Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az anyagok alkotórészei. Az anyag szerveződésének a szintjei a makroszkopikus anyagtól a kvarkok szint- jéig. Legalul a hétköznapi vilá- gunkat alkotó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az anyagok alkotórészei. Az anyag szerveződésének a szintjei a makroszkopikus anyagtól a kvarkok szint- jéig. Legalul a hétköznapi vilá- gunkat alkotó."— Előadás másolata:

1 Az anyagok alkotórészei

2 Az anyag szerveződésének a szintjei a makroszkopikus anyagtól a kvarkok szint- jéig. Legalul a hétköznapi vilá- gunkat alkotó két alapvető részecske, az e ee elektron és a kvark. Ennél azonban sokkal több részecske létezik, amelyek kölcsönhatásokat közvetí- tenek és anyagokat épí- tenek fel extrém nagy ener- giákon.

3 Az anyagot felépítő részecskék az alábbi táblázat szerint szerveződnek. Az alábbiakban még résztelezzük ezek tulajdonságát

4 Az alapvető kölcsönhatások A természetben négy alapvető kölcsön- hatás létezik. A természetben négy alapvető kölcsön- hatás létezik. Minden kölcsönhatást részecskék közvetítenek. Minden kölcsönhatást részecskék közvetítenek. A gravitont egyelőre még hipotetikus részecskeként vagyunk kénytelenek elfogadni. A gravitont egyelőre még hipotetikus részecskeként vagyunk kénytelenek elfogadni.

5

6 A leptonok és mezonok A leptonok kis nyugalmi tömegű, feles spinű, erős kölcsönhatásba nem lépő, alapvetően stabil részecskék. 8 elemi részecskét tartalmaz pl: elektron, pozitron, müon stb A mezonok általában közepes tömegek. A barionokkal együtt alkotják a hadronokat. A hadronok az erős kölcsönhatásban vesznek részt.

7

8 Barionok barionhadronA barionok a hadronok családjába tartoznak. Nehéz elemi részecskék. nukleonok hiperonokKét fajtájuk van, az atommagot alkotó nukleonok, és az ezeknél is nehezebb hiperonok. proton hiperonokA proton stabilnak tűnik, a szabad neutron felezési ideje 103s nagyságrendű, a hiperonoké 10-10s. A hiperonok a nukleonokból állíthatók elő energia- közléssel.

9

10 A kölcsönhatásokat közvetítő részecskék A kölcsönhatásokat 4 alapvető részecske- család közvetíti. A foton jól ismert, vele egy külön fejezet is foglalkozott. A g gg graviton egyelőre csak hipotetikus. A b bb bozonok és g gg gluonok legalapvetőbb tulajdonságát a mellékelt táblázat tartalmazza.

11


Letölteni ppt "Az anyagok alkotórészei. Az anyag szerveződésének a szintjei a makroszkopikus anyagtól a kvarkok szint- jéig. Legalul a hétköznapi vilá- gunkat alkotó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések