Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ticks – „unpleasant fellow-travellers”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ticks – „unpleasant fellow-travellers”"— Előadás másolata:

1 Kellemetlen kirándulótársaink, a kullancsok Az ember külső élősködői I.

2 Ticks – „unpleasant fellow-travellers”
Human ectoparasites 1

3 A tanösvényhez kapcsolódó bevezető külön letölthető:
Készítők: Mike Éva (animátor, Magyar Természettudományi Múzeum) + A későbbiekben kiegészítendő a további közreműködőkkel (múzeumpedagógusokkal, pedagógusokkal)

4 A kullancs A kullancsok parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember, szárazföldi emlősök, madarak és hüllők bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. A vérszívás során számos kórokozót juttathatnak be a gazda vérkeringésébe, így az ember és a háziállatok kellemetlen, akár végzetes élősködőiként. Érthető, hogy a „NEMSZERETEM” állatok közé tartoznak. Ennek ellenére - vagy épp ezért - érdemes közelebbről megismerni őket.

5 Háttéranyag a tanórához
Rendszertani besorolás - Törzs: Ízeltlábúak - Osztály: Pókszabásúak - Alosztály: Atkák - Család: Kullancsok

6 Hat láb, nyolc láb… A kullancsok a legnagyobb méretű atkák.
Magyarországon kb. 20 kullancsfaj előfordulása ismert. A kullancsoknak három aktív, mozgásra képes fejlődési alakjuk van: a lárva, a nimfa és a kifejlett kullancs (nőstény vagy hím). A lárvák 6, a kifejlett imágók azonban 8 lábbal büszkélkednek.

7 A kullancs számára ideális élettér
Mindhárom aktív fejlődési stádiumuk olyan gazdát keres magának, amely az aljnövényzetben vagy a cserje-bokorszinten, legfeljebb 1,5-2 méter magasságban közelíthető meg. Hazánkban a 2 legismertebb kullancsfaj a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus).

8 Statisztikai adatok A két leggyakoribb kullancsfaj szezonális előfordulása egy kutyák kullancsait célzó országos felmérés  alapján (Földvári és munkatársai, Parasitology Research, 2007). A függőleges tengelyen a kutyákon talált kullancsegyedek száma, a vízszintesen a naptári hónapok láthatók.

9 Áldozataikat különböző külső ingerek révén találják meg
A kullancs elülső lábain egy speciális érzékszerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérű szervezetek szén-dioxid kibocsátását… …de érzékeli a hő kibocsátását, és képes szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

10 Vérszívás A kullancsok valamennyi aktív fejlődési stádiumának létszüksége egy megfelelő gazdát találni, és azon táplálkozni. 1. Behatolási pontot keres áldozatán. 2. A bőrfelületet felnyitása, behatolás. 3. Vérrel teleszívott állapotban babszem nagyságúra is megduzzadhat.

11 A kullancs eltávolítása
Nem szabad hegyes tárgyal piszkálni! Ne nyomjuk össze a kullancs potrohát - jobbára ott élnek a kórokozók. Hatásos módszer Kullancs eltávolítása csipesszel - nem kell csavargatni, csak egyenesen, a bőrhöz minél közelebb rögzítve kihúzni Ha a feje bent is szakad a bőrben, nem nagy probléma, hisz a potrohban vannak a kórokozók.

12 Megelőzés Kerüljük a kullancsok élőhelyeit, a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros erdőrészeket, a cserjéseket; Speciális kullancsirtók/riasztók; A kullancs elleni védőoltás beadatása; Világos színű öltözékben könnyebben észrevehetjük a ruhánkra mászó kullancsokat; Sűrű szövésű, és lehetőleg egybeszabott ruha viselése (pl.érdemes a nadrág szárát kullancsos élőhelyeken a zokniba betűrni, illetve a pólót a nadrágba).

13 VIGYÁZAT! KULLANCSVESZÉLY!
A kullancsok vérszívók, de jelentőségük és kártételük mégsem ez, hanem az, hogy kórokozókat, különböző vírusokat, baktériumokat terjesztenek, melyek között komoly betegségek előidézői is vannak. Agyvelő - és agyhártyagyulladás Tünetek: láz, gyengeség, fejfájás (depresszióval és memóriazavarral), izomfájdalmak; Védekezés védőoltással. Lyme-kór Tünetek: „vándorló” bőrpír (sajnos nem mindig ismerhető fel könnyen); Antibiotikummal legyőzhető. A kullancs nem üríti a betegséget okozó baktériumokat a csípés utáni 12-24 órában, így nagyon fontos a mielőbbi eltávolítása!

14 Tévhitek A kullancsok fák koronáiról ugranak az emberre;
A B-vitamin erőteljes, a bőrből kipárolgó szaga elriasztja a kullancsokat; A kullancsok a bőrbe fúródva azonnal fertőznek; A bőrben kapaszkodó kullancsot zsírral, olajjal kell bekenni vagy csipesszel csavarni; A Lyme-kór mindig könnyen észrevehető.

15 Szakirodalom Rózsa L Élősködés: az állati és emberi fejlődés motorja [Parasitism: a driving force of animal and human evolution – in Hungarian]. Medicina, Budapest. Internetes források Kullancs - Kullancsokról általában | Kullancsvédelem.hu Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik Tick: pictures, information, classification and more Fleas, Ticks, and Tick-Borne Diseases

16 A felhasznált képek forrásai


Letölteni ppt "Ticks – „unpleasant fellow-travellers”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések