Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az anyagok alkotórészei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az anyagok alkotórészei"— Előadás másolata:

1 Az anyagok alkotórészei

2 Az anyag szerveződésének a szintjei a makroszkopikus anyagtól a kvarkok szint-jéig.
Legalul a hétköznapi vilá-gunkat alkotó két alapvető részecske, az elektron és a kvark. Ennél azonban sokkal több részecske létezik, amelyek kölcsönhatásokat közvetí-tenek és anyagokat épí-tenek fel extrém nagy ener-giákon.

3 Az anyagot felépítő részecskék az alábbi táblázat szerint szerveződnek
Az anyagot felépítő részecskék az alábbi táblázat szerint szerveződnek. Az alábbiakban még résztelezzük ezek tulajdonságát

4 Az alapvető kölcsönhatások
A természetben négy alapvető kölcsön-hatás létezik. Minden kölcsönhatást részecskék közvetítenek. A gravitont egyelőre még hipotetikus részecskeként vagyunk kénytelenek elfogadni.

5

6 A leptonok és mezonok A leptonok kis nyugalmi tömegű, feles spinű, erős kölcsönhatásba nem lépő, alapvetően stabil részecskék. 8 elemi részecskét tartalmaz pl: elektron, pozitron, müon stb A mezonok általában közepes tömegek. A barionokkal együtt alkotják a hadronokat. A hadronok az erős kölcsönhatásban vesznek részt.

7

8 Barionok A barionok a hadronok családjába tartoznak. Nehéz elemi részecskék. Két fajtájuk van, az atommagot alkotó nukleonok, és az ezeknél is nehezebb hiperonok. A proton stabilnak tűnik, a  szabad neutron felezési ideje 103s nagyságrendű, a hiperonoké 10-10s. A hiperonok a nukleonokból állíthatók elő energia-közléssel.

9

10 A kölcsönhatásokat közvetítő részecskék
A kölcsönhatásokat  4 alapvető részecske-család közvetíti. A foton jól ismert, vele egy külön fejezet is foglalkozott. A graviton egyelőre csak hipotetikus. A bozonok és gluonok legalapvetőbb tulajdonságát a mellékelt táblázat tartalmazza.

11


Letölteni ppt "Az anyagok alkotórészei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések