Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Az anyagok elektromos tulajdonságai az atomok felépítésével és az atomot alkotó részecskék tulajdonságaival függnek össze  Minden atom magból és burokból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Az anyagok elektromos tulajdonságai az atomok felépítésével és az atomot alkotó részecskék tulajdonságaival függnek össze  Minden atom magból és burokból."— Előadás másolata:

1

2  Az anyagok elektromos tulajdonságai az atomok felépítésével és az atomot alkotó részecskék tulajdonságaival függnek össze  Minden atom magból és burokból áll.  Az atommagban protonok és neutronok vannak, az atomburokban elektronok vannak. A protonok pozitív töltésűek, az elektronok negatív töltésűek, a neutronoknak nincs töltésük.  A protonok és az elektronok kölcsönösen elektromos erővel hatnak egymásra.  Az atomburokban levő elektronok száma megegyezik az atommagban levő protonok számával.  Az atomburok negatív elektromos töltése tehát éppen akkora, mint az atomburok pozitív elektromos töltése  Az atom tehát elektromosan semleges atommag atomburok proton neutron elektron

3  A különböző kémiai elemek atomjai az atommagban levő protonok számában, az ún. protonszámban különböznek egymás- tól. HidrogénHélium

4  Bizonyos körülmények között az atomburokról elektronok szakadhatnak le. Így keletkezik a pozitív ion.  Néha éppen fordítva van, az atomburok további elektro- nokat fogadhat be. Így kelet- kezik a negatív ion.

5  Minden elektromosan töltött test, illetve töltéssel rendelkező részecske körül elektromos mező van  Az elektromosan töltött test elektromos mezőjében minden további elektromosan töltött testre vagy töltéssel rendel- kező részecskére elektromos erő hat.

6  Az elektromos vezetőkben elektromos töltéssel rendelkező szabad részecskék vannak. Például a fémvezetőkben a szabályosan elrendezett pozitív ionok között a szabad elektronok állandó rendezetlen mozgást végeznek  Az elektromos szigetelőkben nincsenek töltéssel rendelkező szabad részecskék, vagy nagyon kevés van belőlük


Letölteni ppt " Az anyagok elektromos tulajdonságai az atomok felépítésével és az atomot alkotó részecskék tulajdonságaival függnek össze  Minden atom magból és burokból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések