Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az anyagok részecskeszerkezete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az anyagok részecskeszerkezete"— Előadás másolata:

1 Az anyagok részecskeszerkezete
Atomok és molekulák Fizika – 6. évfolyam

2 Az anyagok szerkezete Minden anyag részecskékből épül fel : atomokból és molekulákból. Az atom az anyag parányi részecskéje. Csak atomokból a természetben kevés anyag épül fel, többségüket molekulák alkotják.

3 A molekula A molekula az anyag olyan részecskéje, amely két vagy több atom egyesülésével keletkezett. hidrogén A vízmolekula modellje oxigén

4 Az atommodell Minden atom atommagból és bizonyos számú elektronból áll. Az atommagot elektronok veszik körül, ezek az atomburkot alkotják. Az atommag protonokat és neutronokat tartakmaz.

5 A héliumatom modellje elektron proton neutron

6 Azok a részecskék, melyek elektromos erővel hatnak egymásra, elektromos tulajdonsággal rendelkeznek, elektromosan töltöttek. Az elektromosan semleges részecske nem rendelkezik elektromos tulajdonsággal, nincs elektromos töltése.

7 Az elektronok és protonok kölcsönhatása

8 Az ionok Az atom elektromosan semleges részecske.
Ha az elekteomosan semleges atom elektronburkából egy vagy több elektron leszakad, pozitív ion keletkezik. Így ez a részecske pozitív töltésű lesz. Ha a semleges atom elektronburkába beépül egy vagy több elektron, negatív ion keletkezik. Ez a részecske pedig negatív töltésű lesz..

9 Készítette: Mgr . Geri Csaba Stampay János Alapiskola Köbölkút
Gbelce 229 943 42


Letölteni ppt "Az anyagok részecskeszerkezete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések