Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Többtáblás adatbázisok Kapcsolatok. Táblák összekapcsolása Két tábla összekapcsolásához olyan közös mezőkre van szükség, amelyek az egyedek ugyanazon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Többtáblás adatbázisok Kapcsolatok. Táblák összekapcsolása Két tábla összekapcsolásához olyan közös mezőkre van szükség, amelyek az egyedek ugyanazon."— Előadás másolata:

1 Többtáblás adatbázisok Kapcsolatok

2 Táblák összekapcsolása Két tábla összekapcsolásához olyan közös mezőkre van szükség, amelyek az egyedek ugyanazon tulajdonságát tartalmazzák. Ezek a kapcsolómezők.

3 Kapcsolás feltétele A kapcsolómezők adattípusának meg kell egyeznie. A szám adattípusnál a mezőméret is egyezzen meg. Általában 1-több fokú kapcsolatokat alakítunk ki. Forrástábla, fölérendelt tábla Kapcsolttábla, alárendelt tábla

4 A közös mezőként használt mező a forrástáblában az elsődleges kulcs, a kapcsolt táblában az idegen kulcs.

5 Hivatkozási integritás Olyan szabályok összessége, melyek azt határozzák meg, hogy hogyan törölhetünk, módosíthatunk adatokat a kapcsolt táblákban.

6 Táblakapcsolatok létrehozása 1. 1. Kattintsunk az Adatbáziseszközök lapon a Megjelenítés/elrejtés csoportban a Kapcsolatok gombra.

7 Táblakapcsolatok létrehozása 2. 2. A táblák megjelenítéséhez kattintsunk Tervezés lap a Tábla megjelenítése gombra.

8 Táblakapcsolatok létrehozása 3. 3. Kattintsunk a megjelenő párbeszédpanelen a Táblák fülre.

9 Táblakapcsolatok létrehozása 4. A tábla vagy táblák kiválasztása után kattintsunk a Hozzáadás gombra. Ekkor a kiválasztott tábla megjelenik a Kapcsolatok ablakban, majd kattintsunk a Bezárás gombra.

10 Táblakapcsolatok létrehozása 5. Húzzunk át egy mezőt (az elsődleges kulcs-mezőt) az egyik tábláról a másik tábla közös mezőjére (az idegen kulcs mezőjére). Ha több mezőt szeretnénk áthúzni, előbb a CTRL billentyűt nyomva tartva sorban jelöljük ki őket.

11 Táblakapcsolatok létrehozása 6. A megjelenő Kapcsolatok szerkesztése párbeszédpanelen adjuk meg a kapcsolat tulajdonságait. Ellenőrizzük, hogy a közös mező neve szerepel e a kapcsolatban. Ha szeretnénk megőrizni a hivatkozási integritást, akkor jelöljük be a Hivatkozási integritás megőrzése jelölőnégyzetet.

12

13 Táblakapcsolatok létrehozása 7. Ha meg akarjuk határozni a kapcsolat típusát, akkor kattintsunk az Illesztés típusa gombra, és válasszunk a felajánlott lehetőségek közül.

14 Táblakapcsolatok létrehozása 8. Kattintsunk a Létrehozás gombra. A kapcsolat létrejöttét a két táblát összekötő vonal jelzi.

15 Kaszkádolt frissítés beállítások Ha szeretnénk, hogy az elsődleges tábla elsődleges kulcs mezőjében végrehajtott módosítások megjelenjenek a kapcsolt tábla megfelelő mezőiben is, akkor jelöljük be a Kapcsolt mezők kaszkádolt frissítése jelölőnégyzetet. Kaszkádolt törlés beállítása hasonlóan a kapcsolatok szerkesztése ablakon.

16

17 Táblakapcsolatok törlése Kattintsunk a Kapcsolatok ablakban jobb egérgombbal a törölni kívánt kapcsolat vonalára, majd helyi menüből válasszuk a Törlés menüpontot vagy majd nyomjuk meg a Delete billentyűt.


Letölteni ppt "Többtáblás adatbázisok Kapcsolatok. Táblák összekapcsolása Két tábla összekapcsolásához olyan közös mezőkre van szükség, amelyek az egyedek ugyanazon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések