Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Az Élessarok megállóhelyen lévő elektromos állítású váltó melyik állásán közlekednek tovább az Őrs vezér tere irányába a 3-as és 62-es jelzésű villamosok?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Az Élessarok megállóhelyen lévő elektromos állítású váltó melyik állásán közlekednek tovább az Őrs vezér tere irányába a 3-as és 62-es jelzésű villamosok?"— Előadás másolata:

1 1. Az Élessarok megállóhelyen lévő elektromos állítású váltó melyik állásán közlekednek tovább az Őrs vezér tere irányába a 3-as és 62-es jelzésű villamosok? a) A váltó egyenes állásán. b) A váltó kitérő állásán.

2 2. Mi alapján indulnak a 62-es jelzésű villamos járművezetői a Rákospalota, Máv-telep végállomásról a tabulátor kezelésével megbízott személy szolgálati idejében? a) A tabulátort kezelő személy szóbeli utasítására. b) Jelzőberendezés nélkül, önindítós jelleggel, a FML alapján. c) A területirányítás rádión adott utasítása alapján.

3 3. Rákospalota, Máv-telep elnevezésű megállóhelyen áll és a háromfogalmú főjelzőn egy zöld fényt lát, milyen irányban és hová közlekedik tovább? a) Az első csúccsal szembeni váltó kitérő állásán a belső hurokba. b) Az első csúccsal szembeni váltó egyenes, a második csúccsal szembeni váltó kitérő állásán a külső hurokba. c) A váltók egyenes állásán Újpalota, Erdőkerülő utca végállomás felé.

4 4. Ismertesse a 3-as jelzésű villamos Gubacsi út végállomás kialakítását. a) Többvágányú fejvégállomás. b) Egyvágányú hurokvégállomás visszafogási lehetőséget biztosító összekötő vágánnyal, a hurkot átszelő vágánykapcsolattal, illetve félreállást biztosító csonka vágánnyal.

5 5. A Mexikói út végállomáson rendszeresített utas tájékoztató berendezést ki működteti? a) Senki, mivel üzemen kívül van helyezve. b) A járművezető chipkulccsal működteti. c) A járművezető távirányítóval működteti.

6 6. Hogyan történik a 62-es jelzésű villamos indítása a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásról a tabulátor kezelésére beosztott személy üzemidején kívül? a) A kétfogalmú főjelző szabad jelzésére, mivel a működése független a tabulátor kezelőtől. b) Önindítós jelleggel, a FML alapján. c) Indítójelző jelzésére.

7 7. A 62-es jelzésű villamos Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásán, ha nincs tabulátorkezelő személyzet, melyik vágányt kell használni? a) Bármelyik vágányt igénybe lehet venni. b) Csak a csonka vágányt kell használni a forgalom lebonyolítására. c) Csak az átmenő vágányt kell használni a forgalom lebonyolítására.

8 8. A Fűrész utca megállóhelyről Rákospalota, Máv-telep irányába továbbhaladva melyik megállóhely következik? a) Laky Adolf utca megállóhely. b) Öv utca megállóhely. c) Rákospatak utca megállóhely.

9 9. Zugló kocsiszínből Czobor utca felé kiállva melyik az első megállóhely ahonnan az utasok szállítása kötelező? a) A kiálló villamosnak a Mexikói út végállomásig nem kell utasokat szállítania. b) Bosnyák tér megállóhely. c) Kerékgyártó utca megállóhely.

10 10. A villamossal Gubacsi út végállomás irányába közlekedik, hol van az első visszafogási lehetőség, ha már a Balkán utca megállóhelyet elhagyta? a) Ebben az esetben már nincs visszafogási lehetőség, a szerelvénnyel a Gubacsi út végállomásig közlekedek. b) A Szállás utca megállóhelynél lévő váltón. c) Az Ecseri út metró megállóhelynél lévő váltón.

11 11. A Jeszenák János utca megállóhelyből az Őrs vezér tere irányába tovább haladva melyik megálló következik? a) Tihamér utca megállóhely. b) Fogarasi út megállóhely. c) Pongrátz Gergely tér megállóhely.

12 12. Az Erzsébet királyné útja felől kell e visszafogás ahhoz, hogy be lehessen állni Zugló kocsiszínbe? a) Igen, egyszeri visszafogással. b) Igen, két visszafogással. c) Visszafogás nélkül lehet beállni a kocsiszínbe.

13 13. Mexikói út végállomáson, melyik vágányon van lehetőség tárolási és félreállítási lehetőségre? a) Bármelyik vágányon lehetőség van egy jármű félreállítására, ebben az esetben a végállomás, mint egyvágányú fejállomás üzemel. b) A behaladó szerelvény menetirányát figyelembe véve, a jobb oldali vágányon. c) A behaladó szerelvény menetirányát figyelembe véve, a bal oldali vágányon.

14 14. Zugló kocsiszínbe beálláskor kell e váltót állítani a jármű vezetőjének? a) Nem, mivel a váltó állításának kötelessége a beosztott váltóőr feladata. b) Igen, a váltó állítása minden esetben a járművezető feladata. c) Nem, mivel beálláskor a visszacsapó váltó úgy van beállítva, hogy az a kocsiszínbe vezet.

15 15. Zugló kocsiszínben napközbeni kocsiszíni kezdéskor kinél kell szolgálatra jelentkeznie a jármű vezetőnek? a) Zugló diszpécsernél b) Senkinél, mivel Zugló kocsiszínben nincs szolgálatot teljesítő diszpécser. c) Baross diszpécsernél, telefonon keresztül.

16 16. Zugló kocsiszíni beálláskor hol történik a járművek átadás- átvétele? a) A kocsiszíni bejáratoknál történik, mégpedig a folyamatos térburkolattal ellátott teljes körbejárást biztosító területen. b) A 2-es számú aknás vágányon. c) Bármelyik aknás vágányon.

17 17. Hogyan történik a villamos járművek üzemen kívül helyezése forgalmi dolgozók által Zugló kocsiszínben? a) A kapu felöli vezetőfülkében az iránykapcsolót „1” állásban hagyja, az áramszedőt levezérli, az akkumulátort kikapcsolja. b) Az iránykapcsolót „1” állásban, az áramszedőt üzemben hagyja, c) Az iránykapcsolót „0” állásban hagyja

18 18. A Száva kocsiszínbe történő beállást követően a TW6000-es járműveken… a) az áramszedőt le kell húzni vagy vezérelni, és az akkumulátort ki kell kapcsolni. b) az áramszedőt felvezérelve kell hagyni, az iránykapcsolót az egyes porta irányába kell „1”- es állásba kapcsolni. c) az áramszedőt felvezérelve kell hagyni, az iránykapcsolót mindkét végén a járműnek „0” állásba kell kapcsolni.

19 19. Mit tesz, ha a Száva kocsiszínből történő kiálláskor az egyvágányú pályaszakaszon lévő elágazó váltónál lévő holdfényjelző nem ad szabad jelzést? a) Működteti a holdfényjelző alatti nyomógombot. b) Felhívja a kocsiszíni diszpécsert. c) Értesíti a munkát közvetlenül irányító személyt.

20 20. Milyen módon történik a szerelvények indítása a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásról? a) Főjelzők jelzésére, kivéve azok időszakos érvénytelenítését, mert az önindítós időszakban, önindítós jelleggel, a FML alapján. b) Indítójelző jelzésére, kivéve, amikor nincs szolgálatban forgalomirányító személy, mert ebben az esetben, önindítós jelleggel, FML alapján. c) Önindítós jelleggel, FML alapján.

21 21. Melyik vágányra halad be a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomáson, ha abban az időszakban a főjelzők érvénytelenek és sötétek, illetve mindkét vágány szabad? a) A váltó egyenes állásán az úttest felőli átmenővágányra, mert az egyenes állás a váltó alapállása. b) A váltó kitérő állásán az épület felőli csonkavágányra. c) Bármely vágányra.

22 22. Melyik metróra van átszállási lehetőség a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomáson? a) Az M1-es metróra. b) Az M2-es metróra. c) Az M3-as metróra.

23 23. Mely végállomások között közlekedik a 28A jelzésű villamos? a) A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Sörgyár között. b) A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és Izraelita temető között. c) A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és Új köztemető (Kozma utca) között.

24 24. A Népszínház utcában a Teleki László tér megállóhely felől haladó 28-as jelzésű villamos a Dobozi utca kereszteződésénél… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. c) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé.

25 25. A Fiumei úton az Orczy tér megállóhelyről kihaladó 28-as jelzésű villamos a Baross utca kereszteződésénél… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé. c) az elsődlegesen a beosztott személy által távvezérléssel állítható váltó egyenes állásán haladnak az Izraelita temető végállomás felé.

26 26. A Kőrösi Csoma Sándor útról érkező, majd az Élessarok megállóhelyről kihaladó villamosok az elágazó váltó… a) egyenes állásán az Izraelita temető felé közlekednek tovább. b) kitérő állásán az Örs Vezér tere felé közlekednek tovább. c) kitérő állásán az Új köztemető felé közlekednek tovább.

27 27. Kinek van elsőbbsége, ha menet Sörgyár megállóhely felé az Élessaroknál a 28-as és 37-es jelzésű villamosok összeágazásánál lévő holdfényjelző nem működik? a) A 28-as jelzésű villamos útvonalán érkező szerelvénynek. b) A 37-es jelzésű villamos útvonalán érkező szerelvénynek. c) Az áthaladás sorrendjét a „kölcsönös udvariasság” szabálya alapján kell eldönteni.

28 28. Lehetőség van-e az Új köztemető (Kozma utca) végállomás csonkavágányán egy TW 6000 típusú szerelvény félreállítására? a) Nincs rá lehetőség. b) Igen, de ebben az esetben minden villamossal az Izraelita temetőig kell közlekedni. c) Igen, de ebben az esetben már csak egy Ganz-csuklós vagy TW típusú, illetve egy iker T5C5 típusú szerelvény befogadására van lehetőség. Ennél hosszabb szerelvény csak az Izraelita temető végállomáson tud visszafogni.

29 29. Mi szabályozza az Új köztemető (Kozma utca) végállomás forgalmát? a) Társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. b) Főjelzők és társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. c) Az F.1-F.2. Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára.

30 30. Mi szabályozza az Izraelita temető végállomás forgalmát? a) Társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. b) Főjelzők és társasági szabályozás; Végállomási üzemeltetési utasítás. c) Az F.1-F.2. Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára.

31 31. Van-e az utasok tájékoztatására szolgáló berendezés az Új köztemető (Kozma utca) vagy az Izraelita temető végállomáson? a) Nincs. b) Igen, de csak az Új köztemető (Kozma utca) végállomáson, amit chipkulccsal lehet kezelni c) Igen, de csak az Izraelita temető végállomáson, amit távirányítóval lehet kezelni.

32 32. A Jászberényi úton a Sörgyár megállóhely felől érkező 28-as jelzésű villamos az Élessaroknál… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

33 33. A Kőbánya alsó vasútállomás megállóhelyről kihaladó 28-as jelzésű villamos a vasúti híd lábánál található,… a) elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) csak váltóvassal állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

34 34. A Kőbányai úton a Fiumei út (Orczy tér) kereszteződéséhez érkező villamos közül a csúccsal szemben fekvő váltó… a) egyenes állásán a 62-es, kitérő állásán a 28-as és 28A jelzésű villamos halad tovább. b) egyenes állásán a Baross kocsiszínbe beálló, kitérő állásán a 28-as, 28A és 62-es jelzésű villamos halad tovább. c) egyenes állásán a 28A, kitérő állásán a 28-as és 62-es jelzésű villamos halad tovább.

35 35. A Fiumei úton a Salgótarjáni utca megállóhelyről kihaladó 28-as jelzésű villamos az útkereszteződés előtt található,… a) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) az elsődlegesen nyomógombról állítható váltó kitérő állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) az elsődlegesen szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán haladnak a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

36 36. Válassza ki az alábbi felsorolásból a kettős megállóhelyet! a) Élessarok megállóhely, menet Új köztemető (Kozma utca), illetve Izraelita temető végállomás felé. b) Orczy tér megállóhely, menet Új köztemető (Kozma utca), illetve Izraelita temető végállomás felé. c) Ónodi utca megállóhely, menet Új köztemető (Kozma utca), illetve Izraelita temető végállomás felé.

37 37. Válassza ki az alábbi felsorolásból a kettős megállóhelyet! a) Salgótarjáni utca megállóhely, menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) Élessarok megállóhely, menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. c) Szent László tér megállóhely, menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

38 38. Köteles-e megvárni az átszállni szándékozó utas(oka)t, ha menet Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé az Orczy tér megállóhelyen álló szerelvénye mögé beáll a 24-es jelzésű villamos? a) Csak csúcsforgalmi időszakon kívül. b) Csak 10 percnél nagyobb követési idő esetén. c) Igen, minden esetben.

39 39. Milyen az Izraelita temető végállomás vágányhálózatának kialakítása, illetve utasforgalmának szabályozása? a) Egy hurokvágányból áll, ahol az utasok le- és felszállása egymástól elkülönítve történik. b) Egy csonkavágányból álló fejvégállomás, ahol az utasok le- és felszállása, illetve a visszafogás történik. c) Két csonkavágányból és kettős vágánykapcsolatból álló fejvégállomás, ahol az utasok le- és felszállása, illetve a visszafogás is a csonkavágányokon történik.

40 40. Válassza ki a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomásra vonatkozó helyes állítást! a) A szerelvények forgalmát 3 db főjelző szabályozza. b) Tabulátorkezelői szolgálat szünetelésének idején a szerelvények a végállomás bármelyik vágányára állhatnak és várakozhatnak. c) A végállomás csonkavágányára szabad csak beállni és várakozni a tabulátorkezelői szolgálat üzemszünetének idején.

41 41. Válassza ki a 28A és 37-es jelzésű villamos Új köztemető (Kozma utca) végállomására vonatkozó helyes állítást! a) A végállomásra való behaladást lehetővé tevő váltó elsődleges állítási lehetősége helyszíni kézi váltóállítás váltóvassal. b) A végállomási csonka (visszafogó) vágányon elfér két iker T5C5 típusú villamos. c) A végállomásról való elindulás a munkát helyszínen irányító személy jelzésére történik.

42 42. A Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomáson az utasok le- illetve felszállása… a) ugyanazon a helyen történik ahol a visszafogás. b) és a visszafogás külön-külön helyen történik. c) külön helyen történik, de a visszafogás a leszállóhelyen van..

43 43. 37-es és 37A jelzésű villamos az Élessaroknál található elektromos állítású váltónál… a) a váltó egyenes állásán halad tovább a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. b) a váltó kitérő állásán halad tovább a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé.

44 44. A 37-es jelzésű villamos vonalán visszafogni… a) a Kőbánya felső vasútállomás megállóhelynél lehet. b) az Őrház megállóhelynél lehet. c) a Pongrác út megállóhelynél lehet.

45 45. Válassza ki a 37A jelzésű villamos Sörgyár végállomására vonatkozó helyes állítást! a) A végállomásra behaladást lehetővé tevő váltó elsődleges állítása szánszerkezet segítségével történik. b) A végállomás csonkavágányra legfeljebb egy iker T5C5 típusú jármű fér be. c) A végállomáson az utasok felszállása a csonkavágányon történik.

46 46. Melyik félreálló helyen lehet egy üzemképtelen szerelvényt félreállítani a 37A jelzésű villamos üzemidejében? a) A Sörgyár végállomáson. b) Az Akna utcánál kialakított félreálló helyen. c) A Sörgyár végállomáson vagy az Akna utcánál kialakított félreálló helyen.

47 47. A 37-es és a 37A jelzésű villamos vonalán menet Élessarok felé, a Hidegkuti Nándor Stadion megállóhelynél található nyomógombbal… a) a megállóhelyhez közelebbi csúccsal szemben fekvő váltó kezelhető, ami az 1-es jelzésű villamos vonalára vezet. b) a megállóhelytől távolabbi csúccsal szemben fekvő váltó kezelhető, ami az 1-es jelzésű villamos vonalára vezet. c) a megállóhelytől távolabbi csúccsal szemben fekvő kezelhető, ami a Hungária kocsiszínbe vezet.

48 48. Milyen jelzőket kell figyelni a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomásra behaladás előtt a Határ úti kereszteződésnél? a) Kétfogalmú főjelzőt. b) A szánszerkezet helyére figyelmeztető jelzőt. c) Kétfogalmú főjelzőt és a holdfényjelzőt együtt.

49 49. Milyen a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomási bejáratánál lévő váltó elsődleges állítási lehetősége? a) Távvezérléssel, szánszerkezet segítségével a járművezető közreműködésével történik. b) Helyszíni kézi állítással a járművezető közreműködésével történik. c) Távvezérléssel a tabulátorkezelő közreműködésével történik.

50 50. A Száva kocsiszínből történő kiállás előtt a járművezetőnek kitől kell engedélyt kérnie a kiálláshoz? a) Fődiszpécsertől. b) Kocsiszíni diszpécsertől. c) Menetirányító diszpécsertől.

51 51. Mi szabályozza a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomás forgalmát? a) Társasági szabályozás, végállomási üzemeltetési utasítás. b) Főjelzők és társasági szabályozás, végállomási üzemeltetési utasítás. c) Az F.1 – F.2 Jelzési és forgalmi utasítás a közúti vasutak számára.

52 52. Hol történik az utasok le- és felszállása Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomáson? a) A leszállóhely a végállomás bejáratánál elhelyezett háromfogalmú főjelzőnél van. A felszállóhely a kettős vágánykapcsolat után van kijelölve, ahol a visszafogás is történik. b) A le- és felszállóhely a kettős vágánykapcsolat után van kijelölve, ahol a visszafogás is történik. Ha minkét vágány foglalt, a bejárati váltó előtti szükségleszállóhelyen történhet a leszállás. c) A le- és felszállóhely illetve a visszafogás helye külön – külön van kijelölve.

53 53. Kocsiszínbe való beálláskor a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomás bejáratánál lévő váltó… a) egyenes állásán kell behaladni a végállomásra és az utasokat leszállítani. b) kitérő állásán kell behaladni a végállomásra és az utasokat leszállítani. c) a váltó előtt meg kell állni, az utasokat le kell szállítani és a váltó kitérő állásán kell behaladni a végállomásra.

54 54. Kell-e a járművezetőnek kezelnie utastájékoztató berendezést a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomáson? a) Igen, távirányítóval. b) Nem, mert nincs rendszeresítve. c) Nem, mert a tabulátorkezelő működteti.

55 55. Milyen kialakítású a 42-es jelzésű villamos Tulipán utcai végállomása? a) Két csonka vágánnyal ellátott fejvégállomás. b) Hurokvégállomás átmenővágánnyal. c) Visszafogó váltóval ellátott egyvágányú átmenő fejvégállomás.

56 56. A 42-es jelzésű villamos Tulipán utcai végállomásán… a) a be- és kihaladást is főjelző szabályozza. b) csak a behaladást szabályozza főjelző. c) csak a kihaladást szabályozza főjelző.

57 57. Mester utca (Ferenc körút) végállomás kialakítása… a) kettős vágánykapcsolattal ellátott, két csonka vágányból álló fejvégállomás. b) kettős vágánykapcsolattal ellátott, egy csonka vágányból és egy átmenő vágányból álló fejvégállomás.

58 58. Mester utca (Ferenc körút) végállomásra történő behaladást… a) háromfogalmú főjelző szabályozza. b) kétfogalmú főjelző szabályozza. c) holdfényjelző szabályozza.

59 59. A Mester utca (Ferenc körút) végállomáson szükség esetén lehetőség van egy csatolt Ganz csuklós vagy Combino típusú villamos visszafogására… a) az úttest felöli átmenővágányon. b) az épület felöli csonkavágányon. c) bármelyik vágányon.

60 60. A Mester utca (Ferenc körút) végállomáson az utasok… a) le- és felszállása valamint a visszafogás külön - külön helyen történik. b) leszállására a bejáratnál lévő holdfényjelző előtt kell engedélyt adni, annak jelzésképétől függetlenül. c) le- és felszállása a visszafogási helyen történik.

61 61. Milyen a Mester utca (Ferenc körút) végállomás bejáratánál lévő váltó elsődleges állítási lehetősége? a) Távvezérléssel a járművezető által szánszerkezettel állítható. b) Távvezérléssel a tabulátorkezelő közreműködésével állítható. c) Helyszíni kézi váltóállítás, ami váltóvassal történik.

62 62. A tabulátorkezelői szolgálat szünetelésekor a Mester utca (Ferenc körút) végállomás melyik vágányára szabad behaladni és ott várakozni? a) Az úttest felöli átmenővágányon. b) Az épület felöli csonkavágányon. c) Bármelyik vágányon.

63 63. Válassza ki a Mester utca (Ferenc körút) végállomásra vonatkozó helyes állítást! a) A végállomásról történő kihaladásnál a kétfogalmú főjelző szabad jelzésénél az Angyal utca kereszteződésben a közúti fedező jelző tilos a továbbhaladás jelzést ad a közúti járműforgalom részére. b) Amennyiben a tabulátorkezelői szolgálat szünetel, az átmenővágányról történő kihaladáskor csak a csúccsal szemben fekvő váltó állásáról kell meggyőződni. c) A végállomási utastájékoztató berendezést a járművezetők távirányítóval működtetik.

64 64. Az 51-es jelzésű villamos vonalán biztonsági megállóhely… a) a Haller utca megállóhely a Könyves Kálmán körút irányába. b) a Könyves Kálmán körút a Gubacsi út irányába. c) a Gubacsi út a Nagysándor József utca végállomás irányába.

65 65. Az 51-es jelzésű villamos a Nagysándor József utcai végállomásán… a) a váltó kitérő állásán halad tovább. b) a váltó egyenes állásán halad tovább.

66 66. Válassza ki az 51-es jelzésű villamos Gubacsi út megállóhelyére vonatkozó helyes állítást, menet Nagysándor József utca végállomás felé! a) A Gubacsi út 3-as jelzésű villamos végállomásáról induló szerelvénynek van elsőbbsége, az 51-es jelzésű villamos vonalán közlekedő szerelvénnyel szemben. b) A Gubacsi út 3-as jelzésű villamos végállomásáról induló szerelvénnyel kell elsőbbséget adni, az 51-es jelzésű villamos vonalán közlekedő szerelvény részére.

67 67. Milyen váltóállásnál haladhat tovább az 51-es jelzésű villamos a Jókai Mór utca – Határ út kereszteződésénél lévő 51-es és 52-es elosztó váltóján? a) A váltó egyenes állásán, ha Mester utca (Ferenc körút) végállomás felé halad. b) A váltó kitérő állásán, ha Mester utca (Ferenc körút) végállomás felé halad. c) A váltó kitérő állásán, ha a Száva kocsiszínbe közlekedik.

68 68. Ferencváros kocsiszínbe történő beálláskor az 51A jelzésű villamossal meddig kell utasokat szállítani? a) Könyves Kálmán körút megállóhelyig. b) Kocsiszíni beálláskor nem kell utasokat szállítani. c) Ferencváros vasútállomás megállóhelyig.

69 69. Ferencváros kocsiszínbe a Mester utca felől történő beálláskor a Ferencváros vasútállomás megállóhelynél lévő beálló váltónak milyen az elsődleges állítási lehetősége? a) Távvezérléses állítású váltó a járművezető által szánszerkezet segítségével. b) Távvezérléses állítású váltó, nyomógombbal működtetve. c) Helyszíni kézi állítás, amit a szolgálatba beosztott váltóőr végez.

70 70. Válassza ki az 51-es jelzésű villamosra vonatkozó helyes állítást! a) Műszaki hibás szerelvénnyel félreállni mindig a Ferenc körút végállomáson kell. b) Száva kocsiszínbe beállásnál utasokat a Kispest Határ út végállomásig kell szállítani. c) A Hentes utca megállóhelyen az utasok le és felszállása az úttestre illetve az úttestről történik.

71 71. Van-e félreállási lehetőség a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomáson? a) Nincs félreállási lehetőség. b) A csonka vágányon. c) Az átmenő vágányon.

72 72. Hol történik az utasok le- és felszállása a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomáson? a) Az utasok le- és felszállása külön - külön helyen történik. b) Az utasok leszállása ott történik, ahol a visszafogás, a felszállás külön helyen történik. c) A vágányok mellett közös le- és felszállóhely egyes jelleggel lett kialakítva. Ha mindkét vágány foglalt, a bejárati váltó előtti szükségleszállóhelyen történhet a leszállás.

73 73. Milyen a kialakítása Pesterzsébet, Pacsirtatelep végállomásnak? a) Kétvágányú átmenő végállomás. b) Egyvágányú hurok végállomás. c) Egy csonka vágánnyal és egy átmenő vágánnyal rendelkező fej végállomás.

74 74. A Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomáson hogyan történik a szerelvények indítása? a) A kétfogalmú főjelző szabad jelzésére haladhat ki a szerelvény. b) Indító jelző jelzésére haladhat ki a szerelvény. c) Önindítós jelleggel, a FML alapján történik a szerelvények indítása.

75 75. Pesterzsébet, Pacsirtatelep végállomáson milyen a bejáratnál lévő váltó elsődleges állítási lehetősége? a) Távvezérlés útján állítja a tabulátorkezelő. b) Helyszíni kézi állítású kulisszás váltó. c) Távvezérlés útján állítja szánszerkezet segítségével a járművezető.

76 76. Az 52-es jelzésű villamos Határ út végállomása melyik jelzésű villamos viszonylattal közös? a) A 42-es jelzésű villamos viszonylattal. b) A 42-es, 3-as, 62-es jelzésű villamos viszonylattal. c) A 3-as, 62-es jelzésű villamos viszonylattal.

77 77. Hol található kettős jellegű megállóhely az 52-es jelzésű villamos vonalán? a) Menet Pesterzsébet, Pacsirtatelep végállomás irányába a Nagykőrösi út megálló. b) A Nagykőrösi út megálló mindkét irányban. c) Menet Pesterzsébet, Pacsirtatelep végállomás irányába a Jókai Mór utca megálló.

78 78. Száva kocsiszínből kiálló 52-es jelzésű villamos, az egyvágányú pályaszakaszon található… a) és szánszerkezet segítségével állítható váltó egyenes állásán halad a Határ út végállomásra. b) és a járművezető által nyomógombbal működtethető váltó egyenes állásán halad a Határ út végállomásra. c) és helyszíni kézi állítással, váltóvassal állítható váltó egyenes állásán halad a Határ út végállomásra.

79 79. Az 52-es jelzésű villamos vonalán a Török Flóris utca és Nagysándor József utca kereszteződésénél található váltó milyen állásán közlekedik tovább Pesterzsébet, Pacsirta telep végállomás felé? a) A váltó egyenes állásán. b) A váltó kitérő állásán.

80 80. Hogyan lehet kiállni a Ferencváros II-es /hátsó/ kapu felől a Mester utca felé? a) A Könyves Kálmán körút előtti kezelővágányról közvetlenül, visszafogás nélkül. b) Könyves Kálmán körút előtti kezelővágányról a Lenkei János utcai kereszteződés után visszafogva.

81 81. Milyen lehetőségek vannak Ferencváros kocsiszínből az 1-es jelzésű villamos vonalára történő kiálláskor? a) Csak a Mester utca felé lehet kiállni. b) Csak a Népliget felé lehet kiállni. c) Mind a Mester utca, mind a Népliget felé ki lehet állni.

82 82. Ferencváros kocsiszín II-es /hátsó/ kapuján kiállva a kezelővágányról… a) visszafogás nélkül lehet kiállni a Bécsi út felé. b) visszafogás nélkül nem lehet kiállni a Bécsi út felé.

83 83. Válassza ki a helyes állítást! a) Könyves Kálmán körút - Mester utca kereszteződés előtti váltó egyenes állásán lehet kihaladni a Vágóhíd végállomás felé. b) Könyves Kálmán körút - Mester utca kereszteződés előtti váltó kitérő állásán lehet kihaladni a Vágóhíd végállomás felé.

84 84. Ferencváros kocsiszínből az 51-es jelzésű villamos vonalára való kiállásnál kell e jelzőberendezést kezelnie a jármű vezetőjének? a) Nem, mert a közúti fedezőjelzőt szánszerkezet segítségével működteti. b) Nem, mert a Könyves Kálmán körút felöli, forgalmat jelzőőr szabályozza. c) Igen, a közúti fedezőjelző működtetése az oszlopra szerelt nyomógombbal történik.

85 85. Melyik irányba lehet kiállni az 51-es jelzésű villamos vonalára Ferencváros kocsiszínből? a) Csak a Mester utca (Ferenc körút) végállomás irányába. b) Csak a Nagysándor József utca végállomásirányába. c) Mindkét végállomás irányába.

86 86. Az 51-es jelzésű villamos vonalára áll ki Ferencváros kocsiszínből. A Könyves Kálmán körút - Mester utca kereszteződésénél található váltó milyen állásán halad tovább a Mester utca (Ferenc körút) végállomás irányába? a) A váltó egyenes irányú állásán. b) A váltó kitérő irányú állásán.

87 87. Száva kocsiszínből való kiálláskor a Határ út (42-es, 52-es oldal) végállomás kijáratánál lévő váltó… a) egyenes állásán kell kihaladni a Gubacsi út végállomás irányába. b) kitérő állásán kell kihaladni a Gubacsi út végállomás irányába.

88 88. Az 51-es jelzésű villamos vonalán, melyik megállóhelyen történik a le-és felszállás a menetirány szerinti baloldalon? a) Nincs olyan megállóhely. b) A Koppány utca megállóhely. c) Könyves Kálmán körút megállóhely.

89 89. Az 51A jelzésű villamossal Ferencváros kocsiszínből a Mester utca (Ferenc körút) végállomás irányába kiállva melyik megállóhelytől kell utasokat szállítani? a) Az 51-es jelzésű villamos Könyves Kálmán körút megállóhelyétől. b) Az 1-es jelzésű villamos Mester utca megállóhelyétől. c) Ferencváros vasútállomás megállóhelytől.

90 90. Milyen módon történik a szerelvények indítása a Vágóhíd végállomásról a tabulátorkezelő üzemidejében? a) Főjelzővel. b) Indítójelzővel c) Önindítós módon, chipkulcs segítségével.

91 91. Válassza ki az alábbiak közül, hogy a 24-es jelzésű villamos vonalán, melyik megállóhelyen van baloldali ajtónyitás? a) Nagyvárad tér megállóhelyen. b) Balázs Béla utca megállóhelyen. c) Soroksári út megállóhelyen.

92 92. Milyen módon állítható a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomáson a háromlencsés főjelző előtt található csúccsal szemben fekvő váltó? a) A jelzőberendezés üzemelése idején a tabulátorkezelő által, távollétében szánszerkezet segítségével. b) Szánszerkezet segítségével vagy váltóvassal. c) A jelzőberendezés üzemelése idején szánszerkezet segítségével, azon kívül váltóvassal.

93 93. Milyen kialakítású a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomás? a) Kettős vágánykapcsolattal rendelkező fejvégállomás, melynek mindkét vágánya csonkavágány és vágányonként két Ganz-csuklós vagy KCSV7 szerelvény befogadására alkalmas. b) Kettős vágánykapcsolattal rendelkező fejvégállomás, melynek mindkét vágánya csonkavágány és vágányonként egy Ganz-csuklós, KCSV7 vagy iker T5C5 szerelvény befogadására alkalmas. c) Kettős vágánykapcsolattal rendelkező fejvégállomás, melynek mindkét vágánya csonkavágány. A behaladó szerelvény menetirányát tekintve a jobb oldali vágány két, a bal oldali vágány egy Ganz- csuklós vagy KCSV7 szerelvény befogadására alkalmas.

94 94. Melyik végállomáson található az utasok tájékoztatására szolgáló berendezés? a) Csak a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomáson. b) Csak a Vágóhíd végállomáson. c) A Keleti pályaudvar (Festetics György utca) és a Vágóhíd végállomásokon.

95 95. Hogyan történik a járművek indítása a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomásról, ha tabulátorkezelő nem teljesít szolgálatot? a) Főjelző segítségével. b) Indítójelző segítségével. c) Önindítós jelleggel, a FML alapján.

96 96. Válassza ki az alábbiak közül hol található kettős megállóhely, menet a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomás felé? a) Mester utca megállóhely. b) Orczy tér megállóhely. c) Salgótarjáni utca megállóhely.

97 97. Hol található a 24-es jelzésű villamos vonalán félreálló hely? a) Nincs ilyen hely. b) Csak a két végállomáson. c) A két végállomáson és az Orczy téren, a Baross kocsiszín mellett.

98 98. Hol lehet átszállni a 24-es jelzésű villamos vonalán az M2-es metróra? a) Nagyvárad tér megállóhelyen. b) Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomáson. c) Orczy tér megállóhelyen.

99 99. Válassza ki az alábbi helyszínek közül, hogy melyik az a váltó, amelynek kitérő állásán folytatja útját a Keleti pályaudvar (Festetics György utca) végállomás felé! a) Soroksári út – Haller utca kereszteződésénél lévő váltón. b) Haller utca – Mester utca kereszteződésénél lévő váltón. c) Fiumei út – Salgótarjáni utca kereszteződésénél lévő váltón.

100 100. Hol lehet átszállni 24-es jelzésű villamos vonalán az M3-as metróra? a) Nagyvárad tér megállóhelyen. b) Baross tér végállomáson. c) Orczy tér megállóhelyen.

101 101. Újpalota, Erdőkerülő utca végállomáson, melyik vágányon fér el a tolt, vagy csatolt TW6000-es szerelvény? a) A behaladó szerelvény menetirányát figyelembe véve a jobboldali vágányon. b) A behaladó szerelvény menetirányát figyelembe véve a baloldali vágányon. c) Mindkét vágányon.

102 102. Újpalota, Erdőkerülő utca bejáratánál lévő elosztó váltó milyen állítású? a) Járművezető által szánszerkezettel állítható elektromos váltó. b) Távvezérléssel tabulátorkezelő által. c) Helyszíni kézi állítású kulisszás váltó.

103 103. Milyen jelzőberendezés van üzembe helyezve Újpalota, Erdőkerülő utca végállomáson? a) Kétfogalmú főjelző. b) Indítás jelző. c) Vizuális az utasok tájékoztatására alkalmas berendezés.

104 104. A Határ út végállomás csonkavágányán (50-es oldal) hány TW6000 ill. Ganz csuklós szerelvény fér el? a) Kettő. b) Négy. c) Egy.

105 105. A Béke tér felől érkezve a Határ út végállomásra hogyan lehet elsődlegesen váltót állítani? a) Váltóvassal. b) Távvezérlés útján szánszerkezet segítségével. c) Váltóőr állítja a váltót megfelelő állásba.

106 106. Melyik vágányra kell a Béke tér végállomás felől érkezve behaladni, illetve visszafogni és ezt honnan lehet tudni? a) Mindig a csonkavágányra kell behaladni. Kivétel a kocsiszíni beállás. b) A Béke tér végállomáson elhelyezett menetrendből kiderül, hogy melyik vágányra kell állni. c) A FML tartalmazza az erre vonatkozó előírást.

107 107. A kocsiszíni beálláskor a Határ út végállomásra érkezik (50-es oldal). A végállomás bejáratánál lévő váltó… a) egyenes állásán halad tovább. b) kitérő állásán halad tovább.

108 108. A 42-es jelzésű villamos Tulipán utca végállomásán… a) a be- és kihaladást is főjelző szabályozza. b) csak a behaladást szabályozza főjelző. c) csak a kihaladást szabályozza főjelző.

109 109. Az Ady Endre útról a Hofherr Albert utcán keresztül kell kiállni az 50-es jelzésű villamos vonalára. Mi a járművezető teendője? a) Nincs külön teendő, közvetlen rákanyarodási lehetőség van a Hofherr Albert utcára. b) Csak külön utasításra lehet be-, illetve áthaladni a Hofherr Albert utcai vágányhálózatra. c) Bármikor át lehet haladni, csak a Száva diszpécser szolgálatnak be kell jelenteni.

110 110. A Hoffher Albert utcánál az 50-es jelzésű villamos vonalára történő kihaladásnál lévő holdfényjelzőt szükséges-e kezelni? a) Nem, mert a forgalomirányító jelzőlámpa program minden fázisában a holdfényjelző szabad jelzést ad. b) A holdfényjelző alatti nyomógombbal kell be jelentkezni a forgalomirányító jelzőlámpa programba. c) A holdfényjelzőhöz érkező villamos üzemben lévő áramszedője a munkavezetékre szerelt érzékelő útján jelentkezik be forgalomirányító jelzőlámpa programjába.

111 111. A 3-as jelzésű villamos Gubacsi út végállomás irányából az Epreserdő utca megállóból kihaladva hol van az első visszafogási lehetőség? a) A Közterület Fenntartó Zrt. megállóhelynél. b) Az Ecseri út metró megállóhelynél c) A Szálás utca megállóhelynél.

112 112. A Bihari út egyvágányú pályaszakaszán mi szabályozza a szerelvények közlekedését? a) Főjelző. b) Holdfényjelző. c) Jelzőőr.

113 113. Hogyan történik a 62A jelzésű villamos indítása Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) végállomásról? a) Főjelző jelzésére. b) Munkát irányító személy utasítására. c) Önindítós jelleggel, a FML alapján.

114 114. Kőbánya alsó vasútállomás megállóhelynél lévő váltó milyen állásán közlekedik tovább a 3-as jelzésű villamos a Gubacsi út végállomás irányába? a) A váltó egyenes állásán. b) A váltó kitérő állásán.

115 115. Hol van a legközelebbi visszafogási lehetősége, ha már az Őrs vezér tere Zuglói oldal megállóhelyet az Élessarok megállóhely irányába elhagyta? a) Az Őrs vezér tere Kőbányai oldal megállóhelynél lévő váltón. b) A Fehér út – Gyakorló utca kereszteződése előtt lévő váltón. c) Az Őrs vezér tere Zuglói oldal megállóhelynél lévő váltón.

116 A gyakorlás véget ért!

117 Helytelen válasz!


Letölteni ppt "1. Az Élessarok megállóhelyen lévő elektromos állítású váltó melyik állásán közlekednek tovább az Őrs vezér tere irányába a 3-as és 62-es jelzésű villamosok?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések