Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövegszerkesztés okosan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövegszerkesztés okosan"— Előadás másolata:

1 Szövegszerkesztés okosan
Czinege Zoltán okl. gépészmérnök

2 Miről is lesz szó? Stílusok és formázás Automatikus tartalomjegyzék
Képaláírások Kereszthivatkozások Szerkesztési trükkök Makrók egyszerűen

3 Stílusok használatának szükségessége
A stílus egy adott szövegrész összes formázási paraméterét leíró olyan előre definiált, vagy a felhasználó által létrehozott formátum halmaz, amely használatával meggyorsítja és megkönnyíti a szöveg szerkesztését, és lehetővé teszi az automatikus tartalomjegyzék, ábrajegy-zék stb. létrehozását. Fontosabb stílusok Normál, Címsor, Alcím, Képaláírás, TJ, Felsorolás, egyéni

4 Stílusok kezelése Egyszer beállított stílussal bármikor azonos formátumra hozható egy kérdé-ses szövegrész. A használhatóságot segíti a Megjelenítés opciónál az Elérhető stílusok, illetve az Egyéni beállítás alkalmazása. Kijelölt szövegrész formázásakor az in-dexelés, görög karakterek formázása elvész, míg a kurzor letételével az adott bekezdés formázásával ezek megmarad-nak.

5 Tartalomjegyzék létrehozása
A Beszúrás menü alatt, HivatkozásTartalomjegyzék pont, ami a szövegben alkalmazott Címsorok, és az Alcím használatát ajánlja fel. Melyik Címsor? Milyen szinten? TJ mezők szerint

6 Képaláírások használata 1.
Egy műszaki szövegben számos ábra és táblázat, illetve képlet fordul elő. Ezeket sorszámozni kell, és a szövegben lévő utalásoknál hivatkozni kell rájuk. A Word képes automatikusan sorszámozni ezeket, és bármilyen változás esetén frissíteni a sorszámozást. Ehhez vagy a Beszúrás menüből, vagy jobb egér gombbal hívható a Képaláírás parancs.

7 Képaláírások használata 2.
Megjelenítendő szöveg Feliratszöveg Elhelyezkedés Ha nem akarjuk látni Új típus létrehozása Táblázat felirata általában az egység felett, míg az ábrák felirata alattuk helyezkedik el.

8 Képaláírások használata 3.
A magyar nyelv sajátosságából eredően az ábrák sor-számozásánál praktikus létrehozni egy új feliratot, ami lehet egyszerűen csak „á”, de lehet „ábr” is. Erre azért van szükség, mert a kereszthivatkozás létrehozásakor a szövegben pl: 5. ábra szöveg jelenik meg, így az 5. ábrán szöveg nem gépelhető, illetve az a frissítés során vissza-áll az eredeti szövegre. Az irodalomhivatkozás hasonló módon kereszthivat-kozható, de ott a Word verziószámától függő módosítá-sokat kell végrehajtani.

9 Kereszthivatkozás létrehozása 1.
A kereszthivatkozás használatával el-kerülhető pl: egy ábrát tartal-mazó dokumentumban az ábrák stb. újraszámozása, egy új ábra, vagy táb-lázat beszúrásakor. A Word korábbi verziói eltérő menü-szerkezettel rendelkeznek, de a funkció azonos.

10 Kereszthivatkozás létrehozása 2.
A beszúrásnál a kiválasz-tás után figyelembe kell venni, hogy a szövegben általában nincs szükség a teljes ábraszöveg megjele-nítésére, csak a sorszám és a leírás szükséges.

11 Szerkesztési trükkök 1. Gyakran előfordul, hogy a mértékegységek használatakor a szövegben azok a sorkizárás miatt eltávolodnak a mérőszámtól pl: kW. Ez azon túl, hogy ronda, nehezíti az olvashatóságot is ezért az úgynevezett fix szóközt érdemes ilyenkor használni. A fix szóköz beszúrása a Ctrl+Alt+Space gombok együttes megnyomásával történik. A beszúrt jel nem nyomtatandó, így ha nincs bekapcsolva a „mindent mutat” opció , akkor nem is látszik. Bekapcsolás után a szöveg képe: 50°kW.

12 Szerkesztési trükkök 2. Másik hasonló probléma a nem ismert szavak elvá-lasztása, amire automatikusan a Word nem képes. Ilyenkor az elválasztási hely beszúrása alkalmazható, amit a Ctrl+kötőjel gombok együttes megnyomásával lehet elérni. A beszúrt jel nem nyomtatandó, és lástszat képe pl a következő lehet:

13 Szerkesztési trükkök 3. Ha valakit zavar a helyesírás ellenőrző piros aláhúzása egy amúgy helyesen leírt szó esetén. Akkor a szóra kattintva jobb egér gombbal felveheti azt a Word listájába. Érdemes azonban kétszer is ellenőrizni, mert a későbbiekben a helytelenül elfogadott szavakat a Word nem fogja megjelölni. Begépelt szó: hőközponti javaslat felvétel

14 Beépített makrók A beépített makrók közül jó néhány általánosan ismert, mint pl: Ctrl+c – Másolás Ctrl+v – Beillesztés Ctrl+x – Kivágás Ctrl+a – Mindent kijelöl (régebben Ctrl+Shift+O) Ctrl+z – Visszavonás Ctrl+Enter – Oldaltörés beszúrása,stb.

15 Makrók rögzítése 1. A kiválóan alkalmasak a munka meggyorsítására, az ismétlődő feladatok akár néhány billentyű lenyomásával történő gyors elvégzésére. Makrók programozási ismeretek nélkül is létrehozhatók a műveletek sorrendjének „felvételével” és egy billentyű kombináció hozzárendelésével. A kész makró a billentyűk leütése után azonnal végre-hajtódik, így nem kell az egérrel a menük megnyitásával bajlódni.

16 Makrók rögzítése 2. Szöveg szerkesztésekor gyak-ran van szükség indexek hasz-nálatára, ami tulajdonképpen egy kapcsoló segítségével elérhető, de mintapéldaként al-kalmas a makró rögzítésének bemutatására.

17 Makrók rögzítése 3. A makrók kiválóan alkalmasak a munka meggyorsítására, az ismétlődő feladatok akár néhány billentyű lenyomásával történő gyors elvégzésére. Makrók programozási ismeretek nélkül is létrehozhatók a műveletek sorrendjének „felvételével” és egy billentyű kombináció hozzárendelésével. A kész makró a billentyűk leütése után azonnal végre-hajtódik, így nem kell az egérrel a menük megnyitásával bajlódni.

18 Makrók rögzítése 4. A makró nevének megadása és az elérhetőség beállítása, után a billentyűzet kombináció megadásához az ikonra kell klikkelni.

19 Makrók rögzítése 5.


Letölteni ppt "Szövegszerkesztés okosan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések