányi kötelezettségeknek eleget lehet tenni osztályozóvizsgák letételével is.

6 Vizsgatárgyak

7 Érettségi vizsgatárgyak Részletes tantárgyi követelmények: Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet. /vizsgatargyakhttp://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi /vizsgatargyak

8 Az érettségi vizsga szintjei A jogszabály minden tantárgyból a következő érettségi vizsgafajtákra ad lehetőséget: A rendes érettségi vizsga közvetlenül a középiskolai tanulmányok befejezésekor vagy utána, első alkalommal tett érettségi vizsga. Az előrehozott érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok befejezése előtt, egy- egy vizsgatárgyból külön letett érettségi vizsga. –A tantárgyra előírt iskolai tanulmányi követelmények teljesítése után, a 12. évfolyam előtt is letehető. –2014-től csak idegen nyelvekből és informatikából lehet előrehozott érettségi vizsgát tenni, és csak a tavaszi vizsgaidőszakban. A szintemelő érettségi vizsga a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szinten történő megismétlése. A kiegészítő érettségi vizsga a sikeresen befejezett érettségi vizsga után az érettségi bizonyítványban nem szereplő, új vizsgatárgyból tett vizsga. Az ismétlő érettségi vizsga a korábban már sikeresen letett érettségi vizsga megismétlése egy vagy több tantárgyból, ami például a korábbi eredmények javítása érdekében válhat szükségessé. A pótló érettségi vizsga a be nem fejezett rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő érettségi vizsga folytatása. A javító érettségi vizsga a sikertelen érettségi vizsga megismétlése.

9 Az érettségi vizsga részei A középszintű érettségi vizsga lebonyolítását a középiskolák végzik, és a helyszínük is az iskola. Szinte minden tantárgyból írásbeli és szóbeli része van az érettségi vizsgának. –Az írásbeli feladatlap és az értékelési útmutató központilag készül, a dolgozatok javítását azonban az iskola szaktanára végzi. –A szóbeli vizsgákat az iskola tanáraiból, és egy, az iskolában nem tanító elnökből álló érettségi vizsgabizottság előtt teszik le a diákok. A szóbeli vizsga tételeinek összeállítására vonatkozóan a jogszabály előírásai érvényesek, de a konkrét tételeket az iskola tanárai állítják össze. A vizsgák értékelését, pontozását a jogszabályban megadott szempontok alapján a vizsgabizottság tagjai, tehát a szaktanárok végzik. –Néhány tantárgy középszintű érettségi vizsgája állhat írásbeli és gyakorlati vizsgarészből, vagy csak írásbeli, illetve csak szóbeli/gyakorlati vizsgarészből. Az emelt szintű érettségi vizsga úgynevezett külső vizsga, tehát a felkészítő iskolától és tanáraitól független. Az emelt szintű írásbeliket az iskolában vagy kijelölt külső helyszíneken írják, tantárgyanként a középszintű írásbelivel azonos időpontban. –Az emelt szintű szóbeli vizsga tantárgyanként más-más időpontban, külön-külön, külső tantárgyi bizottság előtt zajlik. Az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák időpontja minden vizsgaidőszakban megelőzi a középszintű szóbeli vizsgákat.

10 Az érettségi vizsga értékelése A vizsgán elért pontszámot az elérhető összpontszám százalékában fejezik ki. Az érettségi bizonyítványba a százalékérték és az ennek alapján kiszámított osztályzat is belekerül.

11


Letölteni ppt "Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: 2014. május 5-26. –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják."

Hasonló előadás


Google Hirdetések