Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lovasterápia és Hippológia Tanszék. Etikai kérdések a lovassportban Kövy András Lovasterápia és Hippológia Tanszék 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lovasterápia és Hippológia Tanszék. Etikai kérdések a lovassportban Kövy András Lovasterápia és Hippológia Tanszék 2."— Előadás másolata:

1 Lovasterápia és Hippológia Tanszék

2 Etikai kérdések a lovassportban Kövy András Lovasterápia és Hippológia Tanszék 2

3 3

4 4 Etika = morál = erkölcs

5 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 5 Erkölcs A társadalom szempontjából helyesnek tartott emberi magatartást meghatározó normák összessége.

6 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 6 Fair play J.F Cooper (1823): „A fair play drágakő, az emberi etika koronája”

7 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 7 Edzés A teljesítményfokozás tudományosan irányított folyamata, amelynek során tervszerűen alakítjuk a sportoló és lova teljesítőképességét és teljesítőkészségét.

8 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 8 Lovassport Szabadidősport – részvételorientált Versenysport - teljesítményorientált

9 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 9 A lovasember sportszerűen viselkedik Társaival Edzőjével és másik edzőkkel Szüleivel Idősebb felnőttekkel Iskolában Munkahelyen Versenyeken A lovakkal

10 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 10 A ló Sporttárs Fogyatékosok és betegek gyógyítója Gyermekek játszótársa Reklámhordozó Filmsztár Vigasztaló Munkavégző A tenyésztői törekvés célja

11 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 11

12 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 12

13 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 13

14 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 14

15 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 15

16 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 16 A lóbarátok etikai alapelvei 1.A lóval foglalkozót felelősség terheli a rábízott élőlényért. 2.A lovat természetes igényeihez igazodva kell tartani. 3.A ló fizikai és pszichikai egészségének kell a legnagyobb jelentőséget tulajdonítani. 4.Minden lovat egyformán meg kell becsülni, függetlenül a fajtájától, korától és nemétől, valamint a sportban és a tenyésztésben betöltött szerepétől. 5.A ló fejlődéstörténetét, igényeit, a vele való bánásmódot felölelő tudás kultúrtörténeti kincs. Őrizzük meg, és adjuk tovább a következő nemzedéknek. 6.A lóval való foglalkozás a fiatal emberek számára személyiségfejlesztő jelentőséggel bír. E tényt tartsuk szem előtt és használjuk ki!

17 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 17 A lóbarátok etikai alapelvei (folyt.) 7.A lóval sportoló embernek magát és lovát is képeznie kell. Minden kiképzés célja a ló és ember közötti legmagasabb fokú harmónia elérése. 8.A ló használatának a lovas- és hajtó szakágakban valamint a lovastornában is annak tehetségéhez, képességeihez és teljesítőkészségéhez kell igazodnia. A teljesítőképesség gyógyszeres, vagy a ló számára káros befolyásolása elítélendő és büntetendő. 9.Az ember felelőssége a rábízott ló iránt élete végéig tart. Ennek a felelősségnek a ló érdekeit állandóan szem előtt tartva kell megfelelnünk.

18 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 18 Célcsoportok /K. Wüst/ 1.A lóhoz jól ért, elmélyült ismeretekkel rendelkezik a lóról és igényeiről. Értően, felelősségérzettel kezel minden rábízott állatot. Az ő tartását megerősítjük, és bátorítjuk, hogy visszás esetekben beavatkozzon.

19 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 19 Célcsoportok /K. Wüst/ 2.Azok, akik tudatlanságból vagy rossz szokásból hibákat követnek el a lóval való bánásmódban, de készek arra, hogy beállítottságukat megkérdőjelezzék, és magatartásukon változtassanak. Nekik – köztük sok gyerek,fiatal, és olyan aki megfelelő szakmai bevezetés nélkül kívülről került a lovassportba - tudatossá tehetjük hibáikat, és a helyes útra terelhetjük őket.

20 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 20 Célcsoportok /K. Wüst/ 3.Azok, akik anyagias vagy önző szempontjaikat alapvetően a ló jóléte fölé helyezik, és nem hajlandók ezen álláspontjukon változtatni. Ezeket az embereket nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk elérni.

21 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 21 Feladataink 1.Az ifjúság nevelése. 2.A képzés és továbbképzés (lovasok,edzők,terapeuták,bírók,stewardo, tenyésztők). 3.Példamutatás a lovakkal való foglalkozás során.

22 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 22

23 Lovasterápia és Hippológia Tanszék 23

24 Köszönöm a figyelmet! Lovasterápia és Hippológia Tanszék 24


Letölteni ppt "Lovasterápia és Hippológia Tanszék. Etikai kérdések a lovassportban Kövy András Lovasterápia és Hippológia Tanszék 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések