Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A személyi számítógép részei:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A személyi számítógép részei:"— Előadás másolata:

1 A személyi számítógép részei:
képernyő alaplap CPU (mikroprocesszor) elsődleges tárhely (RAM) kártyák tápegység optikai lemezmeghajtó másodlagos tárhely (merevlemez) billentyűzet egér

2 MEMÓRIA: ROM=csak olvasható RAM=operatív memória ALAPLAPON CPU: a processzor CU=vezérlőegység ALU=aritmetikai és logikai egység Regiszterek PERIFÉRIÁK: INPUT/OUTPUT=Be- és kiviteli eszközök Pl. nyomtató, monitor, háttértárak

3 A személyi számítógép részei:
A processzor részei: Vezérlőegység (CU) Aritmetikai-logikai egység (ALU) Regiszterek (gyors írható/olvasható tárak) Jellemzők: A processzor hajtja végre és vezérli a műveleteket. A processzornak lényeges jellemzője: az órajel-sebesség v. frekvencia. Ezzel a hatalmas frekvenciával a RAM nem tud lépést tartani, ezért a processzor mellett egy olyan átmeneti memória is van, amelynek mérete töredéke a RAM-énak, de elérési sebessége sokkal nagyobb, így a RAM és processzor közötti kapcsolatot javítja. A szerkezet neve cache=gyorsítótár

4 A személyi számítógép részei:
Moore törvénye:A fejlődés: a processzor tranzisztorainak száma másfél évenként duplázódik. Amíg a 4004-es 2,300 tranzisztort tartalmazott, addig egy Pentium Pro már 5,5 milliót, egy Pentium 4 pedig már 55 milliót. A 4004-es 108 Khz-es órajelen futott, a P4 már elérte a 3 Ghzt is. Ez olyan fejlődésnek felel meg, hogyha az autók is így fejlődtek volna akkor ma Budapesttől Moszkváig az út 13 mp-et venne igénybe.

5 A személyi számítógép részei:
Memória: RAM=írható/olvasható memória. Az éppen futó programokat tartalmazza. A számítógép kikapcsolásakor tartalma elvész. ROM=csak olvasható memória. Ebben tárolódik a BIOS. A BIOS alapvető bemeneti / kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti kapcsolatot teremti meg.

6 Perifáriák: háttértárak=be és kiviteli eszközök
Szerepük: a számítógép kikapcsolás után is megőrizze a programokat és az adatokat. Hajlékony mágneslemez: ma többnyire 1,44 MB kapacitású, cserélhető, mágneses tárolólemez. Jövője nincs, elavult. Merevlemez (HDD): A legtöbb asztali és hordozható számítógépben megtalálható mágneses, többnyire nem cserélhető, gyors, "Winchester" néven is ismert, központi tárolóegység, háttértároló. CD író/olvasó: Kompaktlemezek olvasására képes háttértároló eszköz. DVD író/olvasó: nagy kapacitású optikai írható/olvasható lemez. Pendrive: kulcstartó méretű, USB csatlakozós memóriakártya. Memóriakártyaolvasók Streamer (mágnesszalagos háttértár): nagy mennyiségű - akár több gigabájtnyi - adat olcsó tárolása lehetséges.

7 Perifériák: csak bemeneti eszközök=Input eszközök
Elsődleges bemeneti eszköz a billentyűzet, ma már általános bemeneti eszköz az egér. Mint minden beviteli eszköznek, az egérnek is kapcsolódnia kell valamilyen módon a számítógéphez, hogy a beolvasott pozíció adatait átküldhesse. Általában az egerek egy vékony elektromos kábelt használnak erre a célra. A vezeték nélküli egerek az adatokat többnyire infravörös sugárzással, rádióhullámok vagy Bluetooth segítségével küldik át. Ma már elterjedt az optikai egér is. Az optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismeri fel. Már nincs szükség egérpadra. Az optikai egér előnye a mechanikussal szemben a nagyobb pontosság és a koszolódás kiküszöbölése (a mechanikus egérben lévő golyót a használhatóság érdekében rendszeresen tisztítani kell).

8 Scanner Joystick Vonalkód-leolvasó Fényceruza

9 Perifériák: csak kiviteli eszközök=output eszközök
Elsődleges kiviteli eszköz a monitor. Fontosságban rögtön utána a nyomtató következik. A rajzolók (plotter) nagy pontosságú diagrammokat, grafikonokat és vonalrajzokat készítenek a tárolt adatokból. A prezentációs grafikára való igény teremtette meg a megfelelő kiviteli eszközök szükségességét, ilyen eszköz például a képernyő kivetítő (projector). A többfunkciójú perifériák képesek több különböző papírral kapcsolatos feladatot is végezni: így például a számítógépes nyomtatást, faxolást, szkennelést és másolást. Ezért ezek I/O eszközöknek tekinthetők.


Letölteni ppt "A személyi számítógép részei:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések