Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök."— Előadás másolata:

1 Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök

2 1. A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma Év Jelentkező

3 2. Az intézményrendszer jellemzői Intézm Oktató Hallg okt.jutó hallg. 18,3 18,9 17,7 18,3 18,2

4 3. A felsőoktatás fenntartói helyzete 2009/2010 Int.sz. Hallgató Oktató Költségv.int Egyházi Magán Összesen:

5

6

7 4. A Bolognai folyamat

8 5. A felsőoktatás jelenlegi helyzete A felsőoktatás minősége Magyarország sikerének meghatározó eleme. A felsőoktatás jelenleg:szétesett és jelen- tős válságban van. A felsőoktatással szembeni 3 követelmény: 1.A képzés minőségének javitása, 2.A bolognai rendszer felülvizsgálata, 3.Át kell gondolni a felsőoktatás irányitási és finanszirozási rendszerét.

9 6. A képzés minőségének javitása A stratégia lényege: -a felsőoktatásban 400 ezer hallgató:fogl.10% -közel 38 ezer munkavállaló:a 3.helyen a fogl. -költségvetési támogatás Md Ft - A felsőoktatás kisugárzása országosan és regionálisan is jelentős A felsőoktatás legyen mindenki számára elérhető, aki teljesiti a bekerülés feltételeit. -előirható az emelt szintű érettségi /vita!!!/ -összhangot kell teremteni a végzők száma és a valós társadalmi igények között. -speciális programok kidolgozása a hátrányos helyzetű,de tehetséges tanulók befogadására

10 -Az ÁSZ jelentés felrója,hogy a felsőoktatás nem eléggé gyakorlatias - A Bologna rendszerben sok birálat éri a tanár- képzést /A témáról külön előadásban/ -A felsőoktatási képzés minőségét a közoktatás állapota jelentősen befolyásolja, súlyos gondok: > csökkentek a természettudományos ismeretek, >sok morális, magatartásbeli probléma van, >sok középiskolában csökken az oktatás szintje, >a roma tanulók tanulásában komoly gondok 7. A bolognai rendszer felülvizsgálata

11 8.A felsőoktatás finanszirozási rendje Az új finanszirozási rend alappillérei: >Hosszútávú kiszámithatóság biztositása, >Figyelembe kell venni az inditott szak iránti munkaerőpiaci keresletet /Külön előadás!!/ >A finanszirozás függjön össze a képzési költségekkel /intézmények között 100% eltérés/ >Vegye figyelembe a PPP beruházások hosszú- távú finanszirozási lehetőségeit >Kezelje külön a kutatások finanszirozását >A felsőoktatás finanszirozásában fontos kérdés a régiók támogatása.

12 9.Ellentétek az intézmények között Vidéki felsőoktatási intézmények véleménye -Az új felvételi rendszer „kiüriti” a gazdaságilag gyengébb térségeket,mert a vidéki fiatalok - a jobb elhelyezkedés reményében – Bp-i intézményeket jelölnek meg első helyen. Ez a körülmény: >Hozzájárul a leendő értelmiség „elvándorlásához” ami tovább növeli az ország „kettészakadását” >veszélyezteti a vidéki felsőoktatás létét Régiós keretszámok megállapitása szükséges

13 10.1.Javaslatok a finanszirozásra 1.Normativ alapú finanszirozás esetében: -csak a képzési normativák valódi értéke alapján, -a képzési,fenntartási,kutatási normativák érték megörzése esetében, -garancia a 100%-os állami /költségvetési/ finan- szirozásra, - a jelenlegi állami támogatás /GDP 1%/ növelése az OECD átlag-szintjére /GDP 1,4%/ -az igazoltan magasabb képzési és kutatási minő- ség anyagi elismerése. Ezekhez a feltételekhez:plusz források kellenek!

14 10.2.Javaslatok a finanszirozásra 2.Bázis alapú finanszirozás esetében: Ehhez a finanszirozási formához: -bőséges források kellenek, -állandó képzési és kutatási programlehetőség, -statikus felsőoktatási környezet. Miután egyetlen feltétel sem áll rendelkezésre,ez a finanszirozási forma nem valósitható meg.

15 10.3.Javaslatok a finanszirozásra 3.A 3 éves megállapodáshoz kötödő „output-alapú” finanszirozás: Jelen időben ehhez legközelebb eső finanszirozás van érvényben a magyarországi felsőoktatásban. A probléma: A különböző –számszerűsithető – követelményeket maguk az intézmények határoz- ták meg maguknak. Ezt a finanszirozási formát a világon –a magyar felsőoktatáson kívül –sehol sem alkalmazzák.

16 10.4.Javaslatok a finanszirozásra 4.Paraméteres finanszirozás: A Bölcsek Tanácsa ezt a finanszirozási formát ajánlja az alábbi feltételekkel: -a magasabb felvételi pontszámmal bekerülő hallgatók után nagyobb normativa járjon, -meg kell erősiteni az intézményi kutatásokat támogató pályázati rendszereket, -a mesterképzésnél a munkaerőpiac előrejelzését jobban figyelembe kell venni, -előtérbe kerülne a fokozattal rendelkező oktatók- kutatók létszámának bővitése.

17 11.A gazdaság szerepe,lehetőségei a felsőoktatás finanszirozásában A Bölcsek Tanácsa ajánlásai: -a szakképzési támogatás növelése /30%-ról 40%/ és a támogatandó intézményi kör bővitése, -a vállalakozások csökkenthetik járulékfizetési kötelezettségeiket az intézményi K+F támogatás összegével, -a helyi iparűzési adóbevételekből –önkormányzat döntése alapján- felsőoktatási intézmény is támo- gatható legyen, -nagyobb szerepvállalás intézményeink részéről a felnőttképzésben /Demográfiai okok miatt is!!/.


Letölteni ppt "Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök."

Hasonló előadás


Google Hirdetések