Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élet szent, ne manipuláljuk. Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. Dr. Vojcek László 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élet szent, ne manipuláljuk. Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. Dr. Vojcek László 2008."— Előadás másolata:

1 Az élet szent, ne manipuláljuk. Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. Dr. Vojcek László 2008.

2 „ Az élet olyan, mint egy könyv: Az ostoba felületesen átlapozza, a bölcs gondosan olvassa, mert tudja, hogy csak egyszer olvashatja.” (Jean Paul)

3 „Egyesek tapasztalatból beszélnek, mások tapasztalatból nem beszélnek.” (Adalbert Ludwig Balling)

4 „Az igazság az, amit akkor is ki kell mondania „Az igazság az, amit akkor is ki kell mondania az embernek, ha megkövezik érte.” az embernek, ha megkövezik érte.” (Bernard Shaw)

5 I. Fogamzásgátlás I. Fogamzásgátlás II. Abortusz II. Abortusz III. In vitro fertilisatio III. In vitro fertilisatio IV. Klónozás IV. Klónozás V. Euthanasia V. Euthanasia

6 I. I. Fogamzásgátlás: - steril házasságok - gyermekváró kor kitolódása - gyermekváró kor kitolódása jövő generációra gyakorolt jövő generációra gyakorolt negatív hatás negatív hatás - káros hatások a női szervezetre - káros hatások a női szervezetre - Leiden - Leiden - strok - strok - trombosis - trombosis - embólia - embólia - máj károsítás - máj károsítás - biológiai szennyeződés - biológiai szennyeződés (a Dunában) (a Dunában)

7 II. Abortusz: - Szülési szám 97.000 – 100.000 - Abortusz 57.000 – 60.000 - Abortusz 57.000 – 60.000

8 III. In vitro fertilisatio - Inseminatio - Inseminatio - In vitro megtermékenyítés - In vitro megtermékenyítés - ICSI - ICSI In vitro fertilisatio - Hormonális előkezelés - Hormonális előkezelés 3 – 12 „érett petesejt” 3 – 12 „érett petesejt” - 3 visszahelyezése - 3 visszahelyezése - 4 - 8 lefagyasztása 5 évre 1x hosszabbítható - 4 - 8 lefagyasztása 5 évre 1x hosszabbítható további 5 évre további 5 évre

9 Elvetendő a társ halála utáni, és annak mélyhűtött (kriokonzervált) ivarsejtjeit felhasználó megtermékenyítés. Nemet kell mondanunk a leszbikus párok megtermékenyítésére is. Nem létezik a „gyermekhez való jog”, amennyiben ez alatt a „mindenáron való gyermeknemzést” értjük. Elvetendő a társ halála utáni, és annak mélyhűtött (kriokonzervált) ivarsejtjeit felhasználó megtermékenyítés. Nemet kell mondanunk a leszbikus párok megtermékenyítésére is. Nem létezik a „gyermekhez való jog”, amennyiben ez alatt a „mindenáron való gyermeknemzést” értjük.

10 II. II. Megengedhetetlen továbbá hajadonok megtermékenyítése, akik úgy szeretnének gyermeket, hogy eközben nem köti őket tartós kapcsolat társukhoz, valamint elfogadhatatlan az előrehaladott korú asszonyok mesterséges megtermékenyí- Megengedhetetlen továbbá hajadonok megtermékenyítése, akik úgy szeretnének gyermeket, hogy eközben nem köti őket tartós kapcsolat társukhoz, valamint elfogadhatatlan az előrehaladott korú asszonyok mesterséges megtermékenyí- tése is. tése is.

11 Ugyanígy megengedhetetlen a „béranyák” alkalmazása, akik egy harmadik személy számára hordják ki a magzatot, tegyék ezt akár pénzért, vagy akár szeretetből, rokonaik, vagy ismeretlenek érdekében. Ugyanígy megengedhetetlen a „béranyák” alkalmazása, akik egy harmadik személy számára hordják ki a magzatot, tegyék ezt akár pénzért, vagy akár szeretetből, rokonaik, vagy ismeretlenek érdekében.

12 I. I. A heterológ mesterséges megterméke- nyítés bármely formája, azaz az olyan módszerek, amikor a hímivarsejtek és/vagy a petesejt nem a szülőktől származnak. Ez a gyakorlat ellentmond a házasság egységének (vö. CIC 1056. kánon), és lényegileg különbözik az örökbefogadástól. A heterológ mesterséges megterméke- nyítés bármely formája, azaz az olyan módszerek, amikor a hímivarsejtek és/vagy a petesejt nem a szülőktől származnak. Ez a gyakorlat ellentmond a házasság egységének (vö. CIC 1056. kánon), és lényegileg különbözik az örökbefogadástól.

13 „ … nincsenek itt különféle világok, csupán egy, amit az „ … nincsenek itt különféle világok, csupán egy, amit az Úristen alkotott s aminek az alapja a rend a tisztesség Úristen alkotott s aminek az alapja a rend a tisztesség és a törvény. és a törvény. Erőszak nem teszi igazzá azt ami hazugság.” Erőszak nem teszi igazzá azt ami hazugság.” (Wass Albert)

14 IV. Klónozás Női ivarsejt + somatikus sejt Női ivarsejt + somatikus sejt teljes kromoszóma garnitúrája teljes kromoszóma garnitúrája Dolly – 1996 Szervtranszplantáció: - Anglia 14 hétig - Hollandia 16 hétig - Hollandia 16 hétig - Franciaország - Franciaország - Svájc - Svájc

15 V. Euthanasia: „könyörületes halál” „mercy kill” „Lebesunwertes „mercy kill” „Lebesunwertes „Leben” „Leben” a. Aktív b. Passzív

16 ► A gyávaságnak a felsőfoka lenne a törvényesítésen túl az, ha ezt a bakó-, hóhér szerepet rá lehetne tukmálni az orvosokra akik pedig a halál elodázására esküsznek. ► (Dr. Gaizler Gyula) ► A halált meg kell élni. Ezt a beteg éli meg és félig- meddig az ápoló személyzet és az orvos. Nem a jogászok nem a szociológusok, nem a pszichológusok nem a közgazdászok. ► Ha lenne az eutanáziára paragrafus, az újabb árucikk lenne a jogászok boltjában…

17 „ A felebaráti szeretet minden emberre érvényes. Jellemző rá a kizárólagosság hiánya.” „ A felebaráti szeretet minden emberre érvényes. Jellemző rá a kizárólagosság hiánya.” Ha kifejlesztettem a szeretet képességét, szeretnem kell a felebarátomat is. A felebaráti szeretetben van az emberi szolidaritás és az emberiség egységének titka.” (Erich Fromm)

18 „A kommunizmus örökségében az erkölcsi válság a legtragikusabb örökség.” II. János Pál

19 „ Az ember Isten nélkül is meg tudja szervezni a földi életet, de Isten nélkül csak ember az ember ellen tudja ezt a földi életet szervezni.” VI. Pál pápa VI. Pál pápa

20 Köszönöm figyelmüket. Köszönöm figyelmüket.

21


Letölteni ppt "Az élet szent, ne manipuláljuk. Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. Dr. Vojcek László 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések