Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A főzőedénytől a nanoméretű eszközig: lépések a nanoszál alapú bioszenzor megvalósítása felé Hábel Ervin Bánki Donát Műszaki Középiskola, Nyíregyháza MTA-MFA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A főzőedénytől a nanoméretű eszközig: lépések a nanoszál alapú bioszenzor megvalósítása felé Hábel Ervin Bánki Donát Műszaki Középiskola, Nyíregyháza MTA-MFA."— Előadás másolata:

1 A főzőedénytől a nanoméretű eszközig: lépések a nanoszál alapú bioszenzor megvalósítása felé Hábel Ervin Bánki Donát Műszaki Középiskola, Nyíregyháza MTA-MFA Nyári iskola ‘09 MFA mentor: Nguyen Quoc Khánh

2 Hova kerültem? MTA MFA - Kerámia és Nanokompozitok Osztály Milyen témához? ZnO nanoszál alapú bioszenzor megvalósítása MTA-MFA Nyári iskola ‘09

3 Hogy néz ki az ilyen bioszenzor? MTA-MFA Nyári iskola ‘09 Amikor a detektálandó részecske rátapad a szálra, a szál ellenállása megváltozik! Detektálandó biorészecske Fogó (receptor) Kontaktus ZnO nanoszál

4 Megvalósítás lépései: 1) ZnO nanoszál növesztése 2) Kontaktálás 3) Felület érzékenyítés MTA-MFA Nyári iskola ‘09

5 Első nap Ismerkedés az AFM-mel, amellyel be lehet tekinteni a nanovilágba

6 A tapogatozás mellett „gravíroztunk” is, vagyis kijelöltük a növési helyét a majdani szálaknak

7 Természetesen a szál növesztés a főfeladat. Így elkészítettem a főzni valót: Oldat: 0.2 ill. 5 mMol cinknitrát/hexametilén/víz Szubsztrát: Si/100nm ZnO (egyik karcolva van)

8 Főzés (95 o C, 13 óra) éjszaka ment

9 Második nap Szál átpakolása elektrodarendszerbe (tűvel kaparás a glikolos-vizes oldatba, cseppentés)

10 Problémák merültek fel: - Akivel kontaktálást csináltunk volna, az beteg lett. - A LEÓ (FESEM) a Ga ágyú javítása miatt nem használható. De az AFM működik.

11 Harmadik nap Jó a LEÓ!

12 ZnO szál az elektródarendszerben:

13 5 mMol 0.2 mMol Az oldat koncentráció hatása:

14 És a karc? Mintha ott jobban nöttek volna 0.2 mMol

15 És végül egy kis nanoanyagmozgatás mikromanipulátor segítségével

16 Íme:

17 Összefoglalva Nagyon jól éreztem magam és sok új tapasztalatot szereztem itt az MFA-ban az elmúlt napok során. Köszönöm - az MFA vezetőségének a lehetőséget, - a Kerámia és Nanokompozitok Osztály dolgozóinak a segítségét.


Letölteni ppt "A főzőedénytől a nanoméretű eszközig: lépések a nanoszál alapú bioszenzor megvalósítása felé Hábel Ervin Bánki Donát Műszaki Középiskola, Nyíregyháza MTA-MFA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések