Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A világ teremtése Indiai teremtéstörténet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A világ teremtése Indiai teremtéstörténet."— Előadás másolata:

1 A világ teremtése Indiai teremtéstörténet

2 A Világéjszaka sötét,mindent elborító volt.

3 Mozdulatlan tengerének színén  összecsavarodva nyugodott Ananta, a Végtelenség Kígyója, s rajta álomba merülve pihent Visnu, a mindenség létesítője és fenntartójaÁlmában egyszerre megrezdült benne a gondolat, és Visnu felébredt. Kinyitotta szemét, és látott. Abban a szempillantásban megindult a mozgás az odáig nyugvó ősanyagban. Visnu létesítő akarata kisarjadt, és köldökéből egy lótusz nőtt elő. A lótusz széttárta szirmait, és íme, a lótusz kelyhében ült Brahmá, az Egynek Teremtő Ereje

4 -Brahmá körül akart tekinteni, de nem moccant meg
-Brahmá körül akart tekinteni, de nem moccant meg. Hogy mindenfelé láthasson, négy arca keletkezett. a lótuszt látta, mely őt hordozta, s ez a lótusz a világmindenség volt. Gondolkozni kezdett. Szívében  felderengett egy kép: a mindenség sötét vizén s a Végtelenség Kígyóján nyugvó Egynek, a Világ Gyökerének a képe.

5 Brahmá megteremtette Rudrát, aki legyőzve féktelen önmagát, tökéletes önuralomra tett szert az erők felett,a Jóga Ura lett. Ez az titokzatos Háromság , az Egynek „három arca”a lét hármas működése, a létrehozás-a fenntartás-és a pusztító megújítás, azaz Brahmá,Visnu, és Siva.

6

7 Brahma, a teremtő-Általában négy fejjel, négy karral ábrázolják, egy lótuszvirágon, egy hattyú hátán ülve. Az egyik kezében írásokat, védákat tart, a másikban egy áldozati kelléket, a harmadikban vizeskancsót, a negyedikben pedig egy rózsafüzért. Ez a négy tárgy az emberi fejlődés állomásait jelképezi.

8 Vishnu, a fenntartó -Vishnu kék színű, négy karja van, és sárga ruhát visel. Általában egy lótuszvirágon áll, fején koronát visel. A korona a korlátlan tudást jelenti, a lótuszvirág a mindenséget, a teljességet. Négy kezében ő is tart egy-egy tárgyat, egy kagylókürtöt, egy kis diszkoszt, egy buzogányt és egy lótuszt. Mindegyik az emberi fejlődés egy-egy végső célját jelképezi. . A kék a végtelent jelképezi, a sárga pedig a föld színe.

9 Siva, a pusztító, megújító -Leggyakoribb ábrázolása: elmélyült pózban, lótuszülésben ül egy tigrisbőrön, kígyó tekeredik a nyakára, mögötte pedig a Himalája csúcsai és a híres Kailásh hegy látható. Ezek a hatalmas hófedte hegyek az emberi elme tisztaságát szimbolizálják. Siva testtartása a lelki békét, belső harmóniát jelképezi.

10 Készítette:-Szentmiklóssy Kinga
-Balogh Csilla


Letölteni ppt "A világ teremtése Indiai teremtéstörténet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések