Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.képernyő 2.alaplap 3.CPU (mikroprocesszor) 4.elsődleges tárhely (RAM) 5.kártyák 6.tápegység 7.optikai lemezmeghajtó 8.másodlagos tárhely (merevlemez)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.képernyő 2.alaplap 3.CPU (mikroprocesszor) 4.elsődleges tárhely (RAM) 5.kártyák 6.tápegység 7.optikai lemezmeghajtó 8.másodlagos tárhely (merevlemez)"— Előadás másolata:

1 1.képernyő 2.alaplap 3.CPU (mikroprocesszor) 4.elsődleges tárhely (RAM) 5.kártyák 6.tápegység 7.optikai lemezmeghajtó 8.másodlagos tárhely (merevlemez) 9.billentyűzet 10.egér A személyi számítógép részei:

2 MEMÓRIA: ROM=csak olvasható RAM=operatív memória CPU: a processzor CU=vezérlőegység ALU=aritmetikai és logikai egység Regiszterek PERIFÉRIÁK: INPUT/OUTPUT=Be- és kiviteli eszközök Pl. nyomtató, monitor, háttértárak ALAPLAPON

3 A személyi számítógép részei: A processzor részei: 1.Vezérlőegység (CU) 2.Aritmetikai-logikai egység (ALU) 3.Regiszterek (gyors írható/olvasható tárak) Jellemzők: A processzor hajtja végre és vezérli a műveleteket. A processzornak lényeges jellemzője: az órajel- sebesség v. frekvencia. Ezzel a hatalmas frekvenciával a RAM nem tud lépést tartani, ezért a processzor mellett egy olyan átmeneti memória is van, amelynek mérete töredéke a RAM-énak, de elérési sebessége sokkal nagyobb, így a RAM és processzor közötti kapcsolatot javítja. A szerkezet neve cache=gyorsítótár

4 Moore törvénye:A fejlődés: a processzor tranzisztorainak száma másfél évenként duplázódik. Amíg a 4004-es 2,300 tranzisztort tartalmazott, addig egy Pentium Pro már 5,5 milliót, egy Pentium 4 pedig már 55 milliót. A 4004-es 108 Khz-es órajelen futott, a P4 már elérte a 3 Ghzt is. Ez olyan fejlődésnek felel meg, hogyha az autók is így fejlődtek volna akkor ma Budapesttől Moszkváig az út 13 mp-et venne igénybe. A személyi számítógép részei:

5 Memória: RAM=írható/olvashat ó memória. Az éppen futó programokat tartalmazza. A számítógép kikapcsolásakor tartalma elvész. ROM=csak olvasható memória. Ebben tárolódik a BIOS. A BIOS alapvető bemeneti / kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti kapcsolatot teremti meg.

6 Perifáriák: háttértárak=be és kiviteli eszközök Szerepük: a számítógép kikapcsolás után is megőrizze a programokat és az adatokat. Hajlékony mágneslemez: ma többnyire 1,44 MB kapacitású, cserélhető, mágneses tárolólemez. Jövője nincs, elavult. Merevlemez (HDD): A legtöbb asztali és hordozható számítógépben megtalálható mágneses, többnyire nem cserélhető, gyors, "Winchester" néven is ismert, központi tárolóegység, háttértároló. CD író/olvasó: Kompaktlemezek olvasására képes háttértároló eszköz. DVD író/olvasó: nagy kapacitású optikai írható/olvasható lemez. Pendrive: kulcstartó méretű, USB csatlakozós memóriakártya. Memóriakártyaolvasók Streamer (mágnesszalagos háttértár): nagy mennyiségű - akár több gigabájtnyi - adat olcsó tárolása lehetséges.

7 Perifériák: csak bemeneti eszközök=Input eszközök Elsődleges bemeneti eszköz a billentyűzet, ma már általános bemeneti eszköz az egér. Mint minden beviteli eszköznek, az egérnek is kapcsolódnia kell valamilyen módon a számítógéphez, hogy a beolvasott pozíció adatait átküldhesse. Általában az egerek egy vékony elektromos kábelt használnak erre a célra. A vezeték nélküli egerek az adatokat többnyire infravörös sugárzással, rádióhullámok vagy Bluetooth segítségével küldik át. Ma már elterjedt az optikai egér is. Az optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismeri fel. Már nincs szükség egérpadra. Az optikai egér előnye a mechanikussal szemben a nagyobb pontosság és a koszolódás kiküszöbölése (a mechanikus egérben lévő golyót a használhatóság érdekében rendszeresen tisztítani kell).

8 Scanner Joystick Vonalkód- leolvasó Fényceruza

9 Perifériák: csak kiviteli eszközök=output eszközök Elsődleges kiviteli eszköz a monitor. Fontosságban rögtön utána a nyomtató következik. A rajzolók (plotter) nagy pontosságú diagrammokat, grafikonokat és vonalrajzokat készítenek a tárolt adatokból. A prezentációs grafikára való igény teremtette meg a megfelelő kiviteli eszközök szükségességét, ilyen eszköz például a képernyő kivetítő (projector). A többfunkciójú perifériák képesek több különböző papírral kapcsolatos feladatot is végezni: így például a számítógépes nyomtatást, faxolást, szkennelést és másolást. Ezért ezek I/O eszközöknek tekinthetők.


Letölteni ppt "1.képernyő 2.alaplap 3.CPU (mikroprocesszor) 4.elsődleges tárhely (RAM) 5.kártyák 6.tápegység 7.optikai lemezmeghajtó 8.másodlagos tárhely (merevlemez)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések