Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége Országos konferencia Balatonalmádi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége Országos konferencia Balatonalmádi."— Előadás másolata:

1 Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége Országos konferencia Balatonalmádi 2006. május 18-19. BELÜGYMINISZTÉRIUM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartó Főosztály

2 – Az új járművek forgalombahelyezése alkalmával – A beszámított járművek közlekedési igazgatási hatósági (okmányirodai) eljárása során – Az elektronikus ügyintézés lehetőségei –Várható további változások

3 A forgalombahelyezés a közlekedési hatóság Műszaki Adatlapja alapján történhet. A Műszaki Adatlap felhasználhatósága:  Új jármű (még nem volt sehol nyilvántartásban) 90 nap, DE az okmányirodai felhasználástól számítódik a következő időszakos műszaki megvizsgálás időpontja  Használt jármű esetén 90 nap, de a következő időszakos műszaki vizsga az első magyarországi vizsga napjától ( a Műszaki Adatlap kiállításától) számítódik.  A vezérképviselet (Generál Importőr) által kezdeményezett, a Központi Közlekedési Felügyelet eljárása során elektronikus úton, műszaki megvizsgálás nélkül kiállított Műszaki Adatlap felhasználhatósága nincs korlátozva – kivétel az AFE érvényességének lejárata.  A megfelelőségi nyilatkozat (COC) NEM PÓTOLJA, HELYETTESÍTI a Központi Közlekedési Felügyelet eljárása során elektronikus úton előállított Műszaki Adatlapot!!!

4 Tulajdonjog változás bejelentése  A használt jármű kereskedelmi céllal történő megszerzését IS BE KELL JELENTENI a közlekedési igazgatási hatóságnak!!! [A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33.§. (1) bekezdés b) és c) pont alapján]  Új forgalmi engedély NEM kerül kiállításra, a régibe kerül bejegyzésre a változás ténye. (A kereskedő tulajdonjog szerzése.)  Törzskönyv nem kerül kiállításra.  Az eljárás díja 1.500.-Ft.

5 Járművek forgalomból történő kivonása Alapvetően különbözik a kérelemre történő ideiglenes, illetve végleges kivonás eljárása. Kérelemre történő ideiglenes kivonás A kérelemre induló eljárásban 1.500.- Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetését követően kerülhet sor kérelemre a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonására. A kivonás időtartama maximum 6 hónap!!! A forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban bejegyzésre kerül.......-tól,..........-ig terjedő időszakra az ideiglenes kivonás. A lejáratot követően a jármű automatikusan forgalomba helyeződik.

6 Végleges kivonás Roncsautó beszámítás is adás-vétel, a pénz egy részét az átvett „vasanyag” képviseli. A végleges kivonás szükséges kelléke a Bontási Átvételi Igazolás. A bontónak (átvevőnek) történő leadás során az eljárás jogosultságát igazolni kell annak, aki a járművet leadja. (TULAJDONJOG!!!) Nem kell pótolni az okmányokat, amennyiben nem állnak rendelkezésre, a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) hatósági bizonyítványa alapján is át kell venni a járművet. A hulladékká vált gépjárművekről szóló 267/2004. (IX.23.) Korm. rendelet 14.§. (4) bekezdése alapján 2007. Január 1-ét követően már nem kérhető térítési díj - a szolgáltatási díj kivételével – a bontási kötelezettséggel terhelt járművek kijelölt átvevő részére történő leadása során.

7 Megnyílt a lehetőség az okmányirodai ügyintézés elektronikus úton történő kezdeményezésére. A www.nyilvantarto.hu oldalon hasznos információk, okmányiroda kereső, illetve az ügyfélkapu elérhetősége biztosított.www.nyilvantarto.hu A jogszabályi előírások alapján az alábbi ügytípusok kezdeményezhetők:  Nemzetközi vezetői engedély kiadása;  Vezetői engedély megsemmisülése, vesztése, lopása esetén annak pótlása, (a közeljövőben a teljes eljárás lebonyolíthatóvá válik a 2001. 01.01. után kiadott vezetői engedélyek esetén);  Jármű forgalombahelyezése, forgalomból kivonása, tulajdonos-, üzembentartó személyében bekövetkezett változás, forgalmi engedéllyel és törzskönyvvel kapcsolatos, kérelemre induló eljárások;  KIVÉTELEK: P, CD, E, M betűjelű ideiglenes, DT, CK, H, R, RR, M kezdő betűjelű különleges rendszámtáblával kapcsolatos járművek

8 A Hivatal által meghatározott időpontban, 2006-ban bevezetésre kerül egy új, ügymenetet támogató informatikai rendszer, amely megfelel a kor követelményeinek.

9 A fejlesztés célja, hogy az új Jármű nyilvántartási rendszer a járműigazgatással kapcsolatos – jogszabályban kötelezően előírt – igazgatási feladatokat magas szakmai színvonalon, a közlekedési igazgatási ügyintézés szabályainak, illetve az okmánykiadási eljárás szigorú adminisztratív védelmi szabályainak, valamint az okmányirodai környezet adta lehetőségek figyelembe vételével valósítsa meg. Ugyancsak cél, hogy a központi közhitelű járműnyilvántartás létrehozása biztosítsa a közlekedési igazgatási és okmány-ügyintézési feladatok hatékony ellátását, valamint az egyre szélesebb körű adatszolgáltatási igények mind teljesebb körű kielégítését.

10 Forgalmi engedélyt érintő változások Módosításra kerül a forgalmi engedély műszaki érvényességet rögzítésére szolgáló része, hat változás lesz bejegyezhető. A forgalmi engedélyek rovatai az EU előírásoknak megfelelően kerülnek kiállításra, D.1. mező a gyártmány, D.2. mező a típus, D.3. a kereskedelmi megnevezést tartalmazza. (Ebből következik a GI projektben kiadott elektronikus okmány adatainak helyes megállapítása) A jármű fajtájának jelölésére az okmányban nem az eddig megszokott módon kerül sor, hanem a J adatmezőben, nemzetközi alfanumerikus kóddal jelenik meg. Például: személygépkocsi → M1 autóbusz → M2, M3 tehergépkocsi → N1, N2, N3 motorkerékpár → L3e, L4e, L5e, L6e, L7e pótkocsi → O1, O2, O3, O4

11 Várható további változások A jelenlegi előírás alapján előzetes eredetiség ellenőrzés elvégzésének kötelezettsége a jármű tulajdonjogának átvezetése alkalmával fennáll, kivéve a BM rendeletben felsoroltakat. A Rendelet vonatkozó előírásának módosítása folyamatban van. A BMKH és a KFF jelentős informatikai fejlesztést hajt végre annak érdekében, hogy a két hatóság közötti adatkapcsolat megvalósuljon. Több lépésben kerül sor ennek realizálására. I.GI projekt II.Forgalomba helyezés előtti műszaki megvizsgálás adatai III.Időszakos műszaki megvizsgálás

12

13 Megköszönöm megtisztelő figyelmüket, a konferencián további előremutató munkát kívánok. Tisztelettel: Nagy László


Letölteni ppt "Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége Országos konferencia Balatonalmádi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések