Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás. 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás. 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK."— Előadás másolata:

1 ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás

2 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK

3 3 Kertészeti termékek Feldolgozásuk szerint: –Alapanyagok –Félkész termékek –Késztermék Használati cél szerint: –Közvetlen nyersfogyasztást szolgáló –Konyhai előkészítés után fogyasztásra kerülő –Ipari feldolgozás nyersanyaga

4 03.08.20144 Zöldség-gyümölcsfélék árutulajdonságai Növénytani tulajdonságok: –Kifejlődés és növekedés folyamata Sejt és plazmaképződés Sejtújulás és tartalékanyag-képzés ÉrésFogyasztásra érés Túlérés –A termék szövetei Védőszövetek: Bőrszövet,Szilárdító szövet,Pótló szövet Raktározó szövetek: epidermisz, kutikula, hipoderma –A termék morfológiója Lépszerkezet (alma) Tömlőszerkezet légüreges(paprika), vízüreges (paradicsom) Vázszerkezet (saláta) A termék fiziológiai tulajdonságai: –A termék fizikai tulajdonságai –A termék vízháztartása Az áru felhasználásra való érettsége

5 03.08.20145 Gyümölcsök Csoportosítás: –Almatermésű gyümölcsök :alma, körte, birs, naspolya –Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack –Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, (mák, tökmag, napraforgómag) –Bogyós gyümölcsök: köszméte, ribiszke (piros, fehér, fekete),málna, szamóca, szeder, faeper –Szőlő: borszőlő, csemegeszőlő –Déli gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma,, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola

6 03.08.20146 Gyümölcsök összetétele Gyümölcs megnevezése Hamu taralom % Kálium mg/100g Nátrium mg/100g Kalcium mg/100g Magnézium mg/100g Foszfor mg/100g alma0.4112411 10 birsalma0.61899661025 sárgadinnye0.82108132010 görögdinnye0.5147519152 cseresznye0.5174816 20 kajszibarack0.7226614 20 körte0.41002161020 málna0.61724272445 meggy0.61865311550 őszibarack0.6183491430 vörösribiszke0.73163571035 földieper0.71455281835 szilva0.5240416 30 szőlő0.51952281475

7 03.08.20147 Almatermésű gyümölcsök Alma Pyrus Malus

8 03.08.20148

9 9 Almatermésű gyümölcsök Körte Pyrus communis

10 KÖRTEFAJTÁK 03.08.201410

11 03.08.201411 Almatermésű gyümölcsök Birs Cydonia oblonga

12 03.08.201412 Almatermésű gyümölcsök Naspolya

13 ALMATERMÉSEK BETEGSÉGEI Fuzikládiumos varasodás (Bársonyos, zöldessárga, később barna, majd feketés varas foltok. A gyümölcs növekedése gátolt, féloldalas lesz) Fekete pettyesség (Olajbarna foltok, ezekben fekete pettyek. A húsba nem hatolnak be. Szépséghiba) Vánkos penész (Felületen fokozottan terjedő barnuló folt) Magházrothadás (Csak belülről látható hiba) Korompenész (A felületen képződik, letörölhető. A tárolást gátolja) Kövecsesség (A körte éas birs húsában keletkező köves csomók) Jónatánfoltosság (Alma élettani betegsége) Forgalomból kizáró betegségek: –Zöldpenészes rothadás –Keserű rothadás –Szürke penész –Rózsaszínű gyümölcspenész 03.08.201413

14 03.08.201414 Csonthéjú gyümölcsök Cseresznye Prunis avium

15 Cseresznyefajták 03.08.201415

16 03.08.201416 Csonthéjú gyümölcsök Meggy Cerasus vulgaris

17 03.08.201417 Csonthéjú gyümölcsök Szilva Prunus domestica Stanley Besztercei Ringló Zöld ringló

18 03.08.201418 Csonthéjú gyümölcsök Őszibarack Prunus persica

19 03.08.201419 Csonthéjú gyümölcsök Sárgabarack Armeniaca vulgaris

20 03.08.201420 Héjas gyümölcsök Mandula Prunus amygdales

21 03.08.201421 Héjas gyümölcsök Mogyoró –Corylus coruna –Corylus avellana

22 03.08.201422 Héjas gyümölcsök Dió Junglans regia

23 03.08.201423 Bogyós gyümölcsök Köszméte

24 03.08.201424 Bogyós gyümölcsök Ribiszke

25 03.08.201425 Bogyós gyümölcsök Málna Rubens idaeus

26 03.08.201426 Bogyós gyümölcsök Szamóca (eper)

27 03.08.201427 Szőlő

28 03.08.201428 Déli gyümölcsök

29 03.08.201429 Déli gyümölcsök


Letölteni ppt "ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás. 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések