Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses."— Előadás másolata:

1

2 2. Kölcsönhatások

3 Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses Kölcsönhatás

4 Kölcsönhatások. Amint láttuk a két legismertebb: Gravitációs:Elektromágneses: N S Jól ismert… lásd Sir Isaac Newton esetét az almával Elektromos és Mágneses jelenségek De hogyan jön létre köztük a “kölcsönhatás” ?

5 Egy játékos analógia: A kölcsönhatások mechanizmusa (1) A korcsolyázók közti kölcsönhatás (erő) „közvetítője” a kölcsönösen egymásnak dobott (cserélt) labda („részecske”)

6 A „játékos” analógiához hasonlóan minden kölcsönhatásnak van egy (vagy több) közvetítő részecskéje! A kölcsönhatások mechanizmusa (2) Ezekkel a kölcsönhatást „közvetítő” részecskékkel fogunk most ismerkedni. És: megismerünk két újabb kölcsönhatást is!

7 Az elektomágneses kölcsönhatás és közvetítöje N S Elektromos és Mágneses jelenségek A közvetítő részecske a foton (  -részecske)

8 A következőben 2 újabb kölcsönhatást mutatunk be nektek. az erős és a gyenge kölcsönhatások Ezek:

9 kvark Az erős kölcsönhatás és közvetítői: a gluonok. Atommag Az erős k.h. tartja össze az atommag protonjait/neutronjait és a nukleonok (proton/neutron) kvarkjait Az erős kölcsönhatás közvetítői a gluonok (8 db) q q Gluon-csere proton Színes kvarkok (színtöltés) A gluonok „kétszínűek”: szín + antiszín

10 A gyenge kölcsönhatás és közvetítői 3 Nobel-díj Példa: neutron (  ) bomlása: W-W- NeutronProton A gyenge kölcsönhatás közvetítő részecskéi a W +,W - és Z 0 (nehéz!) bozonok m  80-90 m proton Mai méréseink során rájuk fogunk „vadászni” A szabad neutron ~10 perc alatt a fenti módon elbomlik. A kvarkok szintjén ez történik d→ u e - e

11 Egy perc két zseniről, a neutrínókról meg a gyenge kölcsönhatásról! Nem csak a Nobel-díj de megtisztelő bélyegek is... A gyenge kölcsönhatás a nap energiatermelésének forrása És így földi létezésünk alapja! W. Pauli: aki „megjósolta” E. Fermi: ő volt a „keresztapa” és az elmélet kidolgozója

12 Elektron, proton és a neutron „csak ritkaságok”! Ezek mindegyikére 1 milliárd neutrínó jut az Univerzumban.     1 cm Az űr minden cm 3 –ben a Big Bang-ből eredő ~300 neutrínó található 1 cm Érdemes megjegyezni: A világegyetem leggyakoribb részecskéi a neutrinók!

13 Neutrínók a bőrünk alatt is… Ne tessék aggódni! A neutrínók nem bántanak bennünket. Testünk átlátszó a neutrínók számára (jönnek és mennek… még csak nem is köszöntenek…) Másodpercenként 10 14 „nap-neutrínó” éri testünket.

14 Érdekes amit a neutrínókról hallottunk DE térjünk vissza a 4 kölcsönhatáshoz!

15 Összefoglaló: a 4 kölcsönhatás és „közvetítőik” (ezt a lapot is érdemes a fejükben feljegyezni!)

16 Kérdések a kölcsönhatásokról. IGEN / NEM válaszokat kérek Az IGEN válaszokat kézfeltartással jelezzék. Milyen részecskék közt hat az erős k.h.? Milyen részecskék közt hat a gyenge k.h.? a: csak kvarkok közt b: kvarkok és leptonok közt a: csak kvarkok közt b: csak leptonok közt c: minden anyagi részecske (kvarkok és leptonok) közt

17 Az előző lapon látottakat (részecskék és kölcsönhatásaik) az u.n. Standard Modell foglalja elméleti egységbe. Ismétlésként rakjuk mindezeket 1 összefoglaló lapra Aki már nagyon elfáradt Vagy ismétlés nélkül is tudja nyugodtan kihagyhatja.

18 [ Spin = ½ (Fermionok)] , 8 gluon,W +,W -,Z 0 [Spin = 1 (Bozonok)] A Standard modell részecskéi: anyagi részecskék (kvarkok / leptonok) és a kölcsönhatások közvetítői: 12 „anyagi” részecske (kvark/lepton:fermion) Kölcsönhatások közvetítői: Erős: 8 gluon Elektromágneses:  Gyenge: W +,W -,Z 0 12 közvetítő (bozon) Közvetítő kvark/lepton u up c charm t top d down s strange b bottom e   e elektron  müon  tau Kvarkok Leptonok  foton g gluon Z 0 bozon W ± Közvetítők

19 Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A Standard modell alapjai: anyagi részecskék (fermionok:kvarkok és leptonok) és a kölcsönhatások közvetítő részecskéi (bozonok)

20 A következő két lapon a világ legdrágább de eddig még ismeretlen részecskéiről ejtünk néhány szót. A Nagy Hadron Ütköztetőn (LHC: Large Hadron Collider) folyik felkutatásukra az izgalmas vadászat. A nagyon konkrét célok: 1.A Higgs bozon 2.Szuperszimmetrikus (SUSY) részecskék 3.És talán valami egészen új is… Költségek: LHC (mint „vadászfegyver”) + Detektorok: ALICE, ATLAS, CMS (mint „töltények”) ~10 milliárd €

21 Valami még hiányzik…mondják az elméletiek Avagy egy nagyon keresett részecske: a Higgs bozon A megtaláló/kitaláló jutalma: Nobel díj! Személyleírása: Nagy tömegü (m H ~ több mint 100 GeV) Spinje = 0 Elektromos töltése = 0 [várhatóan felbukkan az LHC-ben!] Élettartama: igen rövid (bomlékony: ezért csak a bomlástermékei alapján azonosítható!) A standard modell nagyon okos és sokféle matematikai szimmetriájával „szép” is. Van azonban egy komoly hiányossága: a benne szereplő részecskékre nulla tömeget adnak a számítások. Egy további részecske, a Higgs-bozon/Higgs-tér bevezetésével tömeghez jutnak a részecskéink.

22

23 Keresd a SUSY-t ! De legyünk óvatosak: lehet, hogy a „Szuzi” sem tökéletes? Szárnyaljon hát a fantázia: az igazi megoldást esetleg a megszokott 3+1 dimenziós világunkon túl kell keresni? Szuperszimmetrikus részecskékkel ezidáig még nem találkoztunk. Talán mert Ők nehezebbek mint megszokott „világi” partnereik? Ennek a kérdésnek a megfejtésében is segít majd a Szupergyorsító (LHC: Large Hadron Collider Nagy Hadron Ütköztető).

24 Az egyenletek bonyolódnak, egyre csak bonyolódnak… avagy a fantázia tovább szárnyal

25 Why wouldn’t we notice extra dimensions? A húr-elméletben az elemi részecskék (elektron, kvarkok) a sokdimenziós tér apró „húrjainak” rezgés-állapotai Fantáziáljunk tovább: sokdimenziós Húr-elmélet

26 És a miből áll a Világegyetem? Ismerjük? Valójában csak egy kicsi részét… Talány az ismeretlen „sötét” energiában, „sötét” anyagban van? ? ?

27

28 A történetnek tehát nincs vége: maradt elég felfedezni való Maguknak is! (van még elég a kasszában a Nobel díjakra ) Hurry Up!

29 A szünet után a gyorsítókról és a detektorokról fogunk beszélgetni


Letölteni ppt "2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses."

Hasonló előadás


Google Hirdetések