Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakképzési referensek, vizsgabizottsági tagok, érdekképviseleti szakértők felkészítése 1 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai a szakmai vizsgarendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakképzési referensek, vizsgabizottsági tagok, érdekképviseleti szakértők felkészítése 1 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai a szakmai vizsgarendszer."— Előadás másolata:

1 Szakképzési referensek, vizsgabizottsági tagok, érdekképviseleti szakértők felkészítése 1 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai a szakmai vizsgarendszer működtetésében Budapest, 2013. augusztus 29. Pataki Tamás Igazgató NAK, Szakképzési Igazgatóság

2 2 A vizsgarendszer elemei a szakképzésben Modulzáró vizsga Szintvizsga Komplex szakmai vizsga Mestervizsga

3 Szakmai vizsga mérése ismeretek (kompetenciák) elsajátítását tanúsító bizonyítvány kiadására irányuló eljárás „A tanuló szakmai elméleti és gyakorlati tudásának, képességeinek, készségeinek, ismereteinek mérése, amely az OKJ-ban meghatározott szakképesítés megszerzéséhez szükséges, a szakképesítéshez tartozó feladatprofil szerinti tevékenységek ellátásához meghatározott ismeretek (kompetenciák) elsajátítását tanúsító, jogszabályban meghatározott bizonyítvány kiadására irányuló eljárás.”

4 A szakmai vizsgabizottság A szakmai vizsgabizottság : négy tagból álló, független (nem tagja a vizsgaszervező képviselője) szakmai testület. Tagjai: - a szakmai vizsgabizottság elnöke és - a szakmai vizsgabizottság három tagja. - legalább az egyik tag rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, - egy tagja a képző intézmény által javasolt, képzésben részt vett oktató, -az elnököt és a tagokat az állami szakképzési és felnőttképzési szerv bízza meg (kivéve a kamara által gondozott szakképesítések esetén), -megbízást csak névjegyzéken szereplő vizsgaelnök, ill. vb-i tag kaphat. Szakmai vizsga

5 Egységes szakképzési névjegyzék Egységes szakképzési névjegyzék : részét képezi a vizsgaelnöki, a vizsgabizottsági és a szakértői résznévjegyzék. A névjegyzéket az állami szakképzési és felnőttképzési szerv vezeti. -a vizsgaelnöki jegyzékre a szakképesítésért felelős miniszter, illetve a gazdasági kamara tehet javaslatot évente két alkalommal; - a vizsgabizottsági névjegyzékre a szakképesítésért felelős miniszteren keresztül lehet jelentkezni, de javaslatot tehet a területi gazdasági kamara is (szakmai kamara, ill. szakmai szervezet). Szakmai vizsga

6 Vizsgabizottsági tagok delegálása: szakképzési és felnőttképzési szerv − A szakképzési és felnőttképzési szerv útján a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter delegál; gazdasági kamara −a gazdasági kamara az általa gondozott szakképesítések tekintet- ében javaslatot tesz az elnök személyére, valamint −azon szakképesítésekben, ahol az SZVK nem tartalmaz előírást a delegáló szakmai szervezetre, javaslatot tesz a vizsgabizottsági tagra. A szakképzési és felnőttképzési szerv a vizsgabejelentések beérkezéséről haladéktalanul értesíti a kamarát. első vizsgatevékenységét megelőző huszonötödik napig A javaslattételre a vizsga első vizsgatevékenységét megelőző huszonötödik napig van mód.

7 Szakmai vizsga a gazdasági kamara számára betekintést biztosít a vizsgával kapcsolatos jelentésekbe Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv a szakképesítésért felelős miniszter és a gazdasági kamara számára betekintést biztosít az ágazatába tartozó szakképesítés tekintetében a vizsgával kapcsolatos jelentésekbe. Az új delegálási szabályok szerint történhet vizsgaelnökeinek –a szakképesítésért felelős miniszter döntése alapján a régi OKJ-ban szereplő, ágazatába tartozó szakképesítések vizsgái vizsgaelnökeinek kijelölése, megbízása és egyik vizsgabizottsági tagjának –a gazdasági kamara elnökének döntése alapján a régi OKJ-ban szereplő, hatáskörébe tartozó szakképesítések vizsgái egyik vizsgabizottsági tagjának kijelölése, megbízása.

8 Szakmai vizsga ellenőrzése eseti szakmai ellenőrzését A komplex szakmai vizsga eseti szakmai ellenőrzését a szakképesítésért felelős miniszter a gazdasági kamara vagy az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetek bevonásával végzi. hatósági ellenőrzését A komplex szakmai vizsga hatósági ellenőrzését a területileg illetékes megyei, fővárosi kormányhivatal végzi. Vhr.: Ha a szakmai ellenőrzésben több személy vesz részt, úgy legalább egy személyt az országos gazdasági kamara jelöl.

9 Szakmai vizsga ellenőrzése Nem vehet részt a szakmai ellenőrzésben az, –aki nem szerepel az országos szakképzési névjegyzékben és –nem vett részt a szakképesítésért felelős miniszter által meghatá- rozott szakmai vizsgaellenőri felkészítésben, illetve –akinél összeférhetetlenség áll fenn (vizsgaszervezővel, képzővel, vizsgázóval közvetlen kapcsolatban volt) A szakértő az ellenőrzést követő tizenöt napon belül küldi el az esetlegesen záradékot is tartalmazó összefoglalót a megbízójának.

10 10 A tanulószerződések rendszerének működtetésével kapcsolatos ellenőrzési, tanácsadói feladatok megvalósítása Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Szakképzési referensek, vizsgabizottsági tagok, érdekképviseleti szakértők felkészítése 1 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai a szakmai vizsgarendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések