Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Válassza ki a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásra vonatkozó helyes állítást! a) A szerelvények forgalmát 3 db főjelző szabályozza. b) Tabulátorkezelői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Válassza ki a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásra vonatkozó helyes állítást! a) A szerelvények forgalmát 3 db főjelző szabályozza. b) Tabulátorkezelői."— Előadás másolata:

1 1. Válassza ki a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásra vonatkozó helyes állítást! a) A szerelvények forgalmát 3 db főjelző szabályozza. b) Tabulátorkezelői szolgálat szünetelésének idején a szerelvények a végállomás bármelyik vágányára állhatnak és várakozhatnak. c) A végállomás csonkavágányára szabad csak beállni és várakozni a tabulátorkezelői szolgálat üzemszünetének idején.

2 2. Válassza ki a 28A és 37-es jelzésű villamos Új köztemető (Kozma utca) végállomására vonatkozó helyes állítást! a) A végállomásra való behaladást lehetővé tevő váltó elsődleges állítási lehetősége helyszíni kézi váltóállítás váltóvassal. b) A végállomási csonka (visszafogó) vágányon elfér két iker T5C5 típusú villamos. c) A végállomásról való elindulás a munkát helyszínen irányító személy jelzésére történik.

3 3. A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomáson az utasok le- illetve felszállása… a) ugyanazon a helyen történik ahol a visszafogás. b) és a visszafogás külön-külön helyen történik. c) külön helyen történik, de a visszafogás a leszállóhelyen van.

4 4. 37-es és 37A jelzésű villamos az Élessaroknál található elektromos állítású váltónál… a) a váltó egyenes állásán halad tovább a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) a váltó kitérő állásán halad tovább a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

5 5. A 37-es jelzésű villamos vonalán visszafogni… a) a Kőbánya felső vasútállomás megállóhelynél lehet. b) az Őrház megállóhelynél lehet. c) a Kőbányai garázs megállóhelynél lehet.

6 6. Válassza ki a 37A jelzésű villamos Sörgyár végállomására vonatkozó helyes állítást! a) A végállomásra behaladást lehetővé tevő váltó elsődleges állítása szénszerkezet segítségével történik. b) A végállomás csonkavágányra legfeljebb egy iker T5C5 típusú jármű fér be. c) A végállomáson az utasok felszállása a csonkavágányon történik.

7 7. Melyik félreálló helyen lehet egy üzemképtelen szerelvényt félreállítani a 37A jelzésű villamos üzemidejében? a) A Sörgyár végállomáson. b) Az Akna utcánál kialakított félreálló helyen. c) A Sörgyár végállomáson vagy az Akna utcánál kialakított félreálló helyen.

8 8. A 37-es és a 37A jelzésű villamos vonalán menet Élessarok felé, a Hidegkuti Nándor Stadion megállóhelynél található nyomógombbal… a) a megállóhelyhez közelebbi csúccsal szemben fekvő váltó kezelhető, ami az 1-es jelzésű villamos vonalára vezet. b) a megállóhelytől távolabbi csúccsal szemben fekvő váltó kezelhető, ami az 1-es jelzésű villamos vonalára vezet. c) a megállóhelytől távolabbi csúccsal szemben fekvő váltó kezelhető, ami a Hungária kocsiszínbe vezet.

9 9. Milyen típusú elektromos állítású váltók találhatók az 1-es jelzésű villamos Bécsi úti végállomásán? a) Hanning-Khal típusú váltók, amelyeket távvezérlés útján működtetnek. b) Rugós, kulisszás váltók, amelyeket távvezérlés útján működtetnek. c) Elektromotoros váltók, amelyeket távvezérlés útján működtetnek.

10 10. Az 1-es jelzésű villamos Bécsi út végállomása mellett, a tárolóvágányról a fővágányra való kihaladást szabályozza-e jelző? a) Nem. b) Csak főjelző. c) Főjelző és holdfényjelző.

11 11. Válassza ki az 1-es jelzésű villamos Rákóczi (Lágymányosi) híd végállomásával kapcsolatos helyes állítást! a) A szerelvények a felszállóhelyről önindítós jelleggel a FML alapján indulnak. b) A szerelvények főjelző szabad jelzésére indulnak. c) A felszállóhelyre csak a kihúzóvágányról (visszafogás helye) lehet beállni.

12 12. Válassza ki az 1-es jelzésű villamos kiállására vonatkozó helyes állítást! a) Az 1-es jelzésű villamos vonalára Angyalföld kocsiszínből az I-es Angyalföldi aluljáró és a II-es Újpest-Központ felőli kapun is ki lehet állni a Bécsi út felé. b) Baross kocsiszínből való kiállásnál csak a saját útvonalán, a Hidegkuti Nándor Stadion megállóhelytől kell utasokat szállítani. c) Angyalföld kocsiszínből kiálló szerelvények a Gyöngyösi utca megállótól szállítanak utasokat.

13 13. Az 1-es jelzésű villamos vonalán, csúcsforgalmi időben, meghibásodott járművel félre lehet állni… a) a Puskás Ferenc Stadion megállóhelynél. b) a Népliget 1A jelzésű villamos végállomásán. c) a Zugló vasútállomás megállóhelynél.

14 14. Mire szolgál a Rákóczi (Lágymányosi) híd végállomás kihúzó vágányánál (visszafogás helye) található főjelző árboncán lévő nyomógomb? a) Az utastájékoztató berendezés működtetésére. b) A főjelző kezelésére. c) A főjelző mellett lévő váltó állítására.

15 15. Az 1-es jelzésű villamos vonalán biztonsági megállóhely … a) az Árpád híd megállóhely a Rákóczi híd irányába. b) a Puskás Ferenc Stadion megállóhely a Rákóczi híd irányába. c) nincs.

16 16. Az 1-es jelzésű villamos Bécsi úti végállomása mellett, a tárolóvágányról kiállni… a) csak a Bécsi út 1-es jelzésű villamos végállomása felé lehet. b) csak a Rákóczi (Lágymányosi) híd 1-es jelzésű villamos végállomása felé lehet. c) az 1-es jelzésű villamos mindkét végállomása felé lehet.

17 17. Válassza ki az 1-es jelzésű villamos Bécsi út végállomására vonatkozó helyes állítást! a) Az utastájékoztató berendezést a tabulátorkezelő kezeli. b) Az utastájékoztató berendezést a járművezető kezeli. c) Nincs utastájékoztató berendezés.

18 18. Az 1-es jelzésű villamos vonalán található-e átszállási lehetőség az M1-es metróra? a) Igen, a Kacsóh Pongrác út megállóhelynél rágyalogolással. b) Nem található.

19 19. Az 1-es jelzésű villamos Bécsi út végállomáson az utasok leszállása… a) az utolsónak érintett csúccsal szemben fekvő elektromotoros állítású váltó előtt kiépített leszállóhelyen történik. b) a csonkavágányok között lévő peronra, a visszafogás helyén történik.

20 20. 1-es jelzésű villamos vonaláról Baross kocsiszínbe történő beállásnál a Hidegkuti Nándor Stadion megállóhelynél mi a járművezető feladata? a) Ha szükséges a szánszerkezet segítségével kitérő állásba állítja a váltót, majd szabad jelzésre áthalad a kereszteződésen. b) Ha szükséges a szánszerkezet segítségével kitérő állásba állítja a váltót, bejelentkezik a jelzőlámpás programba, majd a szabad jelzésre áthalad a kereszteződésen. c) Szánszerkezet segítségével elállítja a váltót, az utasok leszállítása után, bejelentkezik a jelzőlámpás programba, majd a szabad jelzésre áthalad a kereszteződésen.

21 21. Az 1-es jelzésű villamos Bécsi út végállomásán a biztosított vágányutas biztosítási körzetben lévő egyik elektromotoros váltó távvezérléssel nem működik. Utasíthatja-e Önt a munkát irányító személy a váltónak hajtókarral történő átállítására? a) Igen. b) Nem.

22 22. Angyalföld kocsiszínből kiálló 1-es jelzésű villamos a Lehel utca – Róbert Károly körút kereszteződésénél a váltó melyik állásán halad tovább? a) A váltó egyenes állásán. b) A váltó kitérő állásán.

23 23. Angyalföld kocsiszínből történő kiállásnál kell-e a járművezetőnek a közúti fedezőjelzőt nyomógombról kezelnie? a) Csak az I-es (Angyalföldi aluljáró felé eső) kapunál. b) Csak a II-es (Újpest-Központ felé eső) kapunál. c) Mindkét kapun történő kiállásnál.

24 24. A Baross kocsiszínből a menetrend szerint kiálló 1-es és 1A jelzésű villamos…. a) csak a Baross utcai kapun állhatnak ki. b) csak a Dobozi utcai kapun állhatnak ki. c) a Dobozi utcai kapun állnak ki, de szükség esetén a Baross utcai kapu is használható.

25 25. A Baross kocsiszín melyik kapuján történik két külön vágányon a ki- és beállás? a) Csak a Baross utcai kapun. b) Csak a Dobozi utcai kapun. c) Mindkét kapun.

26 26. Milyen módon történik a szerelvények indítása a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásról? a) Főjelzők jelzésére, kivéve azok időszakos érvénytelenítését, mert az önindítós időszakban, önindítós jelleggel, a FML alapján. b) Indítójelző jelzésére, kivéve, amikor nincs szolgálatban forgalomirányító személy, mert ebben az esetben, önindítós jelleggel, FML alapján. c) Önindítós jelleggel, FML alapján.

27 27. Melyik vágányra halad be a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomáson, ha abban az időszakban a főjelzők érvénytelenek és sötétek, illetve mindkét vágány szabad? a) A váltó egyenes állásán az úttest felőli átmenővágányra, mert az egyenes állás a váltó alapállása. b) A váltó kitérő állásán az épület felőli csonkavágányra. c) Bármely vágányra.

28 28. Melyik metróra van átszállási lehetőség a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomáson? a) Az M1-es metróra. b) Az M2-es metróra. c) Az M3-as metróra.

29 29. Mely végállomások között közlekedik a 28A jelzésű villamos? a) A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Sörgyár között. b) A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és Izraelita temető között. c) A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és Új köztemető (Kozma utca) között.

30 30. A Népszínház utcában a Teleki László tér megállóhely felől haladó 28-as jelzésű villamos a Dobozi utca kereszteződésénél… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. c) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé.

31 31. A Fiumei úton az Orczy tér megállóhelyről kihaladó 28-as jelzésű villamos a Baross utca kereszteződésénél… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. c) az elsődlegesen a beosztott személy által távvezérléssel állítható váltó egyenes állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé.

32 32. A Kőrösi Csoma Sándor útról érkező, majd az Élessarok megállóhelyről kihaladó villamosok az elágazó váltó… a) egyenes állásán az Izraelita temető felé közlekednek tovább. b) kitérő állásán az Örs vezér tere felé közlekednek tovább. c) kitérő állásán az Új köztemető felé közlekednek tovább.

33 33. Kinek van elsőbbsége, ha menet Sörgyár megállóhely felé az Élessaroknál a 28-as és 37-es jelzésű villamosok összeágazásánál lévő holdfényjelző nem működik? a) A 28-as jelzésű villamos útvonalán érkező szerelvénynek. b) A 37-es jelzésű villamos útvonalán érkező szerelvénynek. c) Az áthaladás sorrendjét a „kölcsönös udvariasság” szabálya alapján kell eldönteni.

34 34. Lehetőség van-e az Új köztemető (Kozma utca) végállomás csonkavágányán egy TW 6000 típusú szerelvény félreállítására? a) Nincs rá lehetőség. b) Igen, de ebben az esetben minden villamossal az Izraelita temetőig kell közlekedni. c) Igen, de ebben az esetben már csak egy Ganz-csuklós vagy TW típusú, illetve egy iker T5C5 típusú szerelvény befogadására van lehetőség. Ennél hosszabb szerelvény csak az Izraelita temető végállomáson tud visszafogni.

35 35. Mi szabályozza az Új köztemető (Kozma utca) végállomás forgalmát? a) Társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. b) Főjelzők és társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. c) Az F.1-F.2. Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára.

36 36. Mi szabályozza az Izraelita temető végállomás forgalmát? a) Társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. b) Főjelzők és társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. c) Az F.1-F.2. Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára.

37 37. Van-e az utasok tájékoztatására szolgáló berendezés az Új köztemető (Kozma utca) vagy az Izraelita temető végállomáson? a) Nincs. b) Igen, de csak az Új köztemető (Kozma utca) végállomáson, amit chip kulccsal lehet kezelni. c) Igen, de csak az Izraelita temető végállomáson, amit távirányítóval lehet kezelni.

38 38. A Jászberényi úton a Sörgyár megállóhely felől érkező 28-as jelzésű villamos az Élessaroknál… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

39 39. A Kőbánya alsó vasútállomás megállóhelyről kihaladó 28-as jelzésű villamos a vasúti híd lábánál található,… a) elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) csak váltóvassal állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

40 40. A Kőbányai úton a Fiumei út (Orczy tér) kereszteződéséhez érkező villamos közül a csúccsal szemben fekvő váltó… a) egyenes állásán a 62-es, kitérő állásán a 28-as és 28A jelzésű villamos halad tovább. b) egyenes állásán a Baross kocsiszínbe beálló, kitérő állásán a 28-as, 28A és 62-es jelzésű villamos halad tovább. c) egyenes állásán a 28A, kitérő állásán a 28-as és 62-es jelzésű villamos halad tovább.

41 41. A Fiumei úton a Népszínház utca megállóhelyről kihaladó 28-as jelzésű villamos az útkereszteződés előtt található,… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

42 42. Válassza ki az alábbi felsorolásból a kettős megállóhelyet! a) Élessarok megállóhely, menet Új köztemető (Kozma utca), illetve Izraelita temető végállomás felé. b) Orczy tér megállóhely, menet Új köztemető (Kozma utca), illetve Izraelita temető végállomás felé. c) Ónodi utca megállóhely, menet Új köztemető (Kozma utca), illetve Izraelita temető végállomás felé.

43 43. Válassza ki az alábbi felsorolásból a kettős megállóhelyet! a) Salgótarjáni utca megállóhely, menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) Élessarok megállóhely, menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) Szent László tér megállóhely, menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

44 44. Köteles-e megvárni az átszállni szándékozó utas(oka)t, ha menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé az Orczy tér megállóhelyen álló szerelvénye mögé beáll a 24-es jelzésű villamos? a) Csak csúcsforgalmi időszakon kívül. b) Csak 10 percnél nagyobb követési idő esetén. c) Igen, minden esetben.

45 45. Milyen az Izraelita temető végállomás vágányhálózatának kialakítása, illetve utasforgalmának szabályozása? a) Egy hurokvágányból áll, ahol az utasok le- és felszállása egymástól elkülönítve történik. b) Egy csonkavágányból álló fejvégállomás, ahol az utasok le- és felszállása, illetve a visszafogás történik. c) Két csonkavágányból és kettős vágánykapcsolatból álló fejvégállomás, ahol az utasok le- és felszállása, illetve a visszafogás is a csonkavágányokon történik.

46 46. Hogyan történik a 62A jelzésű villamos indítása Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) végállomásról? a) Főjelző jelzésére. b) Munkát irányító személy utasítására. c) Önindítós jelleggel, a FML alapján.

47 47. Hol van a legközelebbi visszafogási lehetősége, ha már az Őrs vezér tere Zuglói oldal megállóhelyet az Élessarok megállóhely irányába elhagyta? a) Az Őrs vezér tere Kőbányai oldal megállóhelynél lévő váltón. b) A Fehér út – Gyakorló utca kereszteződése előtt lévő váltón. c) Az Őrs vezér tere Zuglói oldal megállóhelynél lévő váltón.

48 48. Az Élessarok megállóhelyen lévő elektromos állítású váltó melyik állásán közlekednek tovább az Őrs vezér tere irányába a 3-as és 62-es jelzésű villamosok? a) A váltó egyenes állásán. b) A váltó kitérő állásán.

49 49. Milyen módon állítható a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomáson a háromlencsés főjelző előtt található csúccsal szemben fekvő váltó? a) A jelzőberendezés üzemelése idején a tabulátorkezelő által, távollétében szánszerkezet segítségével. b) Szánszerkezet segítségével vagy váltóvassal. c) A jelzőberendezés üzemelése idején szánszerkezet segítségével, azon kívül váltóvassal.

50 50. Milyen kialakítású a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomás? a) Kettős vágánykapcsolattal rendelkező fejvégállomás, melynek mindkét vágánya csonkavágány és vágányonként két Ganz-csuklós vagy KCSV7 szerelvény befogadására alkalmas. b) Kettős vágánykapcsolattal rendelkező fejvégállomás, melynek mindkét vágánya csonkavágány és vágányonként egy Ganz-csuklós, KCSV7 vagy iker T5C5 szerelvény befogadására alkalmas. c) Kettős vágánykapcsolattal rendelkező fejvégállomás, melynek mindkét vágánya csonkavágány. A behaladó szerelvény menetirányát tekintve a jobb oldali vágány két, a bal oldali vágány egy Ganz-csuklós vagy KCSV7 szerelvény befogadására alkalmas.

51 51. Melyik végállomáson található az utasok tájékoztatására szolgáló berendezés? a) Csak a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomáson. b) Csak a Vágóhíd végállomáson. c) A Keleti pályaudvar (Festetics György utca) és a Vágóhíd végállomásokon.

52 52. Hogyan történik a járművek indítása a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomásról, ha tabulátorkezelő nem teljesít szolgálatot? a) Főjelző segítségével. b) Indítójelző segítségével. c) Önindítós jelleggel, a FML alapján.

53 53. Válassza ki az alábbiak közül hol található kettős megállóhely, menet a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomás felé? a) Mester utca megállóhely. b) Orczy tér megállóhely. c) Salgótarjáni utca megállóhely.

54 A gyakorlás véget ért!

55 Helytelen válasz!


Letölteni ppt "1. Válassza ki a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásra vonatkozó helyes állítást! a) A szerelvények forgalmát 3 db főjelző szabályozza. b) Tabulátorkezelői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések