Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kellemetlen vendégeink, a tetvek – Az ember külső élősködői II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kellemetlen vendégeink, a tetvek – Az ember külső élősködői II."— Előadás másolata:

1 Kellemetlen vendégeink, a tetvek – Az ember külső élősködői II.

2 Lice – unpleasant guests
Human ectoparasites 2.

3 Vas Zoltán (biológus, Magyar Természettudományi Múzeum)
A tanösvényhez kapcsolódó bevezető külön letölthető: Készítők: Vas Zoltán (biológus, Magyar Természettudományi Múzeum) Dr. Rózsa Lajos (biológus, MTA-ELTE-MTM Ökológiai Kutatócsoport) + A későbbiekben kiegészítendő a további közreműködőkkel (pedagógusokkal, múzeumpedagógusokkal)

4 Az ember tetvei: Fejtetű: hajban (főként a 3-13 éves korosztályban) Ruhatetű: ruházat belső felületén (főként hajléktalanokon, menekülteken) Lapostetű: szeméremszőrzetben, esetleg szempillán, szemöldökön (főként felnőtteken) A tanösvény e fejezetében a fejtetűvel foglalkozunk részletesen, mert ez gyakran fertőzi a gyerekeket. A fejtetű nem terjeszt betegségeket, a kellemetlen, viszkető csípéseken túl a legsúlyosabb mellékhatása a kiközösítés, a kigúnyolás. Részletesen:

5 Elterjedt, ám valótlan téveszmék:
1. A fejtetű csak ápolatlan hajban jelenik meg. Ez tévedés. Gyerekközösségekben a fejtetű igen gyorsan terjed (gyakori fej-fej érintkezés), és a legnagyobb higiénia betartása mellett is megtelepedhet a hajban. Ezt fontos tudatosítani, így a szégyenérzet és a kiközösítettség is elkerülhető. 2. A fejtetű nem élhet festett hajban. Ez inkább a szülőket, pedagógusokat érinti. Sajnos a tetvek egyáltalán nincsenek tekintettel a hajfestésre (lásd a következő diát!).

6 Humoros kép a tetvek és a hajfestés viszonyáról:
“Imádom az évszakok váltakozását… az erdő egyik nap zöld, másnap meg narancsszín és lila…” „valahol Dennis Rodman fején” (Dennis Rodman kosárlabdázó nevezetes gyakran változó, extrém színekre festett hajáról)

7 Mit kell tudni a fejtetvekről?
A fejtetvek rovarok, teljes életciklusukat a gazdaegyedeken élik le. Sem repülni, sem ugrani nem tudnak. 1-3 mm hosszúak. A nőstények petéket (serkéket) raknak le a hajszálak tövéhez, ezek ~1 mm hosszúak. A kikelő lárvák hasonlítanak a felnőttekre, csak némileg kisebbek és halványabbak. Báb alakjuk nincs. felnőtt nőstény hajszálra ragasztott serke

8 Mit esznek? A fejtetvek vérszívók. Szúró szájszervükkel vért szívnak a fejbőrön át. Eközben nyálukkal véralvadás gátló anyagot juttatnak a sebbe, ami később viszketést okozhat. Meddig élnek? Nagyjából egy-másfél hónapig. A nőstények napi 3-4 petét is lerakhatnak, így gyorsan el tudnak szaporodni. Kiket fertőznek? Főként az óvodások és általános iskolások fertőződnek. Közvetlen testi érintkezéssel terjednek, rendszerint akkor, amikor a gyerekek összedugják a fejüket. A lányok gyakrabban fertőződnek, mint a fiúk, talán, mert hosszabb a hajuk. Gyakran a fertőzött gyerekek anyukái is megfertőződnek, de ezek enyhe, gyakran észrevétlen fertőzések.

9 Mit lehet tenni a fejtetű fertőzés ellen?
Ha már megtelepedtek a gyerek hajában, a fő feladat a tetvek és serkéik mielőbbi kiirtása. Ebben az iskola védőnője nyújthat szakmai segítséget, mi most itt áttekintjük a lehetséges módszereket.

10 A kopaszra borotválása a legegyszerűbb, leghatékonyabb, ingyenes módszer. Mégsem alkalmazzuk, mert a kopaszra nyírt gyereket társai kicsúfolják és kiközösítik. Foto: Benjamin8472 (CC BY-SA 2.0)

11 Sűrű fogazatú, speciális tetűfésűt rendszeresen alkalmazva néha sikerül pusztán fésüléssel is felszámolni a fertőzést. Ez azonban sokáig eltarthat, miközben a fertőzött gyerek észrevétlenül megfertőzheti rokonait és barátait. Ezért a fésülés elsősorban diagnosztikai eszköz, segít a fertőzés mielőbbi felismerésében. Tetűfésűk a középkorból és egy mai patikából.

12 Kémiai védekezés Patikákban és drogériákban számos tetűirtó hajszesz és hajsampon kapható, melyek a rovarokat mérgező kémiai hatóanyagokat tartalmaznak. Egyes típusok hatóanyaga gyógynövényekből készül, mások szintetikus rovarölőket tartalmaznak. Hatásuk változatos, sok közülük hatékony, de egyik típus alkalmazása sem tudja teljes bizonyossággal kiirtani a fejtetveket. A tetvek gyakran rezisztenciát alakítanak ki az adott országban széles körben és régóta alkalmazott, gyakori irtószerekkel szemben. Ezek a szerek nem ölik meg a hajszálakra ragasztott serkékben (petékben) fejlődő embriókat. Ezért a kémiai kezelést minden esetben meg kell ismételni az első kezelés után 7-10 nappal. Ekkor már kikeltek azok a peték, amelyek az első kezelést átvészelték, de maguk még nem kezdtek el szaporodni.

13 Fizikai védekezés szintetikus olajokkal
Patikákban és drogériákban kaphatók tetűirtásra alkalmas szintetikus szilikon olajok. Ezek viszkozitása nagyon kicsiny (tehát nagyon „folyósak”), ezért képesek a tetvek légzőnyílásaiba befolyni, és e nyílásokat elzárva megölni őket. Többé-kevésbé a serkéket is megölik, de egyes típusoknál a kezelést 7-10 nap múlva meg kell ismételni. Ezeket a folyadékokat a gyerek hajába bedörzsölve lehet alkalmazni. Mivel nagyon tűzveszélyes anyagok, fokozottan kell ügyelni arra, hogy sem nyílt láng, sem dohányzó ember ne legyen a közelben. Foto: hegarty_david (CC BY-NC 2.0)

14 Fizikai védekezés meleg levegővel
Egy félórás kezelés nagyon nagy mennyiségű melegített levegővel halálra szárítja a tetveket és a serkéiket egyaránt. Ne próbálkozzunk hajszárítóval, mert az hatástalan, az e célra tervezett gépek sokkal nagyobb mennyiségű, de kevésbé forró levegőt fújnak a haj tövére. A kezelés drága, de környezetbarát és hatékony.

15 A kezelés utáni teendők
A kémiai, szilikon-olajos, vagy meleglevegős irtási eljárások után az elhalt tetvek kihullanak a hajból. Az elhalt serkék azonban továbbra is szilárdan a hajszálakra rögzülten maradnak. Ezeket körömmel, egyenként, vagy speciális fésűvel lehet eltávolítani, ami rendszerint igen fáradtságos, időrabló munka. Valójában az élő embriókat tartalmazó serkék nem is látszanak, mert ezek a hajszál tövénél rögzülnek, és áttetszők. A hajszálak lenőtt végén lévő, feltűnő fehér színű serkékben nincsen élő embrió. A kigúnyoláshoz, kiközösítéshez azonban e látványos, de nem fertőző, üres petetokok látványa is elegendő. Már csak ezért is távolítsuk el őket.

16 A felhasznált képek forrásai:
1-2. dia Kullancs: Fejtetű: 4.dia (modified by the authors) 6. dia 7. dia 8.dia 10. dia Foto: Benjamin8472 (CC BY-SA 2.0) 11. dia 13. dia Foto: hegarty_david (CC BY-NC 2.0) 14. dia 15. dia Foto: KostaMumcuoglu (CC BY-SA 3.0)


Letölteni ppt "Kellemetlen vendégeink, a tetvek – Az ember külső élősködői II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések