Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mese, mint tökéletes nyelvi kifejezésmód a gyermeki fejlödésben Orvosi kifejezéstan Németh Klára FOK 3/6. 2007.május.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mese, mint tökéletes nyelvi kifejezésmód a gyermeki fejlödésben Orvosi kifejezéstan Németh Klára FOK 3/6. 2007.május."— Előadás másolata:

1 A mese, mint tökéletes nyelvi kifejezésmód a gyermeki fejlödésben Orvosi kifejezéstan Németh Klára FOK 3/ május

2 A mese eredete A képzelet terméke Ellentétben áll a valósággal
Emberi lényegünk megismerése: feltárni a mese világának valódi természetét Sok ezer éves Rengeteg bibliai történet felfogható mesének is; József története például. Európában fontos müfaj a században

3 A mese , mint tökéletes nyelv
nem nemzeti müfaj, hanem nemzetközi , itt nincsenek országhatárok ahol az élet és a gondolkodásmód megjelenik a mesében, elöjönnek a helyi sajátosságok ezért különböztethetö meg a magyar, a szlovák vagy a dán mese fontos a mese nyelve is, sajátos formuláival, dallamot adó mondatszerkezeteivel sokrét, gazdag, mélyértelmü jelentései alapos vizsgálódással is csak lassanként, fokozatosan tárulnak fel

4 A magyar népmese 1. A magyar népköltészet a világ leggazdagabb mesekincsével rendelkezik Népmeséink hösei és alakjai az európai vallások egyikéhez sem tartoznak : természetfeletti lények ösi mitikus elemeket és motívumokat tartalmaznak a"csodák" nem az egyéni képzelet teremtményei, hanem az évszázadok - évezredek - alatt megformált alkotások.

5 A magyar népmese 2.

6 A magyar népmese 3. „ Az európai kultúra jövője …
… olyan emberek közössége, akik képesek megragadni egy más nyelv szellemiségét,aromáját, légkörét. A soknyelvű emberek Európájának lakói nem beszélik folyamatosan nyelvek sokaságát, de amikor találkoznak, úgy is megértik egymást,ha mindenki a saját nyelvén beszél, s ha nem beszéli is folyékonyan, érti a többiekét, mert – ha nehezen is- a „szellemet”, kulturális univerzumot érti meg, melyet őseinek és hagyományának nyelvén minden beszélő kifejez.”

7 Gyermeki szemmel A mai világ nem a teljes pusztulás világa.
Bizonyíték: ha belenézünk egy tiszta gyermeki szembe,megdöbbentö világ tárul fel : végtelen jóság, tisztaság és igazság birodalma. ebben ott ragyog az üzenet: MINDEN JÓ ÖRÖKNEK SZÜLETETT ! ezt a mai felnöttnek is fel kellene ismernie ,hogy a mesék világa tovább vihesse a gondolat végtelen érvényét

8 A mese szerepe a gyermek fejlödésében 1.
Morális történetek > önazonosság kialakítása 2. Létrejönnek a szimpátia –és antipátia erök 3. A gyerekek a felnött közelségét, odafordulását keresik. 4. A kisgyermek együttél a mesével,így fejleszti azokat a szerveit,amit késöbb felhasznál leki életében:bizalom, bátorság,szomorúság,félelem,csodálkozás. 5. Fejlödik itélö -és megfigyelöképessége. 6. Az ember elsö életéveiben tanul a legtöbbet.

9 A mese szerepe a gyermek fejlödésében 2.
A gyermekek az eredeti világot akarják, azt is kell megismerniük, hogy késöbb megérthessék. Bennük még él a tiszta rácsodálkozás , öszintén hagyják mugakat belemeríteni a mese birodalmába. Ma egyre kevesebb mesét hallanak a gyerekek. A tv,a média, a szülök fogyatkozó ideje és figyelme elszakítja gyermekeiket a normális lelki fejlödéstöl. A mese egyfajta tanulási módszer,amely a legkorábban sajátítható el.

10 A mese kegyetlensége A gyermekek nem a levágott fejet látják vértöl csöpögve, nem a meggyilkolt Hófehérkét,nem a hétfejü sárkányt,ahogy marcangolja a királyfit. Az anya feszültségét, nyugtalanságát érzik. A mi képzeletünk füzi, részletezi hozzá a felnöttélet tapasztalatai alapján ezeket az érzéseket.

11 Orvosi szemmel Gyerekgyógyászok szerint: több mese, jobb immunrendszer
Miért? A leválás érzelmi elbizonytalanodást, a biztonságérzet hiányát idézi elö, és ez gyengíti meg a vírusokkal, baktériumokkal szembeni ellenálló képességet. Amerikai kutatók könnyen fertözödö gyerekek pszichés kezelésében ajánlják a szülöknek, hogy többet meséljenek. Sok mese > ingergazdag környezet > fejlett fantáziavilág > erös aktivitási képesség > biztosabb érzelmi élet

12 Confabulatio /avagy visszatérés az emlékekbe/
A Korszakov-szindróma elöidézöi: krónikus alkoholbetegség, kr. hányás, daganatos betegségek, AIDS, éhezés, súlyos fejsérülés, subarachnoidealis vérzés, agyvelögyulladás , szélütés, krónikus hemodialízis . 80%-ban a Wernicke-encephalopatia elözi meg Tünetei: -Jellegzetes memóriazavar: anterograd-retrograd amnézia - Confabulatio :feltünö ,korai jel. A beteg azokat az eseményeket, amiket felidézni nem tud, kitalált, kusza történetekkel helyettesíti, ami olyan meggyözö is lehet, hogy az orvost becsaphatja, de ez nem szándékos hazudozás, a Korsakoff-beteg a memóriájában lévö foltokat próbálja kitalált elemekkel kipótolni .

13 A mese terápiás hatása Felold minden szorongást
Minden betegségnek mentális háttere is van A testi bajokat tudja gyógyítani a gyógyszer , orvosi beavatkozás Ezzel párhuzamosan oldani kellene a lelki konfliktust is Erre kiválóan alkalmasak a mesék

14 A hagyományos mesemondó alkalmak(a hosszú téli esték, a fonó, a fosztás stb.) napjainkra szinte teljesen megszüntek. A gyermek felkészítése az életre nem a média, a számítógépek kezelése,amely a felnöttek életét viszont mehatározza. Ne fosszuk meg a gyemekeket a szórakozástól, a valós kreativitás lehetöségétöl, hiszen a mese felnötteknek is szól ! A mese emberi igény, a lélek vágya a szép, a harmonikus, a jó után. Végszó

15 Köszönöm a figyelmet! Ne féljen senki újra elövenni kedvenc mesekönyveit,hiszen bármikor szükségünk lehet arra, hogy megint gyermeknek érezhessük magunkat!


Letölteni ppt "A mese, mint tökéletes nyelvi kifejezésmód a gyermeki fejlödésben Orvosi kifejezéstan Németh Klára FOK 3/6. 2007.május."

Hasonló előadás


Google Hirdetések