Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biopeszticidek Készítette:Pásztor András 2007. március 22.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biopeszticidek Készítette:Pásztor András 2007. március 22."— Előadás másolata:

1 Biopeszticidek Készítette:Pásztor András 2007. március 22.

2 2 Biopeszticidek - Bevezetés A biopeszticidek természetes eredetű növényvédőszerek, melyek alapjai állatok, növények, baktériumok, esetleg bizonyos ásványok. Biopeszticid pl. a repce olaj, a sütőpor, a Bacillus thuringiensis baktérium.

3 3 Biopeszticidek - Csoportosítás A biopeszticideket három csoportba sorolhatjuk: 1. mikrobiális eredetű növényvédőszerek: A hatóanyaguk valamilyen baktérium, gomba, protozoa vagy vírus. Jellemzőjük, hogy sokféle növényi betegség kezelhető velük, ráadásul elég specifikusan működnek. 2. növénybe-épített-védelem (Plant-Incorporated- Protectants, PIPs): A növénybe mesterségesen bejutatott idegen gén terméke rendelkezik a kártevőket irtó hatással. Ilyen pl. a Bacillus thuringiensis baktérium rovartoxikus fehérjéjének génje, amit kukoricába ültettek.

4 4 Biopeszticidek - Csoportosítás 3. biokémiai növényvédőszerek: Természetes eredetű, a környezet számára nem mérgező, mesterségesen előállított vegyületek. pl. rovarok nemi hormonjai, juvenilis hormon- gátlók, illatanyagok

5 5 Bacillus thuringiensis Ezt a spóraképző, Gram + baktériumot többféleképpen is hasznosítani lehet. A spóráit, ill. az általa előállított  - endotoxin fehérjét mikrobiális növényvédőszerként, a fehérjét kódoló génjeit pedig PIP-ként lehet alkalmazni. A  -endotoxin rovarölő hatású, főleg a molyokra, lepkékre, bogarakra, legyekre és szúnyogokra van mérgező hatással.

6 6 Bacillus thuringiensis Az USA-ban nagy sikereket értek el B. thuringiensis gént tartalmazó GM növények termesztésével. 2000-ben már 115 000 km 2 -en termesztettek ilyen növényeket, a teljes GM piac 33%-át képviselik a Bt növények. Jelenleg a hagyományos növényvédőszerek használatát a termőföldeken 31 000 km 2 -el csökkentik évente, világszerte.

7 7 Baculovírus A vírus számos növényben jelen lehet, zárványtestek formájában, azonban csak rovarokban szaporodik. Ha a rovar elfogyasztja a növényt, akkor a vírus kiszabadul a zárványtestből, és elkezd szaporodni a gazdában, tönkretéve annak sejtjeit. Azonban a technológia még nincs teljesen kifejlesztve. A Baculovírusban nagy lehetőségek rejlenek, ugyanis több, mint 600 rovargazdája lehet.

8 8 Előnyök és hátrányok Biológiai növényvédőszerek előnyei: specifikusak, csökkentik a hagyományos növényvédő szerek használatát, kis mennyiség is elegendő, környezetbarát módszerek Hátrányok: komoly probléma a rezisztencia kialakulása, ill. a Bt gének kiszabadulásának kockázata pl. nem- haszonnövényekbe

9 9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Biopeszticidek Készítette:Pásztor András 2007. március 22."

Hasonló előadás


Google Hirdetések