Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Formáld te is a világot.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Formáld te is a világot."— Előadás másolata:

1 Formáld te is a világot

2 Szegénység A szegénység világszerte létező probléma, s egyre növekvő méreteket ölt. Hajlamosak vagyunk olyan helyekhez kötni, mint a Szahara alatti Afrika, Ázsia és Latin-Amerika, ám a szegénység Európában is emberek millióit érinti. Az Európai Unió 400 millió lakosából 60 millió él a létminimum alatt A gazdag országokban a gyermekek kevesebb mint 1%-a nem éri meg az ötödik életévét, míg a legszegényebb országokban a gyermekek mintegy ötöde. Míg a gazdag országokban az öt éven aluli gyermekek kevesebb mint 5%-a alultáplált, a szegény országokban mintegy 50%-uk az . A szegénység valamilyen formában mintegy 750 ezer gyereket érint ma Magyarországon.

3 A világ 10 legszegényebb országa
1. Kongó GDP 300$/fő 2. Libéria GDP 500$/fő 3. Zimbabwe GDP 500$/fő 4. Salamon-szigetek GDP 600$/fő 5. Szomália GDP 600$/fő 6. Komoro szigetek GDP 600$/fő 7. Guinea GDP 600$/fő 8. Közép Afrikai Köztársaság GDP 700$/fő 9. Nigéria GDP 700$/fő 10. Etiópia GDP 700$/fő

4 Afrika

5 Afrika több, mint 900 milliós lakosságának 45%-a 15 éven aluli, a népszaporulat folyamatosan növekszik. Igen magas a gyermekhalandóság, ezer megszületett gyerekből 162 nem éri meg az ötödik életévét.( Magyarországon 11 fő). Afrika népességének kb. 30%-a lakik városban, és ez az arány évente 3-4%-kal nő. A szegényebb részeken az emberek kevesebb mint napi 1 dollárból él.

6 Sokat emlegetett Etiópia
Etiópia Kelet-Afrika egyik állama, „Afrika szarvánál” található. Az egyik legszegényebb ország: az emberek több mint fele él szegénységben. Az ország népessége megközelítőleg 73 millió fő. Az ország adósága eléri az 5 milliárd amerika dollárt ( Ft) Fő gazdasági ága a kávé export melyből a befolyó összeget főként fegyverkezésre költik

7 A szegénységből való kitörésnek újonnan a turizmus ígérkezik.
Az örszág természeti kincsekben és látvánnyosságokban gazdag Évente átlagosan turista keresi fel az országot

8 Iskolák Az iskolák nagyrésze két tanteremből,és egy "irodából" áll. A gyerekek a földön kialakított keresztirányú bordákon ülve figyelik a tanárukat.

9 Afrikában egy iskolát akár 3,5 millió forintból is fel lehet építeni és 70 diák tanítását fedezni.
Mai luxusépítészet egyik csodája a Dubaiban épülő világtérképprojekt mely 300 mesterséges szigetből áll melynek ára millió dollár között mozog(300 millió Ft) Ebből a pénzből 7,5 millió iskola épülhetne Afrikában

10 Világ méretű problémák

11 Ivóvíz hiánya Több, mint 1 milliárd embernek nincs tiszta ivóvize,
miközben Európában mindenhol ivóvízzel öblítjük le a WC-t! Egy átlagos európai ember élete során csaknem ötmillió liter vizet használ el, miközben 2025-re az emberiség 66 százalékának nem lesz elegendő ivóvize.

12 És amit te tehetsz Hazánk és a Kárpát-medence területe
gazdag ásvány- és karsztvíz lelôhelyekben, csapjainkból többnyire kiváló minôségű víz folyik, azonban ez nem azt jelenti, hogy kiapadhatatlan források állnak rendelkezésre. Ezért légy végtelenül takarékos a tiszta vízzel, amelybôl a föld számos pontján rettentô hiány mutatkozik. Ne pazarold, ne hagyd a csapot nyitva, hiszen a víz az élet forrása, amelyet óvnunk kell, mert idôvel nálunk is probléma lehet a vízellátás.

13 AIDS és egyéb járványok
Minden másod- percben távozik valaki. Minden órában 300, naponta közel 8000 ember hal meg AIDS–ben. Egyetlen nap leforgása alatt közel 50 ezren ferto˜zo˜dnek meg HIV–vírussal.

14 És te mit tehetsz A járványok elleni védekezés hathatós
formája a tudás és a felvilágosítás. Az alapvetô higiénia szabályainak betartása, a rendszeres orvosi ellenôrzés, a működô szociális ellátórendszer alapvetôen megvéd Téged, de sok millió ember ma is védtelen és kiszolgáltatott. A gumióvszerrôl vagy a rendszeres tisztálkodásról és egyéb higiénés szabályok betartásáról szóló felvilágosító kampányok támogatásával Te is segíthetsz.

15 túlnépesedés Az ido˜számítás kezdetén
hozzáveto˜legesen még 300 millió, 1900-ban 1,6 milliárd, 1950-ben már 2,5 milliárd személy élt bolygónkon, s számuk a 20. század közepe óta máig csaknem megháromszorozódott.

16 És te mit tehetsz A túlnépesedés elleni küzdelem
eszközei meglehetôsen korlátozottak a kezedben, hiszen a mi társadalmunknak éppen több gyermek születésére volna szüksége, hogy meggátoljuk az elöregedésbôl adódó veszélyeket. Jelenleg Magyarországon és csaknem egész Európában – ellentétben a globális trenddel – kevesebb gyermek születik, mint ahány idôs elhalálozik. Ezért egyre kevesebb fiatalnak kell eltartani egyre több idôskorút, amely megterheli a társadalmi ellátórendszereket és az ifjú generációkat. A túlnépesedésbôl fakadó globális probléma kezelésében csupán közvetett eszközökkel: a világszerte aktív fejlesztô civil szervezetek programjainak támogatásával cselekedhetsz.

17 környezetszennyezés és klímaváltozás
A földi légkör széndioxidtartalma vészesen közel jár ahhoz a kritikusnak tartott értékhez, amely felett a változások végleg visszafordíthatatlanná válnak. Az atmoszféra jelenleg 380/millió részecske arányban tartalmazza az üvegházhatást okozó gázt. Ez az arány az ipari forradalom előtt 270 körüli volt.

18 És te mit tehetsz Figyelj fokozottan oda szűkebb és tágabb
környezetedben a természet szennyezésére, a szemét és különösen a veszélyes hulladékok (vegyszerek, gyógyszerek, elemek, számítógépek, ipari alkatrészek) helyes tárolására és újrafelhasználására, támogasd azokat a kezdeményezéseket és civil szervezeteket, amelyek természetvédelemmel, környezeti kérdésekkel foglalkoznak, csak olyan politikai tömörülést támogass, amelynek szakszerű és konkrét elképzelései vannak a környezetszennyezéssel összefüggésben. Takarékoskodj az energiával és legyél tudatos vásárló!

19 Emberi jogok Az emberi jogok deklarációja után
csaknem 60 évvel még több tucat olyan ország létezik, ahol e jogok korlátozottan érvényesülnek vagy éppen e jogokat módszeresen megsértik

20 És te mit tehetsz Meg kell óvnod környezetedben az
emberi jogok érvényesülését, amelyekkel szemben még a legapróbb kihágás sem megengedhetô. Minden esetben úgy viselkedj, hogy tiszteletben tartod embertársaid alapvetô méltóságát és veleszületett szabadságát. Támogathatod az emberi jogi mozgalmakat vagy csatlakozhatsz a jogvédô szervezetekhez, amelyek célkitűzése az emberi jogok, a polgári jogok és a szabadságjogok egyetemes érvényesülésének elôsegítése.

21 családon belüli erôszak
Egy átlagos európai országban minden negyedik nőt ér inzultus, szexuális zaklatás vagy nyílt erőszak, sokszor saját családtagja részéről.

22 És te mit tehetsz Ne hagyd, hogy a környezetedben bárki
erôszakoskodjon. Ha ilyen esetrôl tudsz, bármilyen nehéz is, szólnod kell szüleidnek vagy valamelyik megbízható felnôtt ismerôsödnek, az iskolai pszichológusnak, vagy hívd a NaNe Egyesület segélyvonalát: (este 6 és 10 óra között).

23 fegyverkezés A taposóaknák a világ sok országában hatalmas
problémákat okoznak. Jelenleg mintegy 100 millió akna fekszik a föld alatt több mint 60 országban. Mivel ezek azután is mu˜ködnek, miután a katonai tevékenységek véget értek, tovább szedik áldozataikat a civil lakosság körében

24 És te mit tehetsz Kezdd magaddal, te se legyél erôszakos!
Legyél pacifista, azaz békeszeretô polgár! Tegyél meg minden tôled telhetôt az erôszak leküzdéséért és a konfliktusok békés rendezéséért. Jegyezd meg: az erôszak erôszakot szül. Küzdjél szűkebb és tágabb környezetedben a fegyverek, a háborúskodás ellen, vedd rá törvényes képviselôidet, hogy olyan politikát folytassanak, amelyben nincs helye az agressziónak és a háborúnak.

25 rasszizmus és kirekesztés
A világon csaknem 200 külön ország, több, mint tízezer etnikum, nyelv és vallás létezik egymás mellett. az emberiség felismerte, hogy minden látszólagos különbség ellenére az emberekben sokkal több a közös vonás, mint amiben különböznek egymástól.

26 És te mit tehetsz Becsüld és védd meg az emberi faj
kulturális (nyelvi, vallási és etnikai) sokféleségét, mert ezzel óvod az emberi faj belsô egységét. Légy toleráns a mássággal szemben, tartsd tiszteletben a különbözôséget, hiszen te is más vagy mások szemében. Joggal várhatod el, hogy veled is toleránsak legyenek, ha külföldre utazol. Lépj fel az idegengyűlölet, a rasszizmus és a kirekesztés ellen, mert aki fajgyűlölô, az az emberiség ellensége.

27 Analfabétizmus A világ felnötteinek egyötöde analfabéta.

28 És te mit tehetsz Tanulj és olvass sokat, ezzel is bizonyíthatod,
hogy a tehetséged fejlesztéséért te magad is tehetsz, s csak így válhatsz a társadalom értékes és hasznos tagjává, aki tudásával elômozdíthat fontos ügyeket. Segítsd szegény, nehéz körülmények között élô iskolatársadat abban, hogy tudását ô is kibontakoztathass és így gyarapodhasson. Lehetôségeidhez mérten támogasd környezetedben az olyan hazai vagy nemzetközi programokat, amelyek a „fejlôdô” országok iskoláit segítik.

29 Az oktatás jelenti a kiutat
Sok politikus az oktatásban látja a szegénységből kivezető utat, viszont még mindig 100 millió gyerek nem tud iskolába járni. A. fejlődő országok jelenleg sokkal több pénzt költenek adósságtörlesztésre, mint egészségügyük vagy oktatásuk fejlesztésére.

30 kábítószer Magyarországon évente közel 40 fiatal hal
meg kábítószer túladagolás következtében.

31 És te mit tehetsz Légy a magad ura, soha ne hagyd,
hogy egy szer vagy a többiek által gerjesztett divat befolyásolja életed, lehetôleg légy mentes mindenféle káros szenvedélytôl! Minden esetben tégy különbséget a lágy- és a keménydrogok között, míg az elôbbiek használata átmeneti élvezetet és átmeneti veszélyeket jelent, addig az utóbbiak súlyos függôséghez és komoly egészségkárosodáshoz, halálodhoz vezethetnek.

32 Készítette Szocsics Katalin és Kenedli Konrád tanár: Kerekes Veronika


Letölteni ppt "Formáld te is a világot."

Hasonló előadás


Google Hirdetések