Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára."— Előadás másolata:

1 KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára

2 Bevezetés BEFEKTETÉS ÉS KOCKÁZAT- MEGOSZTÁS A befektetési alapok a kockázatmegosztás elve alapján működnek. Egy befektetési alap ügyfelei pénzét más befektetők pénzével együtt számos értékpapírba fekteti. Az egyes értékpapíroknak nem egyszemélyes tulajdonosa lesz, hanem az értékpapírokat, közösen birtokolják. Az európai nemzetközi gyakorlatban egyre több olyan, főként a befektetői környezet javítására irányuló pénzügyi konstrukciót találunk, melyek elsődleges célja a klímaváltozást csökkentő, az emisszió kibocsátást minimalizáló projektek finanszírozása.

3 Karbon Befektetési Alap EURÓPAI KARBON ALAPOK A Karbon Befektetési Alapokhoz kötődő finanszírozási konstrukció lényege, hogy minden jelentősebb (kb. 5 ezer tonna/év feletti ) emissziót elkerülő, vagy megtakarító projekt a finanszírozási konstrukción keresztül elszámolhassa emisszió megtakarításait, és azzal a pénzügyi megtérülési mutatóit javíthassa.

4 Karbon Alapok működése LEG- GYAKORIBB KARBOPIACI SZEREPLŐK A „karbon alap” vagy „karbon beszerzési eszköz” egy kollektív befektetési eszköz, amely befektetőktől kap pénzt, hogy ezekből karbon kvótákat vásároljon, vagy üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentő projektekbe fektessen, így például az ENSZ Tiszta Fejlesztési Mechanizmus (CDM) vagy Együttes Végrehajtás (JI) projektjeibe. Egy meghatározott idő múlva a karbon alap emissziós egységeket termel, az azok révén realizált bevételeket pedig átadja a befektetőknek.

5 Karbon Alapok fajtái Climate Change Capital Carbon Fund I. & II. Biocarbon Fund Carbon Fund for Europe Japan Carbon Facility Netherlands European Carbon Facility Danish Carbon.dk A karbon alapokat tipikusan fejlesztési bankok, kormányzati ügynökségek, privát pénzügyi intézetek vagy tanácsadó cégek indítanak. A befektetők összetétele alapján három típusa van a karbon alapoknak (ICF alapján):  privát befektetői hátterű  vegyes alapok (multi-részvényesek)  kizárólag kormányzati hátterű.

6 Befektetett tőke és eloszlási arány PRIVÁT ALAP VEGYES ALAP ÁLLAMI ALAP

7 Karbon Alapok beágyazódása

8 Javaslatok, összefoglalás HAZAI ALKALMAZÁS FŐKÉNT A BIENERGETIKAI SZEKTORBAN JAVASOLT A Karbon Alap esetében, a befektető szerkezet összeállítása során főként azt kell szem előtt tartani, hogy az alapba befektető vállalkozások érdekeltsége az egyes akcióprogramok, illetve a finanszírozott projektek esetében, direkt vagy indirekt módon érvényre juthasson. A Karbon Alapokból finanszírozásra kerülő emisszió elkerülést megvalósító projektek pénzügyi kockázatainak csökkentése, illetve a projektek pénzügyi nyomon követése akkor a legkönnyebben megvalósítható, ha a csökkentéshez kapcsolódó emisszió elszámoláson keresztül követjük azokat. Az emisszió elkerülési teljesítmény nyomon követése tehát megbízható indikátora lehet a sikeres projekttevékenységeknek.

9 CSABA@FOGARASSY.HU KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések