Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Shakespeare Macbeth.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Shakespeare Macbeth."— Előadás másolata:

1 Shakespeare Macbeth

2 Szereplők Duncan, skót király Malcolm, a király fia
Donalbain, a király fia Macbeth, tábornok a király hadseregében Banquo, tábornok a király hadseregében Macduff, skót nemes Lennox, skót nemes Ross, skót nemes Menteith, skót nemes Angus, skót nemes Cathness, skót nemes Fleance, Banquo fia Siward, northumberlandi gróf, az angol hadsereg tábornoka Az ifjú Siward, a fia Seyton, Macbeth szárnysegéde Macduff kisfia Angol orvos Skót orvos Katona Várkapus Öreg Lady Macduff Lady Macbeth Lady Macbeth Udvarhölgye Hecate Három boszorkány

3 Sztori A darab első jelenetében három boszorkány elhatározza, hogy találkozik Macbeth-tel. A skót király, Duncan seregei harcban állnak a lázadókkal és az őket támogató norvégokkal, de hála Macbeth hősiességének, győzedelmeskednek. A király elhatározza, hogy megjutalmazza Macbeth-et, de mielőtt ő erről értesülne találkozik a boszorkányokkal, akik megjósolják neki, hogy a királytól jutalmat kap, sőt majd egyszer ő lesz Skócia királya. Banquo, egy másik hadvezér is jelen van, neki a boszorkák azt jósolják, hogy ő maga nem, de utódai királyok lesznek. Mikor a király elé járulnak, Macbeth számára kiderül, hogy a boszorkák jóslatának első fele teljesült, a király ugyanis Cawdor thánjává tette Macbeth-et. Duncan megszáll egy éjre Macbeth birtokán, aki már a királygyilkosság tervét készíti elő, hogy siettetve a boszorkák jóslatát, minél előbb elfoglalhassa a trónt. Lady Macbeth-et, a feleséget is beavatja a tervekbe. Macbeth, úgy tűnik, az utolsó pillanatban meghátrál a szörnyű terv elől, de felesége meggyőzi - többek között a férfiasságát kétségbe vonva -, hogy már nincs visszaút. Éjfél után a király szobájába lopózik és megöli őt, a gyanút testőreire terelve. Malcolm és Donalbain, a király fiai, apjuk haláláról értesülve, félelmükben elmenekülnek, magukra terelve a gyilkosság gyanúját.

4 Macbeth elől elhárul minden akadály: királlyá koronázzák
Macbeth elől elhárul minden akadály: királlyá koronázzák. A harmadik felvonásban a megkoronázott Macbeth, hatalmát féltve egyre jobban belemélyed a vérontásba, igaz, már nem saját kezűleg végzi gyalázatos tetteit, hanem gyilkosokat bérel fel. Megöleti Banquót, aki gyanakodni kezd, de szintén halálra szánt fia elmenekül. Macbeth elhatározza, hogy végez Macduffal, egy másik skót főúrral is, aki nem tette tiszteletét nála királlyá koronázásakor. Bizonytalanságában és félelmében újból meglátogatja a boszorkányokat, akik kétes jóslatokkal hamis illúziókba ringatják azt állítva, hogy hatalma szilárd. Három jóslat hangzik el: Macbeth óvakodjon Macdufftól; őt csak olyan ember ölheti meg, akit nem anya szült; és hogy uralma addig tart, amíg a birnami erdő Macbeth várához nem megy. . Macduff családját hátrahagyva Angliába menekül, így Macbeth bosszúból megöleti egész családját (kisfiát is) és háza népét. Macduff Angliában próbálja rábeszélni Malcolmot, hogy térjen haza, taszítsa le Macbethet és foglalja el az őt megillető trónt. Malcolm kezdetben vonakodik majd kötélnek áll és közli, hogy az angol király is támogatja katonákkal. Ekkor hozzák Macduffnak a hírt, hogy feleségét és gyerekeit legyilkolták. Mindenki készen áll a háborúra Macbeth ellen. Macbeth felesége az elkövetett gyilkosságok miatt álmatlanságban szenved, és álmában kibeszéli a gyilkosságokat. Macbethnek jelentik, hogy egy nagy sereg közeledik ellene és hogy alattvalói sorra hagyják el, de a jóslatokban bízva várában marad és nyugodtan készül

5 Közben a Macbeth ellen induló csapatok a Birnam melletti erdőbe érnek
Közben a Macbeth ellen induló csapatok a Birnam melletti erdőbe érnek. Malcolm itt minden katonájának kiadja, hogy vágjanak egy faágat és azzal álcázzák magukat. Így válik valóra a harmadik jóslat, hogy amíg a birnami erdő Macbeth vára alá nem ér, addig tart uralma. Közben a bűntudattól és lelkiismerettől mardosott Lady Macbeth öngyilkosságot követ el. A vár előtt kibontakozó csatában megpecsételődik Macbeth sorsa is. Macbeth és Macduff egymásra találnak és párbajt vívnak a csata sodrában. Macduff - mielőtt végez Macbeth-tel - elárulja, hogy idő előtt kivágták anyja hasából, tehát nem anya szülte. Így teljesedtek be a boszorkányok első és második jóslatai is. Malcolmot a csata után Skócia királyává koronázzák.

6 Képek

7

8 Ajánlás Szerintem a történet nagyon tanulságos és izgalmas. Az emberi önteltségről, és hatalomvágyról szól. Megmutatja , hogy az ember mikre képes a jobb sors érdekében. Ajánlom mindenkinek aki ilyen érdeklődési körrel rendelkezik.

9 Vége Készítette: Sehr Miklós 10.b


Letölteni ppt "Shakespeare Macbeth."

Hasonló előadás


Google Hirdetések