Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A New York-i obolben lévo aprócska Liberty Islanden (Szabadság-sziget) egyetlen ékessége a hatalmas posztamensen álló, s tenger felé nézo Szabadság- szobor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A New York-i obolben lévo aprócska Liberty Islanden (Szabadság-sziget) egyetlen ékessége a hatalmas posztamensen álló, s tenger felé nézo Szabadság- szobor."— Előadás másolata:

1

2 A New York-i obolben lévo aprócska Liberty Islanden (Szabadság-sziget) egyetlen ékessége a hatalmas posztamensen álló, s tenger felé nézo Szabadság- szobor. A szobor feje a párizsi világkiállításon

3 A 47 méter magas alkotást a franciák adományozták az Egyesult Államoknak, eredetileg a fuggetlenségi Nyilatkozat kiadásának (1776) 100.évfordulójára, ám végul a noalakot ábrázoló szobor csak pár év csúszással, 1884-ben kerulhetett a helyére....a vázszerkezetét a híres építész, Eiffel tervezte meg...

4 A mu nemcsak egyszeru képzomuveszeti alkotás, hanem szimbólum is, a szabadság és a korlátlan lehetoségek jelképe, az óceánon Amerikába érkezok tehát nem véletlenul ezt pillantják meg eloszor.

5 Eredetileg a franciák a Szuezi-csatornánál akarták felállítani a szobrot, ám végul az adományozás nemes gesztusa mellett dontottek. A Szabadság-szobor alkotója, Frederic Auguste Bartholdi (1834- 1904) 1871-ben látott neki a munkának, s foleg a pénzhiány miatt csúszott a befejezésével.

6 A jobb kezében fáklyát, a baljában a Fuggetlenségi Nyilatkozatot tartó noalak szobrának elkeszítéséhez 81 tonna rezet(ez a kulso burkolat) és 114 tonna acélt használtak fel, s a vázszerkezetét a híres építész, Eiffel tervezte meg.

7 A mualkotás egy 46 méter magas talapzaton áll, s – a posztamenst nem számítva – sarkátol a feje búbjáig 34 méteres, a fejtetojétol a fáklyáig pedig toábbi 13 métert kell hozzádnunk, hogy megkapjuk a végleges magasságot.

8 A talapzat tetejére 192 lépcsofok vezet fel, s ha fel akarunk jutni a noalak fején lévo, kilátóként funkcionáló sugárkoronába, még további 354 lépcsot kell megmásznunk.

9


Letölteni ppt "A New York-i obolben lévo aprócska Liberty Islanden (Szabadság-sziget) egyetlen ékessége a hatalmas posztamensen álló, s tenger felé nézo Szabadság- szobor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések