Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás. 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás. 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK."— Előadás másolata:

1 ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás

2 GYÜMÖLCSÖK

3 3 Kertészeti termékek Feldolgozásuk szerint: –Alapanyagok –Félkész termékek –Késztermék Használati cél szerint: –Közvetlen nyersfogyasztást szolgáló –Konyhai előkészítés után fogyasztásra kerülő –Ipari feldolgozás nyersanyaga

4 Zöldség-gyümölcsfélék árutulajdonságai Növénytani tulajdonságok: –Kifejlődés és növekedés folyamata Sejt és plazmaképződés Sejtújulás és tartalékanyag-képzés ÉrésFogyasztásra érés Túlérés –A termék szövetei Védőszövetek: Bőrszövet,Szilárdító szövet,Pótló szövet Raktározó szövetek: epidermisz, kutikula, hipoderma –A termék morfológiója Lépszerkezet (alma) Tömlőszerkezet légüreges(paprika), vízüreges (paradicsom) Vázszerkezet (saláta) A termék fiziológiai tulajdonságai: –A termék fizikai tulajdonságai –A termék vízháztartása Az áru felhasználásra való érettsége

5 Gyümölcsök Csoportosítás: –Almatermésű gyümölcsök :alma, körte, birs, naspolya –Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack –Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, (mák, tökmag, napraforgómag) –Bogyós gyümölcsök: köszméte, ribiszke (piros, fehér, fekete),málna, szamóca, szeder, faeper –Szőlő: borszőlő, csemegeszőlő –Déli gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma,, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola

6 Gyümölcsök összetétele Gyümölcs megnevezése Hamu taralom % Kálium mg/100g Nátrium mg/100g Kalcium mg/100g Magnézium mg/100g Foszfor mg/100g alma birsalma sárgadinnye görögdinnye cseresznye kajszibarack körte málna meggy őszibarack vörösribiszke földieper szilva szőlő

7 Almatermésű gyümölcsök Alma Pyrus Malus

8

9 9 Almatermésű gyümölcsök Körte Pyrus communis

10 KÖRTEFAJTÁK

11 Almatermésű gyümölcsök Birs Cydonia oblonga

12 Almatermésű gyümölcsök Naspolya

13 ALMATERMÉSEK BETEGSÉGEI Fuzikládiumos varasodás (Bársonyos, zöldessárga, később barna, majd feketés varas foltok. A gyümölcs növekedése gátolt, féloldalas lesz) Fekete pettyesség (Olajbarna foltok, ezekben fekete pettyek. A húsba nem hatolnak be. Szépséghiba) Vánkos penész (Felületen fokozottan terjedő barnuló folt) Magházrothadás (Csak belülről látható hiba) Korompenész (A felületen képződik, letörölhető. A tárolást gátolja) Kövecsesség (A körte éas birs húsában keletkező köves csomók) Jónatánfoltosság (Alma élettani betegsége) Forgalomból kizáró betegségek: –Zöldpenészes rothadás –Keserű rothadás –Szürke penész –Rózsaszínű gyümölcspenész

14 Csonthéjú gyümölcsök Cseresznye Prunis avium

15 Cseresznyefajták

16 Csonthéjú gyümölcsök Meggy Cerasus vulgaris

17 Csonthéjú gyümölcsök Szilva Prunus domestica Stanley Besztercei Ringló Zöld ringló

18 Csonthéjú gyümölcsök Őszibarack Prunus persica

19 Csonthéjú gyümölcsök Sárgabarack Armeniaca vulgaris

20 Héjas gyümölcsök Mandula Prunus amygdales

21 Héjas gyümölcsök Mogyoró –Corylus coruna –Corylus avellana

22 Héjas gyümölcsök Dió Junglans regia

23 Bogyós gyümölcsök Köszméte

24 Bogyós gyümölcsök Ribiszke

25 Bogyós gyümölcsök Málna Rubens idaeus

26 Bogyós gyümölcsök Szamóca (eper)

27 Szőlő

28 Déli gyümölcsök

29 Déli gyümölcsök


Letölteni ppt "ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás. 03.08.20142 GYÜMÖLCSÖK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések