Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése Budapest, 2012. január 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése Budapest, 2012. január 19."— Előadás másolata:

1 A Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése Budapest, január 19.

2 2  Hozzáadott értéket teremteni  Segíteni a közpénzzel gazdálkodókat  Előtérbe helyezni az önkormányzati alrendszer teljesítmény-ellenőrzését BKV ellenőrzési programja ÁSZ éves terv ÁSZ stratégia Stratégiai célok

3 3 Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése Meghatározó szerepük van az önkormányzati feladatok ellátásában; az önkormányzati vagyongazdálkodásban. Az önkormányzat belső ellenőrzési szervezete ellenőrizhette a gazdálkodásukat. Állami Számvevőszék csak január 1- től ellenőrizheti a többségi önkormányzati tulajdonban levő gazdálkodó szervezetek vagyonérték- megőrző és vagyongyarapító tevékenységét. Mindjárt az egyik legnagyobb, a közérdeklődés középpontjában álló, jelentős gazdasági kihatású társaság, a BKV ellenőrzésére került sor.

4 4 Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy : 1.A Főváros Önkormányzata eredményesen látta-e el a fővárosi tömegközlekedési feladatait; 2.A BKV működésének szabályozása, szervezeti és működési rendszere biztosította-e szakmai feladatai ellátását; 3.A BKV szabályosan gazdálkodott-e a rendelkezésére bocsátott vagyonnal; 4.A BKV eredményesen kezelte-e az adósság finanszírozási és likviditási problémáinál jelentkező kockázati tényezőket, biztosította-e a működésképesség fenntartását.

5 5 A BKV jellemző adatai MegnevezésJellemző mutató A évben teljesített bevétel (milliárd Ft)139,0 a személyszállítás bevétele (milliárd Ft)66,9 ebből jegybevétel (milliárd Ft)49,5 A évben teljesített kiadás (milliárd Ft)138,0 Kötelezettségállomány december 31-én (milliárd Ft) 118,3 hosszú és rövid lejáratú hitelek63,8 szállítói tartozások és egyéb kötelezettségek 54,5 A könyvviteli mérleg szerinti vagyon (eszköz-forrás) december 31-én (milliárd Ft) 539,3 Elszállított utasok száma1 milliárd 374 millió fő Átlagos állományi létszám 2002/ fő/12082 fő

6 6 A fővárosi tömegközlekedési feladat ellátása Nem eredményes, mert a Főváros Önkormányzata nem biztosította a feladat ellátásához szükséges forrásokat; részben teljesítette ellenőrzési kötelezettségét; részben volt megfelelő a közforgalmú közlekedési szolgáltatások minősége.

7 7 A BKV bevételei és ráfordításai a években

8 8 Veszteség finanszírozása A Főváros Önkormányzata nem tett eleget a BKV-val kötött szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének (kompenzáció), és nem fizette ki az általa megrendelt és a társaság által teljesített szolgáltatás teljes ellenértékét. Ehelyett jóváhagyta, hogy a működés veszteségét hitelből finanszírozzák. A BKV vezérigazgatói sem igényelték a kompenzációt.

9 9 A Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat által között a BKV részére nyújtott támogatások Hitel átvállalás 36,7 milliárd Ft Feltételek nélkül ! év Magyar ÁllamFővárosi Önkormányzat milliárd Ft

10 10 Teljesített kamatkiadások A BKV működésének hitelből történő finanszírozása a BKV gazdálkodásában kockázatot jelentett. A többlet kamatkiadás 2002 és 2010 között összesen 41,4 milliárd Ft volt.

11 11 Veszélybe került a kötelező közszolgáltatási feladat ellátása A tulajdonosi joggyakorlással felruházott bizottságok éveken keresztül tudomásul vették a BKV egyre növekvő adósságállományát. Nem hoztak intézkedéseket annak csökkentésére, és nem hívták fel a Közgyűlés figyelmét a BKV egyre növekvő adósságállományának kockázataira. Az előző főpolgármester elmulasztotta értesíteni a Közgyűlést a bizottságok döntéseiről, és erre a mulasztásra az előző főjegyző sem hívta fel a figyelmet.

12 12 A szabályozás és a szervezeti és működési rendszer Alapító Okirat, SzMSz, vezérigazgatói és egyéb vezetői utasítások, rendelkezések néhány szabályozási hiányosságtól, késedelemtől eltekintve megfeleltek az előírásoknak (közbeszerzési, adatvédelmi, leltározási szabályzat pontatlanságai). A BKV működésének szabályozása, szervezeti és működési rendszere biztosította a szakmai feladatai ellátását.

13 13 A BKV működési támogatásának, adósságállományának és mérleg szerinti eredményének alakulása

14 14 A ráfordítások összetétele

15 15 Magas átlagkereset A BKV- nál a teljes munkaidős munkavállalók éves bruttó átlagkeresete a években 16,9-22,2%-kal haladta meg a szárazföldi személyszállítás ágazat átlagkeresetét. A többletkereset-kifizetés évi 4,3-6,7 milliárd Ft volt.

16 16 Vezetők juttatásai A 2005 és 2009 közötti időszakban a társaság vezetői alapprémiumot és ösztönző prémiumot is kaptak, amelyek egyenként az alapbér legalább 150%-át tették ki. A prémium feltételek nem kötődtek tényleges többlett- teljesítményhez. Efölött önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulásban, névre szóló életbiztosításban, a korlátlan belföldi és külföldi szolgálati személygépkocsi és mobiltelefon használatban, valamint a családtagoknak is járó utazási kedvezményben is részesültek. Továbbá 12 havi végkielégítés, 100 nap felmondási idő, négyhavi titoktartási díj, és gépkocsi-vásárlási kedvezmény is járt.

17 17 Adósságfinanszírozási és likviditási kockázatok kezelése Nem eredményes, mert nincs kockázatkezelési szabályzata, nem mutatta be a visszafizetési kockázatot, nem tárta fel a pénzügyi egyensúly fenntartását veszélyeztető külső és belső kockázatokat. Az adósságok visszafizetése veszélyezteti a fizetőképesség és a működőképesség fenntartását ben 36,6 milliárd Ft az esedékes tőketörlesztés összege.

18 18 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése Budapest, 2012. január 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések