Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A világ teremtése Indiai teremtéstörténet Indiai teremtéstörténet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A világ teremtése Indiai teremtéstörténet Indiai teremtéstörténet."— Előadás másolata:

1 A világ teremtése Indiai teremtéstörténet Indiai teremtéstörténet

2 A Világéjszaka sötét,mindent elborító volt.

3 Mozdulatlan tengerének színén összecsavarodva nyugodott Ananta, a Végtelenség Kígyója, s rajta álomba merülve pihent Visnu, a mindenség létesítője és fenntartójaÁlmában egyszerre megrezdült benne a gondolat, és Visnu felébredt. Kinyitotta szemét, és látott. Abban a szempillantásban megindult a mozgás az odáig nyugvó ősanyagban. Visnu létesítő akarata kisarjadt, és köldökéből egy lótusz nőtt elő. A lótusz széttárta szirmait, és íme, a lótusz kelyhében ült Brahmá, az Egynek Teremtő Ereje Mozdulatlan tengerének színén összecsavarodva nyugodott Ananta, a Végtelenség Kígyója, s rajta álomba merülve pihent Visnu, a mindenség létesítője és fenntartójaÁlmában egyszerre megrezdült benne a gondolat, és Visnu felébredt. Kinyitotta szemét, és látott. Abban a szempillantásban megindult a mozgás az odáig nyugvó ősanyagban. Visnu létesítő akarata kisarjadt, és köldökéből egy lótusz nőtt elő. A lótusz széttárta szirmait, és íme, a lótusz kelyhében ült Brahmá, az Egynek Teremtő Ereje

4 -Brahmá körül akart tekinteni, de nem moccant meg. Hogy mindenfelé láthasson, négy arca keletkezett. a lótuszt látta, mely őt hordozta, s ez a lótusz a világmindenség volt. Gondolkozni kezdett. -Brahmá körül akart tekinteni, de nem moccant meg. Hogy mindenfelé láthasson, négy arca keletkezett. a lótuszt látta, mely őt hordozta, s ez a lótusz a világmindenség volt. Gondolkozni kezdett. Szívében felderengett egy kép: a mindenség sötét vizén s a Végtelenség Kígyóján nyugvó Egynek, a Világ Gyökerének a képe. Szívében felderengett egy kép: a mindenség sötét vizén s a Végtelenség Kígyóján nyugvó Egynek, a Világ Gyökerének a képe.

5 Brahmá megteremtette Rudrát, aki legyőzve féktelen önmagát, tökéletes önuralomra tett szert az erők felett,a Jóga Ura lett. Ez az titokzatos Háromság, az Egynek „három arca”a lét hármas működése, a létrehozás-a fenntartás-és a pusztító megújítás, azaz Brahmá,Visnu, és Siva. Brahmá megteremtette Rudrát, aki legyőzve féktelen önmagát, tökéletes önuralomra tett szert az erők felett,a Jóga Ura lett. Ez az titokzatos Háromság, az Egynek „három arca”a lét hármas működése, a létrehozás-a fenntartás-és a pusztító megújítás, azaz Brahmá,Visnu, és Siva.

6

7 Brahma, a teremtő-Általában négy fejjel, négy karral ábrázolják, egy lótuszvirágon, egy hattyú hátán ülve. Az egyik kezében írásokat, védákat tart, a másikban egy áldozati kelléket, a harmadikban vizeskancsót, a negyedikben pedig egy rózsafüzért. Ez a négy tárgy az emberi fejlődés állomásait jelképezi. Brahma, a teremtő-Általában négy fejjel, négy karral ábrázolják, egy lótuszvirágon, egy hattyú hátán ülve. Az egyik kezében írásokat, védákat tart, a másikban egy áldozati kelléket, a harmadikban vizeskancsót, a negyedikben pedig egy rózsafüzért. Ez a négy tárgy az emberi fejlődés állomásait jelképezi.

8 Vishnu, a fenntartó -Vishnu kék színű, négy karja van, és sárga ruhát visel. Általában egy lótuszvirágon áll, fején koronát visel. A korona a korlátlan tudást jelenti, a lótuszvirág a mindenséget, a teljességet. Négy kezében ő is tart egy-egy tárgyat, egy kagylókürtöt, egy kis diszkoszt, egy buzogányt és egy lótuszt. Mindegyik az emberi fejlődés egy-egy végső célját jelképezi.. A kék a végtelent jelképezi, a sárga pedig a föld színe. Vishnu, a fenntartó -Vishnu kék színű, négy karja van, és sárga ruhát visel. Általában egy lótuszvirágon áll, fején koronát visel. A korona a korlátlan tudást jelenti, a lótuszvirág a mindenséget, a teljességet. Négy kezében ő is tart egy-egy tárgyat, egy kagylókürtöt, egy kis diszkoszt, egy buzogányt és egy lótuszt. Mindegyik az emberi fejlődés egy-egy végső célját jelképezi.. A kék a végtelent jelképezi, a sárga pedig a föld színe.

9 Siva, a pusztító, megújító -Leggyakoribb ábrázolása: elmélyült pózban, lótuszülésben ül egy tigrisbőrön, kígyó tekeredik a nyakára, mögötte pedig a Himalája csúcsai és a híres Kailásh hegy látható. Ezek a hatalmas hófedte hegyek az emberi elme tisztaságát szimbolizálják. Siva testtartása a lelki békét, belső harmóniát jelképezi. Siva, a pusztító, megújító -Leggyakoribb ábrázolása: elmélyült pózban, lótuszülésben ül egy tigrisbőrön, kígyó tekeredik a nyakára, mögötte pedig a Himalája csúcsai és a híres Kailásh hegy látható. Ezek a hatalmas hófedte hegyek az emberi elme tisztaságát szimbolizálják. Siva testtartása a lelki békét, belső harmóniát jelképezi.

10 Készítette:-Szentmiklóssy Kinga Készítette:-Szentmiklóssy Kinga -Balogh Csilla -Balogh Csilla


Letölteni ppt "A világ teremtése Indiai teremtéstörténet Indiai teremtéstörténet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések