Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése."— Előadás másolata:

1 BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége Országos konferencia Balatonalmádi május

2 Az új járművek forgalombahelyezése alkalmával
A beszámított járművek közlekedési igazgatási hatósági (okmányirodai) eljárása során Az elektronikus ügyintézés lehetőségei Várható további változások

3 A forgalombahelyezés a közlekedési hatóság Műszaki Adatlapja alapján történhet.
A Műszaki Adatlap felhasználhatósága: Új jármű (még nem volt sehol nyilvántartásban) 90 nap, DE az okmányirodai felhasználástól számítódik a következő időszakos műszaki megvizsgálás időpontja Használt jármű esetén 90 nap, de a következő időszakos műszaki vizsga az első magyarországi vizsga napjától ( a Műszaki Adatlap kiállításától) számítódik. A vezérképviselet (Generál Importőr) által kezdeményezett, a Központi Közlekedési Felügyelet eljárása során elektronikus úton, műszaki megvizsgálás nélkül kiállított Műszaki Adatlap felhasználhatósága nincs korlátozva – kivétel az AFE érvényességének lejárata. A megfelelőségi nyilatkozat (COC) NEM PÓTOLJA, HELYETTESÍTI a Központi Közlekedési Felügyelet eljárása során elektronikus úton előállított Műszaki Adatlapot!!!

4 Tulajdonjog változás bejelentése
A használt jármű kereskedelmi céllal történő megszerzését IS BE KELL JELENTENI a közlekedési igazgatási hatóságnak!!! [A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló évi LXXXIV. törvény 33.§. (1) bekezdés b) és c) pont alapján] Új forgalmi engedély NEM kerül kiállításra, a régibe kerül bejegyzésre a változás ténye. (A kereskedő tulajdonjog szerzése.) Törzskönyv nem kerül kiállításra. Az eljárás díja Ft.

5 Járművek forgalomból történő kivonása
Alapvetően különbözik a kérelemre történő ideiglenes, illetve végleges kivonás eljárása. Kérelemre történő ideiglenes kivonás A kérelemre induló eljárásban Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetését követően kerülhet sor kérelemre a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonására. A kivonás időtartama maximum 6 hónap!!! A forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban bejegyzésre kerül tól, ig terjedő időszakra az ideiglenes kivonás. A lejáratot követően a jármű automatikusan forgalomba helyeződik.

6 Végleges kivonás Roncsautó beszámítás is adás-vétel, a pénz egy részét az átvett „vasanyag” képviseli. A végleges kivonás szükséges kelléke a Bontási Átvételi Igazolás. A bontónak (átvevőnek) történő leadás során az eljárás jogosultságát igazolni kell annak, aki a járművet leadja. (TULAJDONJOG!!!) Nem kell pótolni az okmányokat, amennyiben nem állnak rendelkezésre, a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) hatósági bizonyítványa alapján is át kell venni a járművet. A hulladékká vált gépjárművekről szóló 267/2004. (IX.23.) Korm. rendelet 14.§. (4) bekezdése alapján Január 1-ét követően már nem kérhető térítési díj - a szolgáltatási díj kivételével – a bontási kötelezettséggel terhelt járművek kijelölt átvevő részére történő leadása során.

7 Megnyílt a lehetőség az okmányirodai ügyintézés elektronikus úton történő kezdeményezésére.
A oldalon hasznos információk, okmányiroda kereső, illetve az ügyfélkapu elérhetősége biztosított. A jogszabályi előírások alapján az alábbi ügytípusok kezdeményezhetők: Nemzetközi vezetői engedély kiadása; Vezetői engedély megsemmisülése, vesztése, lopása esetén annak pótlása, (a közeljövőben a teljes eljárás lebonyolíthatóvá válik a 2001. után kiadott vezetői engedélyek esetén); Jármű forgalombahelyezése, forgalomból kivonása, tulajdonos-, üzembentartó személyében bekövetkezett változás, forgalmi engedéllyel és törzskönyvvel kapcsolatos, kérelemre induló eljárások; KIVÉTELEK: P, CD, E, M betűjelű ideiglenes, DT, CK, H, R, RR, M kezdő betűjelű különleges rendszámtáblával kapcsolatos járművek

8 A Hivatal által meghatározott időpontban, 2006-ban bevezetésre kerül egy új, ügymenetet támogató informatikai rendszer, amely megfelel a kor követelményeinek.

9 A fejlesztés célja, hogy az új Jármű nyilvántartási rendszer a járműigazgatással kapcsolatos – jogszabályban kötelezően előírt – igazgatási feladatokat magas szakmai színvonalon, a közlekedési igazgatási ügyintézés szabályainak, illetve az okmánykiadási eljárás szigorú adminisztratív védelmi szabályainak, valamint az okmányirodai környezet adta lehetőségek figyelembe vételével valósítsa meg. Ugyancsak cél, hogy a központi közhitelű járműnyilvántartás létrehozása biztosítsa a közlekedési igazgatási és okmány-ügyintézési feladatok hatékony ellátását, valamint az egyre szélesebb körű adatszolgáltatási igények mind teljesebb körű kielégítését.

10 Forgalmi engedélyt érintő változások
Módosításra kerül a forgalmi engedély műszaki érvényességet rögzítésére szolgáló része, hat változás lesz bejegyezhető. A forgalmi engedélyek rovatai az EU előírásoknak megfelelően kerülnek kiállításra, D.1. mező a gyártmány, D.2. mező a típus, D.3. a kereskedelmi megnevezést tartalmazza. (Ebből következik a GI projektben kiadott elektronikus okmány adatainak helyes megállapítása) A jármű fajtájának jelölésére az okmányban nem az eddig megszokott módon kerül sor, hanem a J adatmezőben, nemzetközi alfanumerikus kóddal jelenik meg. Például: személygépkocsi → M1 autóbusz → M2, M3 tehergépkocsi → N1, N2, N3 motorkerékpár → L3e, L4e, L5e, L6e, L7e pótkocsi → O1, O2, O3, O4

11 Várható további változások
A jelenlegi előírás alapján előzetes eredetiség ellenőrzés elvégzésének kötelezettsége a jármű tulajdonjogának átvezetése alkalmával fennáll, kivéve a BM rendeletben felsoroltakat. A Rendelet vonatkozó előírásának módosítása folyamatban van. A BMKH és a KFF jelentős informatikai fejlesztést hajt végre annak érdekében, hogy a két hatóság közötti adatkapcsolat megvalósuljon. Több lépésben kerül sor ennek realizálására. GI projekt Forgalomba helyezés előtti műszaki megvizsgálás adatai Időszakos műszaki megvizsgálás

12

13 Megköszönöm megtisztelő figyelmüket, a konferencián további előremutató munkát kívánok.
Tisztelettel: Nagy László


Letölteni ppt "BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály Az adminisztráció csökkentése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések