Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mik azok a húrok? A húrok, feltételezések szerint, az anyagokat felépítő legkisebb egységek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mik azok a húrok? A húrok, feltételezések szerint, az anyagokat felépítő legkisebb egységek."— Előadás másolata:

1

2 Mik azok a húrok? A húrok, feltételezések szerint, az anyagokat felépítő legkisebb egységek.

3 Miből épülnek fel az anyagok?
Atomokból Az atomok protonokból, neutronokból és elektronokból A protonok qvarkokból Az elektronok és a qvarkok pedig húrokból

4

5 A húrelmélet és az M-elmélet két egymásra épülő részecskefizikai modell, mely a részecskéket nem pontszerű, hanem kiterjedt objektumokként kezeli.

6 Az M-elmélet nem csak húrokat, hanem membránokat és magasabb dimenziós objektumokat is feltételeznek. Jelenleg nincs semmilyen kísérleti tény, amely a húrelméletet igazolná.

7 Az 1990-es években Edward Witten és mások meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a különböző szuperhúr elméletek egy M-elméletnek nevezett 11 dimenziós elmélet határesetei.

8 Edward Witten

9 A húrelmélet főként annak köszönheti népszerűségét, hogy reményeink szerint képes az összes erőhatás leírását egyetlen elméletbe összesűríteni. A húrelméletnek köszönhető, hogy mélyebben sikerült megértenünk a szuperszimmetrikus térelméleteket, amelyek a részecskeket pontszerűnek tekintő standard modellnek lehetséges kiterjesztései.

10 Mik a húrelmélet problémái?
A húrelméletnek két komolyabb problémája van. Az első, hogy jelenleg lehetetlen az ellenőrzése, mint ahogy a többi kvantumgravitációs elméleté is. A méter átmérőjű húrokat jelenlegi technikánkkal képtelenek vagyunk megfigyelni. A második probléma az, hogy a kvantumtérelmélethez hasonlóan csak perturbatívan kezelhető (közelítések sorozatával pontos megoldás helyett).

11 Bár komoly előrelépések történtek a nemperturbatív módszerek felé, a teljes elmélet nem írható le ily módon.

12

13


Letölteni ppt "Mik azok a húrok? A húrok, feltételezések szerint, az anyagokat felépítő legkisebb egységek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések