Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Üzemzavari és üzemviteli automatikák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Üzemzavari és üzemviteli automatikák"— Előadás másolata:

1 Üzemzavari és üzemviteli automatikák
Bodnár Béla Konarik Tamás 2/14E

2 Hálózati automatikák Üzemzavari automatikák
A védelmek működése következtében megzavart energiaszolgáltatás minél gyorsabb helyreállítása. Szoros logikai, közvetlen áramköri kapcsolat a védelmekkel. Üzemviteli automatikák Megengedhetetlen üzemviteli viszonyokhoz, vagy üzemzavarokhoz vezető hálózati rendellenességek megelőzése, megszüntetése.

3 Üzemzavari automatikák
Visszakapcsoló: Kétlépcsős: 0,6 mp után 73% siker ~30 mp után 17% siker Egy- vagy háromfázisú (EVA, HVA) Átkapcsoló: tartalékra való átkapcsolás Esemény- vagy állapotvezérlés Rendszer automatika: termelés-fogyasztás egyensúlyának megbomlása esetén több lépcsős kikapcsolás

4 Egyfázisú visszakapcsoló automatika - EVA
Jelentősége: A távvezetékek kompaktabb kivitele és a több rendszert tartalmazó távvezetéki konstrukciók miatt csökkennek a szigetelési távolságok, a villámcsapásból eredő zárlatok száma várhatóan nő. Lehetőség: Az EVA eredményességének növelésével fenti veszély kompenzálható lenne. Kihasználható kedvező hatások: A visszakapcsolási túlfeszültség mérsékelhető túlfeszültségkorlátozókkal, vezérelt visszakapcsolással (ellenállásos megszakítókkal), tekercselt feszültségváltókkal Előny:terhelhető összeköttetést ad a két végpont között, emelhető a holdtidő, 1…2s holtidő Hátrány: megbízható fáziskiválasztó elemek, bonyolult kioldók, drága

5 Háromfázisú visszakapcsoló automatika - HVA
A háromlépcsős visszakapcsolás egy gyors visszakapcsoló automatika-ciklusból (0,3…0,5s holtidő) és két lassú visszakapcsoló automatika ciklusból (1. 5…45s holtidő, 2. 60…120s holtidő) áll. A kétlépcsős visszakapcsoló automatika(KVA): egy gyors visszakapcsoló automatika(GVA 0,3…1s holtidő) és egy lassú visszakapcsolású automatika (LVA 30…120s holtidő)

6 Hálózati automatikák Az önműködő visszakapcsolás elve

7 Kétlépcsős visszakapcsoló automatika (KVA) Sikertelen visszakapcsolás folyamatábrája

8 Hálózati automatikák A visszakapcsolási rendszerek csoportosítása
Holtidő szerint: Gyorsvisszakapcsolás (tH = 0,4…0,6 s) Lassúvisszakapcsolás (tH = 30…60 s) Fázisok száma szerint: Egyfázisú visszakapcsolás Háromfázisú visszakapcsolás A ciklusok száma szerint: Egyciklusú (egylépcsős) Kétciklusú (kétlépcsős)

9 Üzemviteli automatikák
Cél: az energiaszolgáltatás minőségi és biztonsági követelményeinek teljesítése ATSZ: transzformátorok automatikus terhelés alatti szabályzója KONDA: kondenzátorszabályozók WATTŐR: wattos teljesítmény-szabályozást végző terhelésszabályozók

10 Átkapcsolóautomatika
Az átkapcsoló automatikák szerepe az, hogy egy meghibásodott hálózati elem helyett tartalék energiaellátási útról gondoskodjanak. Az átkapcsolást indíthatják a védelmek (eseményvezérlés), vagy az automatika önállóan érzékelheti a feszültség, illetve az energiaáramlás megszûnését (állapotvezérlés).

11 Vonali tartalékátkapcsoló automatika (VTA)
Rendeltetése: kettős betáplálás esetén az üzemi betáplálás kiesése után (kivárva annak gyorsvisszakapcsolási ciklusát) kikapcsolja a tartósan feszültségmentes tápvonalat és bekapcsolja a tartalék vonal megszakítóját Programozható üzemmódok: - A két tápvonal egyenrangú (ha az eredetileg üzemelő tápvonalra visszatér a feszültség, az automatika nem tér vissza erre a táplálásra) - A két tápvonal nem egyenrangú (ha a főtápvonalra visszatér a feszültség akkor az automatika visszatér a főtápvonalra)

12 Vonali tartalékátkapcsoló automatika (VTA) Egyenrangú tápvonalakkal rendelkező fogyasztói állomás

13 Vonali tartalékátkapcsoló automatika (VTA) Nem egyenrangú tápvonalakkal rendelkező fogyasztói állomás

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Üzemzavari és üzemviteli automatikák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések