Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején"— Előadás másolata:

1 Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
Sandro Botticelli ( ) Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején

2 Sandro Botticelli. Eredeti nevén (Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi). Firenzei származású festőművész. Családja jórészt kereskedőkből állt, ezért ragadt rá a későbbiekben a Botticelli művésznév, ami hordócskát jelent. Fiatalon nagyon sokat rajzolt, s a kor neves művésze Verrocchio keze alatt is tanulhatott. Önálló mesterré válva a Mediciek szolgálatába állt. Firenze volt igazi közege, ám a Mediciek elűzése után az ő sorsa is nehezebbre fordult. Idősen és betegen hunyt el, 65 esztendős korában.

3 A Vénusz születése

4 Míg Itália más városainak művészete ígéretesen fellendült, a Firenzei festészet, a század második felében továbbra is a rajzos realizmus szellemében fejlődött. Botticelli sajátossá alakította mestere, Filippo Lippi stílusát. Műveire, főként a finomság jellemző. Lágyvonalú kompozíciói nőiesen érzelmesek, olyannyira,hogy számunkra némelyik műve szentimentálisnak, érzelgősnek hat.

5 Királyok imádása

6 Pálya, Művészet 1470-ben már műhelye volt, s ebben az évben kapott megbízást a kereskedők céhétől két erény ábrázolására ben a Szent Lukács céh évkönyvében tűnik fel a neve, s tanítványaként Filippino Lippit, Filippo Lippi fiát jelölik meg, aki mintegy tizenöt éven keresztül dolgozott Botticelli mellett.1474-ben került szoros kapcsolatba a Medici családdal, és többükről készített arcképet. Giovanni Lami kereskedő megrendelésére festette meg a Háromkirályok imádása című képét, amelyen a Mediciek közül többen felismerhetők ben festette első ismertebb remekművét, A tavaszt a Villa di Castello számára ben részt vehetett a Sixtus- kápolna kifestésében. A Mediciek elűzése és a vallás miatt művei, zaklatottá váltak május 17. elhunyt.

7 Prímavera (tavasz)


Letölteni ppt "Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején"

Hasonló előadás


Google Hirdetések