Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fény terjedése. Fény a határfelületen Ha a közeg hirtelen megváltozik (határ- felület), a fény számára több lehetőség van: visszaverődik  ez a tükör.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fény terjedése. Fény a határfelületen Ha a közeg hirtelen megváltozik (határ- felület), a fény számára több lehetőség van: visszaverődik  ez a tükör."— Előadás másolata:

1 Fény terjedése

2 Fény a határfelületen Ha a közeg hirtelen megváltozik (határ- felület), a fény számára több lehetőség van: visszaverődik  ez a tükör elnyelődik  ezért színes megtörik  például lencse Időnként a lehetőségek mindegyike egyszerre is megjelenhet

3 A leíráshoz alkalmazott fogalmak: 1.Határfelület (tükröző felület), 2.optikailag különböző közegek, 3.beesési merőleges, 4.beeső fénysugár, 5.beesési szög (  ), 6.visszavert fénysugár, 7.visszaverődési szög (β ), 8.megtört fénysugár, 9.törési szög (β’).

4 A fény visszaverődése

5 A fény visszaverődés törvénye 1.A visszavert fénysugár, a beeső fénysugár és a beesési merőleges által meghatározott síkban van. 2.A visszaverődési szög egyenlő a beesési szöggel

6 Érdes felületek

7 A síktükör Mivel a síktükör felszíne sík, a tükörre merőlegesen érkező fénysugarak önmagukba verődnek vissza.

8 A síktükör képalkotása A kép... 1. a tükör mögött látható, 2. a képet nem lehet felfogni ernyőn, azaz látszólagos kép. 3.a tárggyal megegyező állású. 4.a tárggyal megegyező nagyságú. 5.távolsága (képtávolság) megegyezik a tárgy távolságával (tárgytávolság) a tükörtől mérve.

9 Feladatok 1.· Mekkora a visszaverődési szög, ha a beesési szög 37°?

10 Feladatok 2.Mekkora a visszaverődési szög, ha a fénysugár és a tükör közötti szög 40°?

11 Feladatok 3.A napsugarak a Földre a függőlegesel 50°-os szöget bezárva érkeznek. Egy síktükörrel a kútba akarunk világítani. Hogyan tudjuk ezt megoldani? 65  50  25 


Letölteni ppt "Fény terjedése. Fény a határfelületen Ha a közeg hirtelen megváltozik (határ- felület), a fény számára több lehetőség van: visszaverődik  ez a tükör."

Hasonló előadás


Google Hirdetések