Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakfelügyelő főorvosi beszámoló (II) Újszülött ellátás, szállítás, PIC 2006 Dr. Mészáros József gyermekgyógyász országos szakfelügyelő főorvos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakfelügyelő főorvosi beszámoló (II) Újszülött ellátás, szállítás, PIC 2006 Dr. Mészáros József gyermekgyógyász országos szakfelügyelő főorvos."— Előadás másolata:

1 Szakfelügyelő főorvosi beszámoló (II) Újszülött ellátás, szállítás, PIC 2006 Dr. Mészáros József gyermekgyógyász országos szakfelügyelő főorvos

2 Összesen: (1)360 (2)220 III. szint Pécsi Tudományegyetem, Pécs (1)Szülészeti Klinika (2) Gyermekklinika III. szint17190Szegedi Tudományegyetem, Szeged16. (1)428 (2)232 III. szint Debreceni Egyetem, Debrecen (1)Szülészeti Klinika (2) Gyermekklinika III. szint12155Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház, Budapest 14. (1)1332 (2)554 (3)298 III. szint Semmelweis Egyetem, Budapest (1) I. sz. Női Klinika (2)II. sz. Női Klinika (3) I.sz. Gyermekklinika III. szint12179Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Kecskemét III. szint8150Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula III. szint501117B-A-Z Megyei Kórház, Miskolc III. szint17170Szent György Megyei Kórház, Székesfehérvár III. szint18180Petz Aladár Megyei Oktatókórház, Győr8. 205III. szint22145Szent Borbála Kórház, Tatabánya7. 420III. szint201100Jósa András Megyei Kórház, Nyíregyháza III. szint10178Hetényi Géza Megyei Kórház, Szolnok5. 224III. szint10140 Markusovszky Megyei Kórház, Szombathely III. szint20160Csolnoky F. Megyei Kórház, Veszprém3. 238III. szint14159Zala Megyei Önkormányzat Kórháza, Zalaegerszeg III. szint12195Állami Egészségügyi Központ, Budapest1. Betegek 2006 PIC-ek besorolása PIC-ek ágyszáma PIC-ek száma Szülészetek ágyszámai Intézmény neveSorsz (1) (2) (1) 1332 (1) 428 (2) 554 Perinaterális Intenzív Centrumok (PIC III) a szülészeti osztályok országos megoszlása szerint

3 PIC / NIC Tulajdonosi viszonyok: 8 egyetemi klinikák részeként, 1 HM fennhatóság alatt, 12 önkormányzati tulajdonban működik. Az egyetemek 178, a minisztérium 12, az önkormányzatok 213 koraszülött intenzív ágyat - OEP fekvőkód 36 – működtetnek. A 21 PIC III-ból csak 11 működik a szülészet közvetlen közelében, a másik 10-ből 3 gyermekklinikák osztályaként, ill. 7 kórházon belül, de másik épületben, több 100 méterre a szülőszobától os halálozási eredmények szerint: ott, ahol zömmel a helyben születetteket látták el a postnatális mortalitás átlaga 2,88%, míg a zömmel szállított betegeket ellátó intenzív centrumokban ez 5,52% volt (annak ellenére, hogy az előbbiekben is kezeltek összesen 287 mentővel beszállított koraszülöttet).

4 Betegek megoszlása 1.) Az 5 fővárosi PIC, 110 ágyán látták el az összes beteg 38%-át (2648 eset), míg a 16 vidékiben, 300 ágyon a 62%-ot (4352 eset)! - PIC III – PIC II osztályon tartósan 85 % fölötti ágykihasználtság nem elfogadható! 2.) A szülések 2/3-a, kb az ország keleti felében történt, azon belül a Közép-magyarországi Régióban kb , a három keleti megyében pedig kb körül; így az egész Dunántúlra összesen csak kevesebb mint esik. Ennek megfelelő az egyes PIC-ek terhelése: Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán és Budapesten az I. és II. sz. Női Klinikákon 3177 beteget, az összes beteg 45,%-át látták el, míg a 8 dunántúli PIC-ben összesen csak a betegek 27,6%-át, 1933 koraszülöttet láttak el. 3.) A betegek megoszlását tekintve jellemző továbbá, hogy a PIC III. szintű ellátásra szorulók 52%-át (3669 eset) az egyetemi klinikák 8 osztályán fogadták. A primer felvételeken túl náluk koncentrálódnak az áthelyezett bonyolultabb esetek is. Az Országos Kardiológiai Intézet az egész országra kiterjedően vesz részt, a szívműtétre kerülő újszülöttek perinatális intenzív ellátásában!

5 Orvosi, szakdolgozói ellátottság A 21 PIC III - ban az ágyak száma szakorvos/10 ágy a kötelező minimum létszám. Ezzel szemben jelenleg 106 fő dolgozik a centrumokban, ami 20%-os orvoshiány. A neonatológus szakvizsgával rendelkezők arányát tekintve 40% a hiány! Súlyos a helyzet a szakdolgozói ellátottságot illetően. A minimumfeltételekben előírtakhoz képest itt 40% a létszámhiány! A 483 dolgozóból csak 236 fő részesült a koraszülöttek intenzív ellátására jogosító szakasszisztensi képzésben 19 helyen működik képesített gyógytornász a centrumokban, 7 helyen főállásban. Ők, az öt helyen főállásban, négy helyen részállásban dolgozó konduktorokkal biztosítják, hogy helyben megkezdődhessen a károsodott ill. károsodásra gyanús betegek korai rehabilitációja! Más szakmák (fejlődésneurológia, kardiológia, szemészet, gyermeksebészet, audiológia) speciálisan képzett konziliárusi stábjairól rendszerezhető adatok nincsenek.

6 Eszközök, műszerezettség A PIC vezetők beszámolói szerint, ma az amortizáció olyan mértékű, hogy az ellátás minőségi biztosításának elsőszámú akadálya A lélegeztető gépek, infúziós pumpák, több paraméteres monitorok átlag életkora kétszerese az EU által megszabott 5 éves normának, Az inkubátorok 70%-a éve működik folyamatosan Az extrém magas üzemórák miatt a gyártók nem vállalnak felelőséget a gépekért, műszerekért, mert nem lehet garantálni a beállított paraméterek állandóságát! Nincs műszaki alkalmazott, a működtetést az egészségügyi személyzet végzi - akinek ez nem feladata, nincs rá kiképezve. A PIC vezetők alapítványoktól és más civil szervezetektől, adományokból próbálják pótolni a legszükségesebb műszereket, eszközöket!

7 Teljesítmények Az alsó határnap előtt elbocsátott betegek aránya általában 2- 3% alatti, 3 osztályon viszont 20-25% volt! Ez túlzott mértékű koncentrációra utal, ami károsan befolyásolja az ellátás minőségét! Case-mix index > 102 PIC-ben 5 – 8 13 „ < 5 3 „ < 3 3 „ A TVK hátrányos hatásáról csak az egyetemi intézményekből számoltak be az osztályok vezetői, ez azonban az egyetemen belüli pontszám elosztások következménye volt, a kórházak nem korlátozták a PIC-ek teljesítményét.

8 Koraszülött mentőszállítás A 2118/2006.(VI.30.) Kormányhatározat értelmében a volt Magyar Koraszülött Mentő Közalapítványt létrehozó alapítványok január 1-e óta az OMSZ felügyelete alatt működnek. A Közép-magyarországi Régiót a Peter Cerny Alapítvány, az ország többi részét, regionális alapon, területi ellátási kötelezettséget vállalva, 8 kisebb, egységesen szervezett alapítvány fedi le. A koraszülött mentők eddig évente összesen, több mint feladatot láttak el, amelyek a.) mentésből és b.) szekunder transzportból álltak. Dotáció: 2007-ben M Ft. Csökkennének a költségek ha helyben sikerülne biztosítani a neurológiai, kardiológiai, szemészeti, audiológiai, stb. konzíliumokat. Mozgó orvosi teameket, pl. szívsebész, ROP Laser, stb. kellene létrehozni. A koraszülött mentés nagyfokú specializáltsága miatt csak az önállósága biztosítja a megfelelő minőségi garanciát, amibe beletartozik a területi ellátási kötelezettség megfelelő biztosítása is!

9 Baba-mama centrumok létrehozása Szülészet – Neonatológia együttműködése (Magyar Perinatológiai Társaság) Csak együttműködéssel érhető el a perinatális és a csecsemőhalálozás csökkenése ! Szolgáltatás szerepének felismerése - anya-gyerek együttlét biztosítása törvényi előírás! Komplexitás Preconceptionalis gondozás (infertilitás kezelés, reprodukciós medicina, fejlődési rendellenesség szűrés, diabetes, hematológiai betegségek stb.) Prenatális gondozás (terhespatológia, genetika stb.) Adekvát intenzív újszülött-koraszülött ellátás (PIC III → PIC II) Utógondozás, az utóképek követése (fejlődésneurológia, érzékszervi kontroll, sonográfia, konduktív diagnosztika és kezelés stb.) Hazaadást követően rendszeres, kötelező kapcsolattartás a területi ellátással

10 Neuroneonatológia-fejlődésneurológia Magyarországon a perinatális korszakban elszenvedett károsodások miatt a neurológiai utóképekkel sújtott gyermekek aránya rohamosan emelkedik! A koraszülés alsó határa 24 hét, már 10 éve! (1997. évi CLIV. törvény) Az utógondozás többnyire civil szervezetek és alapítványok által működtetett intézetekben, gyakran térítés ellenében, esetlegesen, nem megfelelő szakmai színvonalon történik. Szükséges egy kiemelt fejlődésneurológiai szakmai központ működtetése, mellette régiónként egy akkreditált, kivizsgálást biztosító centrum, a megyei szülészetek mellett pedig utógondozó létesítése javasolt. A Közép-Magyarországi régióban is szükséges az ennek megfelelő, területi alapon működő hálózat kiépítése. Szükséges az alternatív eljárások bevonása (DSGM, konduktív kezelés) az általános rehabilitációba.

11 Adatgyűjtés, informatika Az OGYEI program jelenleg csak PIC III adatokat gyűjt. Az adatgyűjtés terjedjen ki a PIC II-re is, mert jelenleg a morbiditási mutatók nem tükrözik a valóságot! Aktuális, elérhető PIC III és PIC II ágyszám online jelentése valósuljon meg!

12 Finanszírozási rendszer átalakítása Meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy egy intézeten belül áthelyezhető legyen a koraszülött PIC III-ról PIC II-re.. Alsó ápolási napon legyen lehetőség a krónikus ágyra helyezésre, így az aktív ágyak túltelítettsége megakadályozható. A későbbiekben megfontolandó, hogy ne a születési súly, hanem terhességi hét alapján történjen a finanszírozás, hiszen ez jobban tükrözi a valós intenzív ellátási költségeket.

13 Benchmarking Debreceni Orvostudományi Centrum Neonatológiai Tanszék: Magyarországon az egyetlen centrum, amelyben sikerült bevezetni és megvalósítani a legkorszerűbb ellátó rendszert. Auckland City Hospital, Auckland, New Zealand 7,500 szülés/év < g születési súlyú: 120 PIC III 16 ágy, PIC II 30 ágy 900 PIC beteg/év South Australia University of Adelaide, Adelaide, Australia szülésre nem elég 1 PIC III, újakat alakítottak ki. St Joseph Regional Medical Center, South Bend, USA Multi-disciplinary team Family centered approach NICU Follow-up Clinic (mint nálunk, + dietetikus, szociális munkás) Valley Hospital Medical Center NICU, Las Vegas, USA Cangaroo care Workshop of Perinatal Care, Venice, 1998 Munkaértekezlet a csatlakozó európai uniós országok perinatális ellátásáról

14 2005-ös OEP jelentés a leggyakoribb kórházi ellátásokról

15 Nagyon kissúlyú koraszülöttek (1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről)

16 Országos adatok (Tauffer) évi 0-12 havi összesítők Budapest + megyék (2006) Szülésszám: (98031) Újszülött: (99854) Perinatális mortalitás: 7,41‰ (8,1 ‰) Koraszülött: 8,79% (9,00%)

17

18 Alacsony szülésszámú szülészeteknek csak akkor van létjogosultságuk, ha állandó gyermekgyógyászati jelenlét biztosítható! Resustitatioban jártas személy jelenléte kötelező: koraszülés, ikerszülés, medencevégű szülés, eszközös szülésbefejezés, császármetszés (kivéve elektív), meconiumos magzatvíz, vajúdás alatti hypoxiás jelek esetén! (Donn & Sinha: Neonatal respiratory care 2006)


Letölteni ppt "Szakfelügyelő főorvosi beszámoló (II) Újszülött ellátás, szállítás, PIC 2006 Dr. Mészáros József gyermekgyógyász országos szakfelügyelő főorvos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések