Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ismerkedés a szintezéssel Készítette: Demeter Péter Tantárgy: Geodézia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ismerkedés a szintezéssel Készítette: Demeter Péter Tantárgy: Geodézia."— Előadás másolata:

1 Ismerkedés a szintezéssel Készítette: Demeter Péter Tantárgy: Geodézia

2 A szintezés lényege A szomszédos pontok magasság különbségét – a pontokon függőlegesen álló kalibrált lécekre – vízszintes irányvonalak segítségével határozzuk meg.A szomszédos pontok magasság különbségét – a pontokon függőlegesen álló kalibrált lécekre – vízszintes irányvonalak segítségével határozzuk meg.

3 A szintezés fő szabályai 1.A szelencés (illetve a szintező (ha van)) libellát mindig be kell állítani leolvasás előtt. A kompenzátoros műszernél a szelencés libella a kompenzátor működési tartományának kijelölésére szolgál.

4 2.A szintező műszert a 2 lécponttól egyenlő távolságra kell felállítani. Ezt nevezzük a középről szintezés elvének. Fontos hogy a mérőműszertől mért távolság, mindkét léc irányába megegyezzen (vagy a lehető legközelebb essen egymáshoz), mivel így csökkenthetjük a műszer (esetleges) nem szabályos beállításából adódó mérési hiba értékét.

5 3.Ügyelnünk kell a mérőműszer illetve a felállított 2 léc közötti távolságra. Ez a távolság nem haladhatja meg a 25-30 métert (a mi (friss diákok) szintünkön, sőt a felett is ajánlott) ugyanis e felett már jelentős mérési hiba is előfordulhat (DE! vannak műszerek melyekkel ezt a távolságot akár 50 méterig is kitolhatjuk).

6 4.Fontos megtartanunk az,,oda-vissza szintezés elvét ugyanis akkor végzünk alapos munkát ha legalább egyszer oda és (vagy többször is akár) visszafelé is elvégezzük a mérést. Ha a 2 (vagy több) mérésnél számottevő különbség nem lép fel akkor kijelenthetjük hogy a munkát alaposan elvégeztük. Ide megemlíteném még azt az ismerős mondókát/dalt miszerint,,Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, négy mérés egy mérés, egy mérés nem mérés”. Bár a emberek többsége valószínűleg csak a sörre átírt verzióját ismeri a mondókának.

7 További fontosabb szabályok 5.A saru használata nagy jelentőségű a lécek alátámasztásánál, mivel fontos hogy kíméljük a méréshez használt eszközöket (többek közt a léceket is) a zord talajviszonyoktól (hó/sár/víz). E mellett fontos hogy a saruk helyét megjelöljük valamilyen eszközzel (pl. karó) ugyanis ha nem jelöljük meg, azt a helyet szinte biztos hogy nem találjuk meg újra, így vesztett pontnak számít, és így előröl kell kezdeni a mérést.

8 6.Fontos betartanunk mindezek mellett az úgynevezett,,Félméteres szabály”-t, miszerint a szintezőléc alsó (fénytörés miatt), illetve felső félméteres részét (kibillent esetben a léc minél magasabb pontját mérjük annál nagyobb lesz az eltérés az eredeti értéktől) nem használjuk leolvasásra.

9 7.És végül, de nem utolsó sorban: nem elhanyagolható a szintezés szempontjából a megfelelő időjárás. A legmegfelelőbb időpont a mérések végrehajtásához a kora délelőtt illetve a késő délután. Azonban a nagyon szeles időben hanyagoljuk a mérést, valamint kerüljük az erős napsütést is mérés során.

10 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Demeter Péter ME MFK Műszaki Földtudományi Alapszakos hallgatóDemeter Péter ME MFK Műszaki Földtudományi Alapszakos hallgató


Letölteni ppt "Ismerkedés a szintezéssel Készítette: Demeter Péter Tantárgy: Geodézia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések