Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor"— Előadás másolata:

1 A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
Zvýšenie vnútornej energie pri pohlcovaní tepelného žiarenia

2 Mi a hősugárzás? A felhevített test (például a villanykörte felhevített izzószála, a tűz) meleget bocsát ki a környezetébe Ezt hősugárzásnak nevezzük. Ha a kezünket ezekhez a testekhez közelítjük, azt érezzük, hogy a kezünk felmelegszik

3 Hősugárzást kibocsátó testek
A hősugárzást kibocsátó testek a sugárzási energia forrásai. A sugárzási energia az egyik testről a másikra terjed A hősugárzáskor a testek nem érintkeznek, hanem olyan közeg van köztük, mely a hősugárzást nem, vagy csak nagyon kis mértékben nyeli el (pl. levegő, vákuum).

4 A belső energia növekedésének függése a távolságtól
Ha egy kályháhozz közelebb tesszük a kezünket, jobban érezzük a melegét, mintha távolabb van a kezünk. Vagyis a belső energia növekedése függ a hősugárzás forrása és a test közötti távolságtól.

5 A belső energia növekedésének függése a hősugárzás nagyságától
Ha egy-egy hőmérőt két lámpával világítunk meg, melyeknek eltérő a teljesítménye, akkor a nagyobb teljesítményű lámpa gyorsabb hőmérséklet-emelkedést idéz elő. Vagyis a belső energia növekedése függ a hősugárzás forrásának erősségétől.

6 A belső energia növekedésének függése a test színétől
Három egyforma hőmérőt különböző anyagból készült vékony lapokkal takarunk le: fényes alumíniumfólia, fehér papírlap, fekete papírlap. Ha mindháromra egyforma erősségű hősugárzást bocsátunk, megfigyelhetjük, hogy a leggyorsabban a fekete papírral borított, utána a fehér papírlappal borított, majd végül a fényes alufóliával borított hőmérő fog felmelegedni. Ebből következik, hogy a hősugárzás növekedése függ a test színétől is.

7 A belső energia növekedésének függése a test alakjától
Egy nagyobb felületű test kevésbé melegszik fel, mint a kis felületű test, mert a nagyobb felületen jobban eloszlik a hőmérséklet. Vagyis a belső energia növekedése függ a test alakjától is.

8 Hőszigetelés A test belső energiájának változását úgy korlátozzuk, hogy a testet hőszigeteljük. Például a termosz azért tartja meg sokáig a benne levő folyadék hőmérsékletét, mert a termosz belső fala tükörfényes üvegből készült, ami visszaveri a hősugárzást, valamint a belső és a külső fal között vákuum található, amely nem nyeli el a hősugárzást. A belső edény hőszigeteléséhez hozzájárul a jól tömítő záródugó is.


Letölteni ppt "A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések