Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt Készítette:Veres Rita.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt Készítette:Veres Rita."— Előadás másolata:

1 Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt Készítette:Veres Rita

2 Tartalom A méh jellemzése A méh jellemzése Teszt jellemzése Teszt jellemzése Méhek begyűjtése Méhek begyűjtése Vizsgálati dobozok követelményei Vizsgálati dobozok követelményei Méhek etetése Méhek etetése Teszt előkészítése Teszt előkészítése A teszt folyamata A teszt folyamata A teszt kiértékelése A teszt kiértékelése Vizsgálati jelentés tartalma Vizsgálati jelentés tartalma

3 A méh jellemzése A méhek a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak, közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Megközelítőleg 20 000 fajt ismerünk. Az Antarktiszt kivéve valamennyi kontinensen megtalálhatóak. A legkisebb méh 2,1mm hosszú, míg a legnagyobb 39mm. A méhek nektár és pollen fogyasztására adaptálódtak, ebből nyerik az energiát és a fehérjéket, a pollenek többségével lárváikat táplálják.

4 Teszt jellemzése Az akut toxicitási teszt peszticidek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok hatását vizsgálja felnőtt dolgozó méhek esetében. A mérés végpontja a méhek letalitása, illetve túlélése. Akkor nyilvánítható halottnak egy méh, ha teljesen mozdulatlan. A teszt időtartama 48 óra. Ha a teszt során a halálozási ráta nagyobb, mint 10%, akkor a teszt meghosszabbítható, maximum 96 órásra.

5 Méhek begyűjtése 1 Ugyanahhoz a fajhoz tartozó fiatal, kifejlett dolgozó méheket kell gyűjteni. Ugyanahhoz a fajhoz tartozó fiatal, kifejlett dolgozó méheket kell gyűjteni. Hasonló korú, megfelelően táplált, egészséges, betegségtől menetes, ismert előéletű és fiziológiai állapotú méheket kell begyűjteni. Hasonló korú, megfelelően táplált, egészséges, betegségtől menetes, ismert előéletű és fiziológiai állapotú méheket kell begyűjteni. A méheket a felhasználás reggelén kell begyűjteni, illetve előző este, ebben az esetben a következő napig vizsgálati körülményeknek megfelelően kell tartani őket. A méheket a felhasználás reggelén kell begyűjteni, illetve előző este, ebben az esetben a következő napig vizsgálati körülményeknek megfelelően kell tartani őket.

6 Méhek begyűjtése 2 Kora tavasszal, ill. késő ősszel kerülni kell a begyűjtést, mert ez idő alatt a méhek fiziológiája változik. Ebben az időszakban végzett vizsgálatokhoz a a méheket inkubátorban kell nevelni, „méh kenyérrel” és cukoroldattal kell etetni. A méh kenyér porcukorból és mézből gyúrt cukorlepény. Kora tavasszal, ill. késő ősszel kerülni kell a begyűjtést, mert ez idő alatt a méhek fiziológiája változik. Ebben az időszakban végzett vizsgálatokhoz a a méheket inkubátorban kell nevelni, „méh kenyérrel” és cukoroldattal kell etetni. A méh kenyér porcukorból és mézből gyúrt cukorlepény. Vegyi anyagokkal (pl. antibiotikummal) kezelt méhek esetében a kezelés végétől számított 4 hétig nem használhatóak fel toxikológiai vizsgálatokra. Vegyi anyagokkal (pl. antibiotikummal) kezelt méhek esetében a kezelés végétől számított 4 hétig nem használhatóak fel toxikológiai vizsgálatokra.

7 Vizsgálati dobozok követelményei A teszt során a méheket vizsgálati dobozokban tartják. A teszt során a méheket vizsgálati dobozokban tartják. A vizsgálati doboz legyen könnyen tisztítható, jól szellőző. A vizsgálati doboz legyen könnyen tisztítható, jól szellőző. A doboz készülhet rozsdamentes acélból, dróthálóból, műanyagból, és fából is. A doboz készülhet rozsdamentes acélból, dróthálóból, műanyagból, és fából is. A teszt során egy dobozban 10 méh tartható. A teszt során egy dobozban 10 méh tartható. A doboz méretét úgy kell meghatározni, hogy a méheknek elegendő hely legyen. A doboz méretét úgy kell meghatározni, hogy a méheknek elegendő hely legyen.

8 Méhek etetése A méheket a vizsgálat alatt 500 g/l koncentrációjú cukoroldattal lehet etetni. A méheket a vizsgálat alatt 500 g/l koncentrációjú cukoroldattal lehet etetni. Az etetés egy „etetővel” végezhető. Az etető egy üvegcső, mely kb. 50mm hosszú, 10mm széles, az egyik vége leszűkített, kb. 2 mm átmérőjű. Az etetés egy „etetővel” végezhető. Az etető egy üvegcső, mely kb. 50mm hosszú, 10mm széles, az egyik vége leszűkített, kb. 2 mm átmérőjű.

9 A teszt előkészítése A vegyi anyag különböző dózisait el kell készíteni. A vegyi anyag különböző dózisait el kell készíteni. A vizsgálat során minden egyes dózis esetében teszt és kontrollcsoportot kell alkalmazni, 3-3 párhuzamost kell mérni. A vizsgálat során minden egyes dózis esetében teszt és kontrollcsoportot kell alkalmazni, 3-3 párhuzamost kell mérni. Oldószer, ill. nedvesítőszer alkalmazása esetén további kontroll méréseket kell végezni, vizsgálni kell, hogy ezen szerek milyen hatással vannak a méhekre. Oldószer, ill. nedvesítőszer alkalmazása esetén további kontroll méréseket kell végezni, vizsgálni kell, hogy ezen szerek milyen hatással vannak a méhekre. A vegyi anyag alkalmazása előtt a befogott méheket szén-dioxiddal, vagy nitrogénnel el kell kábítani A vegyi anyag alkalmazása előtt a befogott méheket szén-dioxiddal, vagy nitrogénnel el kell kábítani

10 A teszt folyamata 1 Vizsgálati körülmények: 25 ± 2°C-os sötét helyen kell tartani a méheket, fontos a relatív páratartalom (50-70%), melyet a vizsgálat során fel kell jegyezi. Vizsgálati körülmények: 25 ± 2°C-os sötét helyen kell tartani a méheket, fontos a relatív páratartalom (50-70%), melyet a vizsgálat során fel kell jegyezi. Dózisok felvitele: 1μl előre meghatározott koncentrációjú oldatot applikátorral kell felvinni a méh potrohának háti oldalára. Dózisok felvitele: 1μl előre meghatározott koncentrációjú oldatot applikátorral kell felvinni a méh potrohának háti oldalára.

11 A teszt folyamata 2 Időtartam: 48 óra, illetve hosszabbított vizsgálat esetében 96 óra. Időtartam: 48 óra, illetve hosszabbított vizsgálat esetében 96 óra. A mortalitást fel kell jegyezni a vizsgálat kezdetétől számítva 4., 24.,48. órában, illetve hosszabbított mérés esetén 72.,96. órában. A mortalitást fel kell jegyezni a vizsgálat kezdetétől számítva 4., 24.,48. órában, illetve hosszabbított mérés esetén 72.,96. órában. Észrevételek feljegyzése: normálistól eltérő viselkedés. Észrevételek feljegyzése: normálistól eltérő viselkedés.

12 A teszt kiértékelése 1 A mortalitási adatokból dózis-hatás görbék készítésével meg lehet határozni a 24 és 48 órás LD 50 értékeket, illetve meghosszabbított mérés esetében a 72 és 96 órás LD 50 értéket. A mortalitási adatokból dózis-hatás görbék készítésével meg lehet határozni a 24 és 48 órás LD 50 értékeket, illetve meghosszabbított mérés esetében a 72 és 96 órás LD 50 értéket. A mérési időpontokban következő képlettel kiszámítható a halálozási ráta: H=100*(N k -N minta )/N k, ahol:N k : a kontrollban életben maradt méhek száma (db), N minta : a mérendő mintában életben maradt méhek száma (db) A mérési időpontokban következő képlettel kiszámítható a halálozási ráta: H=100*(N k -N minta )/N k, ahol:N k : a kontrollban életben maradt méhek száma (db), N minta : a mérendő mintában életben maradt méhek száma (db) A halálozási rátát a koncentráció logaritmusának függvényében ábrázoljuk, majd a grafikonról leolvasható az adott időponthoz tartozó LD 50 érték. A halálozási rátát a koncentráció logaritmusának függvényében ábrázoljuk, majd a grafikonról leolvasható az adott időponthoz tartozó LD 50 érték.

13 A teszt kiértékelése 2 A dózis-válasz görbéről leolvasható az LD 50 érték, melynek mértékegysége μg vizsgált anyag/méh. A dózis-válasz görbéről leolvasható az LD 50 érték, melynek mértékegysége μg vizsgált anyag/méh. ED20 ED50 μg/méh Halálozási ráta % log vegyi anyag koncentráció

14 Vizsgálati jelentés tartalma Vizsgált anyag jellemzői (fizikai-kémiai tulajdonságok) Vizsgált anyag jellemzői (fizikai-kémiai tulajdonságok) Méhek jellemzői (tudományos név, származás, életkor, befogás módszere, időpontja) Méhek jellemzői (tudományos név, származás, életkor, befogás módszere, időpontja) Vizsgálati körülmények (hőmérséklet, relatív páratartalom, elhelyezési körülmények, ketrec jellemzői, vizsgálat időpontja, eredmények, dózis-válasz görbék, LD 50 értékek, megfigyelések) Vizsgálati körülmények (hőmérséklet, relatív páratartalom, elhelyezési körülmények, ketrec jellemzői, vizsgálat időpontja, eredmények, dózis-válasz görbék, LD 50 értékek, megfigyelések)

15 Források: Wikipédia http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9hek Wikipédia http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9hek http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9hek OECD Guideline for Testing of Chemichals 214 Honeybees, Acute Contact Toxicity Test http://lysander.sourceoecd.org/vl=24528214/cl=17/ nw=1/rpsv/cgi- bin/fulltextew.pl?prpsv=/ij/oecdjournals/1607310x/ v1n2/s15/p1.idx OECD Guideline for Testing of Chemichals 214 Honeybees, Acute Contact Toxicity Test http://lysander.sourceoecd.org/vl=24528214/cl=17/ nw=1/rpsv/cgi- bin/fulltextew.pl?prpsv=/ij/oecdjournals/1607310x/ v1n2/s15/p1.idx http://lysander.sourceoecd.org/vl=24528214/cl=17/ nw=1/rpsv/cgi- bin/fulltextew.pl?prpsv=/ij/oecdjournals/1607310x/ v1n2/s15/p1.idx http://lysander.sourceoecd.org/vl=24528214/cl=17/ nw=1/rpsv/cgi- bin/fulltextew.pl?prpsv=/ij/oecdjournals/1607310x/ v1n2/s15/p1.idx

16 Képek forrása: http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata /csakany_mmm.html http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata /csakany_mmm.html http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata /csakany_mmm.html http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata /csakany_mmm.html http://tudatos.blogter.hu/359175/a_mehek_kommunikac ioja http://tudatos.blogter.hu/359175/a_mehek_kommunikac ioja http://tudatos.blogter.hu/359175/a_mehek_kommunikac ioja http://tudatos.blogter.hu/359175/a_mehek_kommunikac ioja http://www.origo.hu/tudomany/20081028-allatvilag- negyig-tudnak-szamolni-a-mehek.html http://www.origo.hu/tudomany/20081028-allatvilag- negyig-tudnak-szamolni-a-mehek.html http://www.origo.hu/tudomany/20081028-allatvilag- negyig-tudnak-szamolni-a-mehek.html http://www.origo.hu/tudomany/20081028-allatvilag- negyig-tudnak-szamolni-a-mehek.html http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_ content&view=article&id=442:a-fhordas- eltt&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43&lang=hu http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_ content&view=article&id=442:a-fhordas- eltt&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43&lang=hu http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_ content&view=article&id=442:a-fhordas- eltt&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43&lang=hu http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_ content&view=article&id=442:a-fhordas- eltt&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43&lang=hu http://www.meheshetek.blogol.hu/ http://www.meheshetek.blogol.hu/ http://www.meheshetek.blogol.hu/ http://www.mezvilag.hu/kepgaleria.html http://www.mezvilag.hu/kepgaleria.html http://www.mezvilag.hu/kepgaleria.html


Letölteni ppt "Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt Készítette:Veres Rita."

Hasonló előadás


Google Hirdetések