Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A Standard modellen túl Készítette: Czövek Imre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A Standard modellen túl Készítette: Czövek Imre."— Előadás másolata:

1 1 A Standard modellen túl Készítette: Czövek Imre

2 2 1. Nagy egyesítések -bezárás 2. Szuperszimmetria: -szupergravitáció -húrelmélet

3 3 Renormálás miatti futó csatolási állandók

4 4

5 5 1. Nagy egyesítések Egy csatolási állandó, közös multiplettek, sok kölcsönhatás.

6 6 : anomália mentes, nincs komplex reprezentációja, ami a töltött fermionokhoz kellene. Nincs E megmaradás. A többi csoporttal is gondok akadtak. : anomália mentes, tömegtelen fermionok, magyarázza a q töltést: Tr(diag(-1/3,-1/3,-1/3,1,0))=0 SSB: Az 5*5 mátrix hullámfüggvényben 5 diagonális Higgs vákuum várhatóérték van, ami megadja a W, Z, X,Y bozon tömegét. p bomlás, 1/ -k, hierarchia probléma.

7 7

8 8 Szuperszimmetria A szuper partnerek kompenzálják a nagy sugárzási korrekciókat (hierarchia). A csatolási állandók egy pontba találkoznak A SUSY a bozonokat és a fermionokat egy multiplettekbe rendezi. N db fermion szerű operátort tartalmaz, ami a fermionokat bozonokba transzformálja és fordítva. A Poincare algebrával összekapcsolva zárt algebrát alkot. A külső és belső szimmetriákat összekapcsolja.

9 9 MSSM a SM konkurense: -ino és s- Minimális Higgs szektor: 2*2 Higgs adja meg u,d, lepton tömegeket adja. Több kölcsönhatás, ami a B-L számot megőrzi. B+L változhat: anyag- antianyag asszimmetria. A SUSY magába foglalja az ált. rel. elméletet, ezzel a gravitáció is leírható.

10 10 Szupergravitáció generátorok felcserélési relációja: generátorokkal kapcsolatos szimmetria lokalizálásával megjelenő mértékterek: N=1 elméletben a graviton és a gravitino van közös multiplettben. Ekkor a hatás tartalmazza az Einstein- Hilbert hatást, ami a gravitáció klasszikus hatása, valamint egy új tagot a gravitino miatt. A fermionok gravitációs klcs.:

11 11 BRST: A BRST a Grassman tér és téridő között forgat, a Q a Grassman térbeli eltolás. A stér: A 4Dim hatásokat a magasabb Dimos hatásokból származtathatok a fölös dimenziók kompaktifikációja útján. A 11Dim N=1 szupergravitációs elmélet fontos szerepet játszik a húrelméletben is. Nem renormálható, [G]=2-D<0, nincs kv.elm.

12 12 Véletlen színtöltések bezárása Fehér zaj szerű az áram:

13 13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1 A Standard modellen túl Készítette: Czövek Imre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések