Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Merevlemez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Merevlemez."— Előadás másolata:

1 Merevlemez

2 Több elnevezés A merevlemez a számítógép legfontosabb háttértára. Több elnevezése is ismert: Merevlemez, Winchester, Hard Disk Drive (HDD)

3 Adattároló rész Nevéhez hűen masszív anyagból készül. Általában valamilyen alumínium-ötvözetet használnak erre a célra. Átmérője manapság 12-től kevesebb mint 3 centiméterig terjed. Vastagsága a múltban 3mm is lehetett, de a technológia fejlődésével ez 1mm alá csökkent.

4 Sáv Az adatok koncentrikus körök formájában helyezkednek el. Egy-egy ilyen kört sávnak neveznek.

5 Szektor A sávokat szektorokra bontjuk. A merevlemezen a szektor az alapegység. Egy szektor 512 bájtot tartalmaz.

6 Adattároló rész Egy korong felületén sugárirányban haladva 1 cm -en sáv is elfér. A sávok meglehetősen keskenyek: 5-10 mikron szélesek.

7 Korongok A winchester több korongot is tartalmazhat. Ezek egymás felett ill. alatt helyezkednek el az orsóra felfűzve.

8 Cilinder Egy cilinder azokat a sávokat foglalja magában, amelyek ugyanolyan távolságra vannak a főtengelytől (orsótól).

9 Író-olvasó fejek Korongonként 2-2 fejre van szükség a két oldal leolvasásához. Az író-olvasó fejeket a karok mozgatják a lemez felszíne felett.

10 Fejek együtt mozgása A fejek néhány tized mikron távolságra vannak a korongtól. Mindegyik kar és így mindegyik fej egy időben és egyszerre mozog.

11 Kezdeti állapot A korongok mindkét oldala mágnesezhető réteggel van bevonva, felszíne sima. A gép indításakor az író-olvasó fejek nyugalmi helyzetben vannak.

12 Indítás Indításkor egy motor forgásba hozza a korongokat. A sebesség miatt a levegő áramlásba kezd, ez felhajtóerőt hoz létre, ami a fejeket kissé eltolja a felszíntől

13 Működés közben A fejeket a karok mozgatják az orsó felé vagy kifelé attól függően, hogy merre található az elérni kívánt adat. A merevlemez binárisan tárolja az adatokat.

14 Olvasás, írás Olvasáskor a felszín mágnesezettségét vizsgálják a fejek, így kapjuk meg a két állapot egyikét. Íráskor elektromos áram segítségével mágnesezik fel az adott részt.

15 A mechanikai rész Itt látható, az adattároló rész, amiről eddig szót ejtettünk.

16 Mechanika és elektronika
Az elektronikai rész néhány integrált áramkör mellett akár egy processzort is tartalmazhat. Feladatai: a kar mozgatása, parancsok fogadása.

17 Elektronika, gyorsító tár
A belső memória (gyorsító tár) kezelése is itt történik. Ezt a cache-memóriát a vezérlőegység adatokkal tölti meg, innen sokkal gyorsabb az adatátvitel.

18 Egészben a merevlemez

19 Csatlakozás a számítógéphez
Az adatkábel-csatlakozás (balra-lent) és a tápegység-kábel csatlakozás (jobbra-lent) segítségével kapcsolódik az eszköz érdemben a számítógéphez.

20 IDE csatoló Az adatkábel (balra) a számítógép IDE csatolójához juttatja el az adatokat.

21 DMA Az IDE csatoló a DMA-nak adja át az adatokat. A Direct Memory Access (DMA) direkt memória elérést jelent. Ez teszi lehetővé, hogy a számítógép úgy tudjon adatokat tölteni a háttértárról a memóriába, hogy az szinte egyáltalán ne vegye igénybe a központi egységet (CPU).

22 Tápcsatlakozás A tápcsatoló (jobbra) a tápegységből érkezik és látja el az eszközt árammal.

23 Kapacitás (GB) GB-ban (giga byte) adják meg feletti kapacitású merevlemezt is vásárolhatunk. Jó tudni, hogy a ténylegesen felhasználható tár százalékkal kevesebb a feltüntetettnél.

24 Fordulatszám (rpm) A fordulatszám a korongok tengely körüli forgásának sebessége. RPM (Roll Per Minute) – fordulat percenként. Elterjedtek az 5400rpm és 7200rpm-esek, de van 10000rpm-es is, sőt 15000rpm-es HDD.

25 Gyorsító tár (MB) A merevlemez minél több adatot tud saját memóriából továbbítani, az adatátvitel annál gyorsabbá válik. A régebbi merevlemezek 2MB (megabyte) vagy kevesebbel rendelkeztek, ma már 4MB, 8MB és 16MB-tal is kaphatók.

26 IDE és SCSI csatoló Az IDE csatoló mára 133Mb/s-ig (megabit per másodperc) adatátviteli sebességig jutott el. A SCSI csatoló ennek többszörösére képes, de jóval drágább.

27 Neves gyártók Maxtor Westend Digital IBM Seagate

28 Bölcsesség “Három dolog biztos: a halál, az adózás és az adatvesztés.”

29 Amire érdemes odafigyelni
Túlmelegedés - javasolt hűtőventillátort szerelni vagy szereltetni az eszközre. Fizikai hatásokra nagyon érzékeny a merevlemez. Szállításkor ügyeljünk erre. Mágneses tér közelébe ne kerüljön az eszköz, a belső adatstruktúra sérülhet. Jó minőségű tápegység az egész gépnek nagyobb biztonságot nyújt zavar esetén.

30 Tanulság “Az értékes adatokat sok mindentől kell védeni, de leginkább az adatok tulajdonosaitól.”


Letölteni ppt "Merevlemez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések