Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E. Gyűjtősín: A villamos berendezés azon része amelyre a leágazások csatlakoznak. Feladata: Alapvető feladata a villamos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E. Gyűjtősín: A villamos berendezés azon része amelyre a leágazások csatlakoznak. Feladata: Alapvető feladata a villamos."— Előadás másolata:

1 Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E

2 Gyűjtősín: A villamos berendezés azon része amelyre a leágazások csatlakoznak. Feladata: Alapvető feladata a villamos energia fogadása és elosztása a fogyasztók között. A leágazásokat két fő csoportra osztjuk: betáplálási és fogyasztói leágazások.

3 Felépítésük: Általában sodronyból, csősínből vagy idomsínből épülnek fel. Anyaguk vörösréz, alumínium vagy ezek ötvözetei. Elrendezésük térben: vízszintes: függőleges: vízszintes: függőleges:

4 ferde: háromszög: ferde: háromszög: A vízszintes elrendezés a leggyakoribb mivel hűtés és szilárdsági szempontból ez a legmegfelelőbb.

5 Gyűjtősínek színjelölése: L1- zöld, L2- sárga, L3- piros L1- zöld, L2- sárga, L3- piros A festés nem csak jelölés, hanem a hűtési viszonyokat is javítja.

6 Gyűjtősínek méretezése Üzemi és zárlati melegedésre Üzemi és zárlati melegedésre Feszültségesésre Feszültségesésre Gazdaságosságra Gazdaságosságra Mechanikai szilárdságra Mechanikai szilárdságra

7 Üzemi és zárlati melegedés Üzemi melegedésre: állandósult állapotban a melegedés ne lépje túl a megengedett túlmelegedési értéket. Ezt terhelhetőségi táblázat alapján választjuk ki. (Az adatok festetlen álló gyűjtősínekre vonatkozik. Szabványos keresztmetszetű alumínium gyűjtősínek terhelhetősége.)

8 Üzemi és zárlati melegedés Zárlati melegedésre: A zárlati felmelegedés sebessége függ: A zárlati felmelegedés sebessége függ: A sín hőmérsékletétől A sín hőmérsékletétől Zárlat fennállásának idejétől Zárlat fennállásának idejétől Zárlati áramsűrűségtől Zárlati áramsűrűségtől Anyagi állandótól Anyagi állandótól

9 Üzemi és zárlati melegedés A keresztmetszetet és a védelem lekapcsolási idejét úgy kell meghatározni, hogy a gyűjtősín hőmérséklete ne haladja meg a 200 o C-ot. A terhelt gyűjtősín 30 o C környezeti és 30 o C túlmelegedése mellett a rövidzárlati túlmelegedés megengedhető mértéke általános esetben 140 o C-nak vehető.

10 Feszültségesés A feszültségesés a nagy keresztmetszet és a rövid távolságok miatt nem számottevő, igen hosszú és nagy terhelésű gyűjtősíneken közelíti csak meg a megengedett 2-%-ot. Ezért a feszültség esés számítása gyűjtősíneken rendszerint csak ellenőrző jellegű és ritkán befolyásolja az egyéb méretezési szempontokat.

11 Gazdaságosságra: A gazdaságos áramsűrűség ismeretében, melynek értéke függ az üzemórák számától. Mechanikai szilárdságra: A zárlat bekövetkezésekor nem lesz a lökő árammal azonos nagyságú az áram mindhárom fázisban. Ezért a sínben mechanikai feszültség lép fel.

12 Gyűjtősín rendszerek Egyszeres gyűjtősín rendszer Egyszeres gyűjtősín rendszer Kettős gyűjtősín rendszer Kettős gyűjtősín rendszer Poligon rendszer Poligon rendszer Másfél megszakítós rendszer Másfél megszakítós rendszer

13 Egyszeres gyűjtősín rendszer Előnyei: Kis helyigény Kis helyigény Egyszerű kezelés Egyszerű kezelés Olcsó OlcsóHátránya: Tervszerű karbantartáskor vagy a gyűjtősín meghibásodásakor az egész állomás üzeme megszűnik. Tervszerű karbantartáskor vagy a gyűjtősín meghibásodásakor az egész állomás üzeme megszűnik.

14 Egyszeres gyűjtősín rendszer

15

16 Kettős gyűjtősín rendszer Két egyenrangú gyűjtősínből áll. A két gyűjtősín terhelés alatti össze-, ill. szétkapcsolására,valamint a zárlat alatti szétválasztásra a sínáthidaló megszakítója alkalmas. A sínáthidaló másik szerepe hogy bármelyik leágazás megszakítóját tudja helyettesíteni.

17 Kettős gyűjtősín rendszer

18

19 Poligon rendszer Előnye: a sokszög bármelyik részén bekövetkezett zárlat esetén a hibás vezetékrészt két szomszédos megszakító kikapcsolja míg a berendezés többi része zavartalanul üzemel. Hátránya: megszakító működések száma kétszeresére emelkedik és a berendezés bővítése az üzem zavarása nélkül szinte lehetetlen.

20 Poligon rendszer

21 Másfél megszakítós rendszer Elnevezés onnan ered hogy két leágazáshoz három megszakító tartozik. Előnye: a gyűjtősínek szerepe nem olyan kritikus mint a hagyományos kettős gyűjtősíneké. Hátránya: igen költséges ezért csak különösen nagy biztonságot igénylő állomásoknál alkalmazzák.

22 Másfél megszakítós rendszer

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E. Gyűjtősín: A villamos berendezés azon része amelyre a leágazások csatlakoznak. Feladata: Alapvető feladata a villamos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések