Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, 2009. augusztus 17 – 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, 2009. augusztus 17 – 19."— Előadás másolata:

1 Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, 2009. augusztus 17 – 19.

2 Példák levéltári raktárakra

3

4 A raktár elsősorban tároló helyiség bár bizonyos feladatokat itt helyben végeznek el a levéltárosok, kezelők. Munkaszobaként használni azonban egyáltalán nem ajánlott.

5 Mérőműszerek a raktárban A változások folyamatos megfigyelése Váratlan eseményeknél: a hirtelen változást okozó esemény (csőtörés, beázás stb.) megszüntetése után a környezeti értékek stabilizálódásának ellenőrzés ére.

6 Mérőműszerek különböző típusai 1. Adott helyre rögzített, adatgyűjtős dataloggerek. Az adatokat program segítségével lehet letölteni, diagrammokat készíteni. Napi ellenőrzése nem szükséges. Szoftver segítségével egy hiteles műszerrel kapcsolódva kalibrálhatók. Tapasztalunk szerint a programmal voltak problémák, nehéz telepíteni, jó ha van informatikus segítség.

7

8 Ezeken a diagramokon a raktár száma, a mérőműszer helyének jelölése a fejlécben történik a beazonosítás megkönnyítésére. Adott időtartamban (hét, hónap, év) a mért hőmérséklet és relatív légnedvesség adatok változása összehasonlítható.

9 Mérőműszerek különböző típusai 2. Kézi mérőműszerek, amiket magunkkal viszünk. A raktár mellett érdemes ellenőrizni a munkaszobákat és kutatótermet is. Szükséges hozzá egy kalibráló szett, amit az összes azonos típusú műszerhez tudunk használni. Maximum félévente be is kell állítani a helyes mérés miatt.

10

11 Mérőműszerek különböző típusai 3. A legegyszerűbb hajszál vagy szintetikus szállal készült csak hőmérsékletet mutató thermometerek vagy a hőmérséklet mellett relatív páratartalmat is mérő thermo-higrometerek. Ezek kalibrálását is legalább félévente el kell végezni, különben a nem valóságot mutató értékekkel magunkat csapjuk be.

12

13 A Magyar Országos Levéltárban negyedéves összesítéssel gyűjtjük a nem klimatizált raktárakban a hőmérséklet és relatív páratartalom adatokat. Naponta két időpontban: reggel 8,30-ig és délután 1 – 2óra között kérjük feljegyezni a mért értékeket. Pontos kollégák az adott napon jelölik a szellőztetést vagy előtér felmosást is.

14 Mérőműszerek a kiállításban A saját kiállítótermében az adott közgyűjtemény rögzített mérőműszereket (terület méretétől függően) helyezhet ki. A levéltárak sokszor kölcsönző intézményként szerepelnek, ekkor a kézi mérőműszerek a legmegfelelőbbek. A valódi értékek méréséhez azonban ismerni kell tulajdonságaikat!

15 Régi típusú thermo- higrográf heti papírral. Elemmel működik, nem egészen pontos.

16 Időszakosan rögzíthető és kézi használatra alkalmas mérőeszköz, ami a mérési eredményeket ki is tudja nyomtatni.

17

18

19

20

21

22

23 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, 2009. augusztus 17 – 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések